Tragikus a jemeni mérleg

A jemeni fegyveres konfliktusban eddig kétezer ember vesztette életét, nyolcezren sebesültek meg, számos gyerek és nő van az áldozatok és sérültek között – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet. 

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció március 26-án indított offenzívát a jemen i síita lázadók, a húszik ellen. Tegnap is, a legnagyobb kikötőváros, az Aden elleni légicsapásokban negyvenen haltak meg.  

Szerző

Egyre szorultabb helyzetben Damaszkusz

A szíriai felkelők szövetsége, a Jaish al-Fatah bejelentette, hogy elfoglalták Arihát, az utolsó olyan nagyobb települést az észak-nyugati Idlib tartományban, amely még a damaszkuszi kormányzat erőinek kezében volt. A Reuters hírügynökség szerint ezt követően a szíriai köztelevízió is bejelentette, hogy a kormánycsapatok kivonultak Arihából.

Korábbi bejelentésük szerint a hadsereg Arihában az an-Nusztra Fronttal harcol. (Ez a tömörülés az első olyan szír ellenzéki alakulat volt, amely csatlakozott az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz.)

Az utóbbi hetekben az an-Nusztra és szövetségesei teret nyertek Szíria észak-nyugati régiójában, elfoglalták a legnagyobb városokat. Ariha meghódításával tulajdonképpen a teljes tartományt felügyeletük alá vonták.

Idlib tartomány a török határ mellett fekszik és szomszédos Bassar el-Aszad elnök és az alavita kormányzat fellegvárának tekinthető Latakia tartománnyal, amely a szélsőségesek előretörésével komoly veszélybe került. Aszad helyzetét az nehezíti, hogy nem csak az an-Nusztrával kell harcolnia, hanem az Iszlám Állammal is, amely hovatovább Szíria felét ellenőrzi.

 

Szerző

Cameron Merkelt győzködi ma

Publikálás dátuma
2015.05.29. 10:12
Cameron és Merkel egy korábbi felvételen. FOTÓ: John Stillwell - WPA Pool/Getty Images
David Cameron brit miniszterelnök ma Angela Merkel német kancellárral tárgyal és arra  próbálja rávenni, hogy támogassa az Európai Unió reformját célzó brit kormányzati elképzeléseket, írja a bbc online.

Cameron európai körúton van, célja más uniós tagállamok támogatásának megszerzése azokhoz a módosításokhoz, amelyeket a brit uniós referendum előtt szeretne kieszközölni London. Csütörtökön, Párizsban, körútja első állomásána, a brit miniszterelnök arra kérte az Európai Uniót és a tagállamait, hogy legyenek "rugalmasak és fantáziadúsak" az EU megreformálásában.

Merkel támogatásának megszerzés kulcsfontosságú Cameron számára, többek között azért, mert a német az unió legnagyobb gazdasága. A kancellár már nyilatkozott arról, hogy Nagy-Britanniát szeretné továbbra is az Európai Unióban tudni, egy „sikeres és erős EU-ban”, de azt is hangsúlyozta, hogy a szabad mozgás uniós alapelvét sérthetetlennek tekinti.

A bbc szerint Cameron azonban nem számíthat a német üzleti szféra támogatására. A német kereskedelmi kamara alelnöke, Volker Treier úgy vélekedett, hogy Európának meg kellene tagadnia, hogy ilyen körülmények között ebben a kérdésben tárgyaljon Cameronnal.

Szerző