Lázár ismét elutasította a kvótákat

Publikálás dátuma
2015.05.29. 07:14
Valamit tenni kell FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Kiszámíthatatlan, tervezhetetlen, átláthatatlan - ezzel utasította el ismét Lázár János kancelláriaminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság migránsokra vonatkozó kvótajavaslatát. A miniszter utalt az EB szerdán közzétett ajánlására is, amely enyhítene a jelenleg Olaszországra s Görögországra nehezedő terheken. Lázár akarva akaratlanul összekeverte a két tervet.

Ismét elutasította Lázár János Miniszterelnökségi miniszter a menedékkérők kapcsán az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az kiszámíthatatlan, tervezhetetlen, és átláthatatlan. Emlékeztetett arra, hogy néhány hete a bizottsági javaslat szerint még csak 300 fős tábort kellett volna befogadnia Magyarországnak, néhány napja már 1100 fős volt a Bizottság új javaslata.

Elárulta, hogy a mögöttünk hagyott hétvégén 1500 illegális bevándorló jött be az országba (pontosabban ennyit foghattak el a határrendészeti szervek). Ezzel szavai szerint az idén már mintegy 49 ezer ember jött be az országba tiltott határátlépőként, egy éve 4200 fő esett erre az időszakra.

Az Európai Bizottság még szerdán terjesztett elő új javaslatokat a két héttel korábban közzétett 'migrációs menetrend' - vagyis a bevándorlási problémakör átfogó uniós kezelésére irányuló koncepció - megvalósítása érdekében.

Az egyik javaslat az úgynevezett áthelyezéssel kapcsolatos. A brüsszeli intézmény azt indítványozza, hogy enyhítsenek az Olaszországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomáson, és léptessenek életbe olyan mechanizmust, amelynek alapján az április 15. után e két ország valamelyikébe érkezett, menedékre jogosult szíriaiak, illetve eritreaiak közül 40 ezer főt átköltöztetnének más uniós tagországokba. Ennek jegyében Magyarország Olaszországból 496, Görögországból 331 főt lenne köteles befogadni.

A tagállamok minden egyes így átvállalt menekült után hatezer eurót kapnának. A javaslatok közt szerepel az is, hogy amennyiben valamelyik tagországban váratlanul és nagy mértékben megugrik a beáramló menekültek száma, akkor az ilyen tagállam mentesülhet az átvállalási kötelezettség alól, sőt, akár be is kerülhet Olaszország és Görögország mellé abba az országcsoportba, amely a többi EU-ország intézményesített szolidaritására tarthat igényt. Erre például esélye lehet Máltának - közölték uniós tisztségviselők.

Az egyes uniós tagországok közötti áthelyezés mellett a kívülről az unióba történő áttelepítésre is kidolgozott elképzeléseket az Európai Bizottság. Eszerint a következő két év folyamán 20 ezer olyan személyt juttatnának be az EU-ba, akik esetében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősíti a menekülti jogállásra vonatkozó igényjogosultságot. A program költségeire összesen 50 millió euró uniós hozzájárulást javasol fordítani a brüsszeli bizottság. Magyarországtól 307 ilyen személy befogadását várnák el.

Emellett az uniós javaslattevő intézmény konkrét akciótervet dolgozott ki a következő öt évre a menekülteket Európába eljuttatni próbáló embercsempészek elleni fellépés érdekében. Ebben szerepel a gyaníthatóan embercsempészetre szolgáló hajók listájának az összeállítása, a tagállamok közötti együttműködés, információcsere javítása - beleértve a csempészek internetes kommunikációjának jobb felderítését is. Ugyancsak nyugtázta a bizottság a megerősített Triton tengeri életmentő művelet terveit.

Az Európai Bizottság javasolja az EU menedékügyi rendszerének hatékonyabbá tételét, egyebek közt iránymutatásokat dolgozott ki a tagországok számára az újonnan érkezettektől való ujjlenyomatvétel eljárásmódjait illetően.

Ugyancsak javítani kíván a brüsszeli bizottság az uniós Kék kártya-irányelv szabályrendszerén. Ennek érdekében konzultációt hirdettek meg annak kidolgozása végett, hogy miként lehetne több magasan kvalifikált szakembert az EU-ba csábítani a tartózkodásra és munkavállalásra jogosító kék kártyával.

Népszavazást akar az Együtt

Népszavazást kezdeményez az Együtt hét, a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációban szereplő kérdésről - Pápa Levente csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a nemzeti konzultáció 6-12. kérdéseit terjeszti be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), mert ezek azok, amelyek jövendő kormányzati intézkedéseket valószínűsítenek. Amennyiben az NVB elutasítja a kérdéseket, akkor feketén-fehéren kiderül, hogy ez nem nemzeti konzultáció, hanem "nemzeti inzultáció", ami csak harag- és gyűlöletkeltésre jó - mondta.

Gyurcsány Brüsszelben a menekültekről

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke keddtől csütörtökig Brüsszelben tárgyalt. A menekültkérdéssel kapcsolatban kijelentette: "Tudatában vagyok annak, hogy a magyar emberek jelentős része aggodalommal tekint a menekültügyre." Szerinte ugyanakkor Magyarországnak emberiességből, mondhatni keresztényi lelkiismerettől vezérelve, teljesítenie kell ezt az uniós kötelességét. Felhívta a figyelmet arra, hogy "Magyarország évről évre hatalmas összegű uniós támogatásban részesül, és most 7-800 ember befogadását kérik tőle."

"Nem jó az a politika, amely csak kapni akar az EU-tól" - mondta a volt miniszterelnök. A magyar újságírókkal folytatott beszélgetésén Gyurcsány kitért arra is, hogy kedden, brüsszeli tárgyalásainak első napján Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője, az EP egyik alelnöke nyilatkozatot tett közzé, és abban - az Altus Zrt. uniós megbízásával kapcsolatban - egyebek közt ez áll: "Gyurcsány Ferenc állítása szerint rendszeresen jár Brüsszelbe biztosokkal találkozni, ma már ennek az okát is ismerjük: saját gazdasági érdekeiért lobbizik, hogy az EU pénzén tartsa fenn pártját". "Miért vádolja Pelczné Gáll Ildikó korrupcióval a néppárti EU-biztosokat?" - tette fel a kérdést Gyurcsány.Szerző

E-személyi: egy kártya mind fölött

Januártól mindössze egyetlen kártya léphet valamennyi iratunk helyébe a kormány tervei szerint, ezzel az ügyintézés is sokkal gördülékenyebbé válhat. A Társaság a Szabadságjogokért szerint viszont így túl nagy hatalom kerülhet az állam kezébe, az adatok összekapcsolásával az állampolgárokról teljes profilt is kialakíthatnak a hatóságok.

Jövőre akár el is dobhatjuk személyi igazolványunkat, lakcím-, adó- és TB-kártyánkat, a kormány ugyanis gőzerővel dolgozik a több különböző okmány felváltását lehetővé tévő e-személyi bevezetésén, amely alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra, sőt még ujjlenyomattal történő azonosításra is.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint a kormány a nemzetgazdasági miniszternek, a belügyminiszternek és a miniszterelnökséget vezető miniszternek adott feladatot az e-kártya megvalósításával kapcsolatban. A kabinet erre 3,4 milliárd forintot biztosít az idei költségvetés terhére.

A tervezet szerint a fentebb felsoroltak mellett az új kártya a schengeni övezeten belüli utazásnál útlevélként is funkcionálhat, valamint bizonyos feltételekkel és esetekben közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosíthat, de akár diákigazolványként is használható lesz. Az új okmány tartalmazza majd a tulajdonos nevét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, nemét, anyja nevét, fényképét, ha 12. életévét betöltötte, aláírását, valamint azt, meddig érvényes a személyazonosító igazolvány.

Egy "mindenes kártya" létrehozásának terve első ránézésre az állampolgárok kényelmét szolgálja, hiszen minden adat egy helyen hozzáférhető, nem szükséges több okmányt magunknál tartanunk. Ugyanígy személyes adataink kezelése sokkal kényelmesebbé válik a közigazgatás számára is, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke szerint egyszerre akár 40 ügyet is lehet majd intézni vele.

Ugyanakkor ebben rejlenek a rendszer veszélyei is, hiszen a különböző nyilvántartásokban szereplő adatokat így a háttérben könnyedén össze lehet kapcsolni, ezzel pedig a hatóságok átfogó képet kaphatnak az adott állampolgárról - minél több információval rendelkeznek valakiről, az egyén annál kiszolgáltatottabbá válik. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen rendszer teljességgel átláthatatlan az állampolgárok számára, akik nem tudják, mi történik az adataikkal.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményben fejezte ki aggodalmát, a szervezet szerint a kártya bevezetésével indokolatlan mértékű hatalom kerülhet az állam kezébe. "A TASZ elvileg is ellenez minden olyan intézkedést, amely a hatékonyság vagy a hivatali kényelem indokával az állam információs hatalmának kiterjesztését valósítja meg.

A tervezett intézkedések álláspontunk szerint szembemennek az adatvédelem egyik legfontosabb alapelvével, a célhoz kötöttséggel, relativizálják a személyes adatok továbbításának és a különböző célú adatkezelések összekapcsolásának főszabályszerű tilalmát, és áttörik az univerzális azonosító tilalmát, mindezzel pedig megkérdőjelezik az osztott információs rendszerek doktrínáját. Ez utóbbi pedig a polgárok információs autonómiájának fontos garanciája, amit jelenleg éppen erősíteni, mint megszüntetni lenne szükséges" - írták.

Az e-kártya bevezetését Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke nem tartja aggályosnak, mint a HVG-nek korábban elmondta: a tervek alkotmányosan kivitelezhetőek, s nem lát alapvető problémát, ugyanakkor jelezte, ragaszkodik ahhoz, hogy az ujjlenyomat képe csak a kártyán látszódjék, azokból ne építsenek központi adatbázist.

Az ígéretek szerint ez így is fog történni, a kártya nem biometrikusan, csupán vizuálisan tárolja majd az ujjlenyomatot. Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára pedig azt ígérte, hogy az egyes szervek (adóhivatal, egészségügy, közlekedésrendészet) nem élhetnek vissza az adatokkal, mert csak olyan információk olvashatnak ki, amelyek kezelésére jogosultságuk van.

Mennyibe kerül?

A javaslat szerint mindazoknak, akik legfeljebb 60 nappal a lejárta előtt kérik a jelenlegi igazolványuk cseréjét, vagy nem rendelkeznek érvényes személyazonosító igazolvánnyal és e-kártyájuk még nem volt, és esetükben ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadására nincs szükség, 1500 forint illetéket kell leróniuk az új iratért.

Az eljárás illetékmentes lesz mindenki számára, aki 18 évnél fiatalabb és nem rendelkezik más személyazonosító okmánnyal, aki 65 év felettiként határidő nélküli igazolványt kér, aki külföldre utazás tilalma hatálya alatt áll, és ezt jelző igazolványt kap, akinek az igazolványát a tároló eleme hibája miatt kell cserélni. Minden más esetben az igazolvány illetéke 5000 forint.Szerző

"Becsapva és kisemmizve" - Ma ismét tüntet a szociális szakma

Publikálás dátuma
2015.05.29. 07:05
A kép a május közepén tartott tüntetésen készült, amikor ápolók vonultak az utcára, azonnali intézkedést követelve a kormánytól.
Becsapva és kisemmizve – ezzel a szlogennel pénteken 5 órakor a Kodály köröndről indul a szociális ágazat követeléseit nyomatékosító, parlamenthez vonuló tömeg.

A demonstrációt azután hirdette meg a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság, hogy hosszú hónapok egyeztetései alatt sem sikerült megállapodniuk a kormánnyal az egészségügyi bértábla rájuk is érvényes kiterjesztéséről, az érdemi érdekegyeztetés megkezdéséről és a munkaközi szünet munkaidőként történő elszámolásáról. A szervező és a megmozdulást támogató kéttucatnyi szakmai és érdekvédelmi szervezet tagjai az Alkotmány út Kossuth tér felőli végén felállított színpadhoz vonulnak, hogy átadják a kormánynak az ágazat dolgozóinak életkörülményeit rögzítő, hetek óta gyűlő „Szociális konzultációs” leveleket. A tömeg fekete felsőben megy utcára, amire rátűzik a szolgálati idejüket és nettó bérüket mutató táblát.

Szerző