Előfizetés

Az ígéret nem fizetőeszköz

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.05.29. 21:55
Megalázó munka- és életkörülményeik miatt vonultak utcára a szociális dolgozók – ezzel értékelték az ötéves kormányzást FOTÓ: MO
Borzasztó életkörülmények mellett dolgoznak, nem véletlenül elégedetlenek az elmúlt öt év kormányzati teljesítményével a szociális ágazat dolgozói - így értékelt az ágazati sztrájkbizottság ügyvivője a pénteki többezres budapesti demonstráción. A miniszterelnöknek címzett petícióban már idén béremelést, jövő januártól pedig kiszámítható életpályát követeltek a felvonulók.

A „Becsapva és kisemmizve” címen meghirdetett országos szociális demonstráció résztvevői közül a szelídebbek azonnali béremelést várnak, a vehemensebbek általános sztrájkot követeltek. Nem először fordultak petícióval a kormányfőhöz, hogy felhívják a figyelmét a szociális ágazat gondjaira, ám a Kossuth tér szélén elhangzott segélykiáltások most sem jutottak el a kormánytagok füléig.

A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottságot alkotó szervezetek nevében Szűcs Viktória ügyvivő írta alá a levelet, amelyet a Miniszterelnökség egyik referense vett át a tüntetők képviselőitől tegnap. Az ágazat kormányzati felelősei már nem értek rá ezzel foglalkozni péntek délután. A levél azzal szembesíti Orbán Viktort, hogy "a szociális ágazatban dolgozók jövedelmi helyzete az elmúlt negyedszázad legmélyebb pontjára süllyedt, a terület munkavállalóinak több mint 75 százaléka a létminimum alatti jövedelemből él, mindennapossá vált körükben a nélkülözés, a máról holnapra élés, többen szó szerint éheznek". Emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt két évben többször is megfogalmazták az ágazat égető gondjait, de érdemi előrelépés helyett csak ígéreteket kaptak.

Az idén júliustól induló átfogó bérrendezéssel és a 2016. januártól életbe lépő életpálya bevezetésével hitegetett érdekvédelmi szervezeteknél akkor szakadt el a cérna, amikor kiderült, nemcsak a 2015-ös, hanem a jövő évi költségvetésből is kimaradt a szociális szakma béremelésének fedezete, a kiszámítható jövőt, előmeneteli rendszert biztosító bértábla bevezetését most épp az ágazat strukturális felülvizsgálatához kötötte a kormány. A hidegzuhanyra válaszként a szféra munkavállalóinak képviselői felálltak a tárgyaló asztaltól, és most ismét az utcán követelték, hogy januárig visszamenőleg az ágazat minden dolgozója kapjon érdemi béremelést, hogy legalább a szintén alulfizetett egészségügyben dolgozó társaik bérszínvonalát elérhessék.

Ez a demonstráció is öt év értékelése - utalt a miniszterelnök tegnapi beszédére Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, és a megmozdulás zárásként a magyar gazdaság javuló teljesítményére hivatkozva kérte a szociális bérek rendezését. Már gyülekeztek a vonulás résztvevői a Kodály köröndnél, amikor Czibere Károly, a területért felelős államtitkár a távirati irodának úgy fogalmazott: "a kormány ismeri és elismeri a szociális ágazatban dolgozók hősies és elkötelezett munkáját, és tovább dolgozik a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozók életpályájának bevezetésén". Megismételte a kabinet álláspontját, hogy bérpótlék és bérkiegészítés címén a terület kapott béremelést, de azt is jelezte, jövő keddre összehívta a szociális életpálya elemeit kidolgozó munkacsoportokat. Szűcs Viktória maga is megkapta a meghívót a kormányzati tervek tájékoztatójára, de mint az ágazati sztrájkbizottság ügyvivője lapunknak fogalmazott: ez nem érdemi egyeztetés, hiszen javaslataikat egyszer sem vette figyelembe a kormány, a bérpótlék és bérkiegészítés pedig jó esetben az ágazatban dolgozók kétharmadát éri el.

Ölelésre nyíltak a karok

A kisföldalatti több tucat szerelvényéből szinte csak fekete pólósok szálltak ki, sokuk nyakában a bölcsődei szakszervezet zöld kendője. A vidéki tüntetők buszokkal is jöttek a Kodály köröndre, tábláik szerint Pécsről, Nagyszőlősről, Körösladányból, Marcaliból, Kalocsáról, vagy éppen Dunaharasztiból. Ismerős arcok mosolyogtak egymásra, ölelésre nyíltak a karok. Szelíden tereltek a tömegben Dawn-kóros fiatalokat - gondozóikkal együtt ők is eljöttek, hogy változást követeljenek, kérjenek.

Szóltak a sípok, dobok, csörgők és kereplők, táblaerdőben kapkodta a fejét az újonnan érkező. Szakszervezeti zászlók lengedeztek - sok szervezet vállalt szolidaritást a parlamentig vonuló tömeggel. Amikor pedig felsorakozott a több ezer gondozó, ápoló, a sor élére a nagy szakszervezeti tömörülések elnökei álltak. 26 év, kisgyermeknevelő, 90 ezer forint nettó vagy 33 év, bölcsődevezető, 133 ezer nettó: feliratok a fekete pólókon. Pszichiátriai ellátásban, házi segítségnyújtásban, szenvedélybetegek és fogyatékos gyermekek gondozásában, bölcsődékben és hosszan lehetne sorolni, milyen területeken dolgoznak a szerteágazó szakma tiltakozó képviselői.

A tömeg a petíció átadása után hazament, de Migács Tibor, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Népszavának elmondta: hétfőn beadják a bíróságnak az ágazat kérését a sztrájk idején elégséges szolgáltatások megállapítására. A sztrájktörvény szigorítása óta ugyan épp ezeknek az eljárásoknak a lassúsága miatt Magyarországon gyakorlatilag felszámolódott a nagy hatású munkabeszüntetések lehetősége, de a szakszervezeti vezető szerint helyi akciók összehangolására van esély. Abban pedig biztos, hogy az egészségügyi ágazat július 1-jén utcára vonul a Semmelweis ünnepségek után vagy a helyett. Miközben beszélgettünk, fiatalok csoportja mellett haladtunk el, mindegyikük kezében tábla: Általános sztrájkot most!

Halvány mosoly jelzi: ennek most nincs esélye.

Kitiltás és semmitmondás

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.05.29. 21:05
Mivel nem lehettünk jelen, fotót sem tudunk közölni az eseményről, így "a munkába igyekvő emberekkel" illusztráljuk a kormányfő
Erő helyett figyelmet ígért "a munkába igyekvő, bérből és fizetésből élő embereknek" Orbán Viktor. A miniszterelnök 2010-es kormányra kerülésének ötödik évfordulóján beszélt a Budapesti Történeti Múzeum udvarán, ahová más médiumok mellett a Népszava munkatársait sem engedték be. Lapunk ennek ellenére fontosnak tartja, hogy beszámoljon az eseményről, s hogy megköszönje a velünk együtt érző laptársak szolidaritását.

Új szakaszt kell nyitni és a polgári életminőség megteremtésére kell a hangsúlyt fektetni - mondta a Budapesti Történeti Múzeum udvarán felállított színpadon Orbán Viktor. A miniszterelnök, aki az övéivel kormányzása ötödik évfordulóját ünnepelte, az új szakaszhoz új szlogent is talált. Februárban a Várkert Bazárban tartott szokásos évértékelőjén még a "keményen dolgozó kisemberekhez" beszélt, ám mert a David Camerontól átvett fordulat három hónap alatt elkopott, ezúttal már "a munkába igyekvő, bérből és fizetésből élő embereknek" ígért jobb költségvetést, otthonosabb országot.

Mégis beszámolunk
Annak ellenére, hogy a Népszava újságíróját és fotósát megfosztották a helyszíni tudósítás lehetőségétől - ami a rendező Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány nevével szemben épp nem polgári attitűdöt jelez -, lapunk fontosnak tarja, hogy beszámoljon a rendezvényről. Ám mivel nem lehettünk jelen, csak a kormányfő beszédét élőben közvetítő televíziókra támaszkodunk. Ezért nem tudunk beszámolni az Orbán Viktort megelőző beszédekről, csak a miniszterelnök ezekre adott reakcióiról. Fotót sem közlünk az eseményről, helyette "a munkába igyekvő emberekkel" illusztráljuk a kormányfő értékelését. Ismert, a rendezvényről helyhiányra hivatkozva a Fidesz pártalapítványa "kitiltotta" a Népszavát, a Magyar Nemzetet, a Klubrádiót, a 444.hu hírportált és a Hócipőt. Bár a meghívó szerint a nagy tévécsatornák, hírügynökségek, országos rádiócsatornák, országos lapok és jelentős internetes portálok munkatársai számára helyet akartak biztosítani, több országos médium nem volt kívánatos. A Népszabadság szintén nem adott helyszíni tudósítást a konferenciáról, így reagáltak a szelektív kitiltására. Laptársunk szolidaritását köszönjük, de úgy gondoljuk, nem történhetne meg az ilyen, ha a teljes magyar média kiállna a "kitiltottak" mellett. A televíziós közvetítésből is kiderült; mivel Orbán a Budapesti Történeti Múzeum belső udvarán felállított színpadon beszélt, jóval kevesebb hallgatója volt, mint a Várkert Bazárban vagy a Millenárison. A helyszínen lévő újságírók utóbb elmesélték, hogy egy második emeleti szobából nézhették a rendezvényt, ahol - miután hangosítás nem volt - a nyitott ablakon keresztül - alig - hallhatták az előadókat. A portálok munkatársai is bajban voltak, mert a teremben alig volt térerő, így akadozott az internetkapcsolat is. A 444.hu (amely végül bejutott és fotót is közzétett a sajtó számára kialakított helyiségről) képén látszik, hogy nagyjából üres volt a sajtónak kijelölt terem. Valaki lapunknak azt mondta, ha minden szabályosan regisztráló újságírót beengednek, egy embernek akkor is két szék jutott volna.

Az öt évet értékelő, háromnegyed órás szónoklat lágyabb és semmitmondóbb volt a szokásosnál, de azért volt benne hajó, zátony, fregatt és néhány "kimagasló oszlop" is. Kiderült, hogy 2010-ben, amikor kétharmados győzelmet arattak, Magyarország romokban hevert, mára azonban már "biztosan szeljük a hullámokat", noha "van még tennivaló a fedélzeten", és "a tenger is viharos még". Magyarország véleménye szerint felemelő átalakuláson ment át 2010 óta, az unortodox módszerekre megjegyzéseket tevők pedig ma már érdeklődnek a magyar recept iránt. Úgy vélte, az eredményekért a jó istennek kell először hálát adni, aztán az embereknek. A kormánynak nem jár hála, csak a dolgát végezte. "Aki hálát akar, tartson kutyát" - fogalmazott Orbán.

A magyarokban van kurázsi és az országban fantázia, ezt jelzi az elmúlt évek 15 "kimagasló oszlopa", mint amilyen a gazdasági növekedés, a bővülő foglalkoztatottság, a nulla közeli infláció, a nyugdíjak értékének növelése, az adók és a rezsi csökkentése, az óvodások túlnyomó többségét érintő ingyenes étkeztetés, a multik és a bankok közteherviselésben való részvétel, a bankok által megkárosított ügyfeleknek nyújtott állami igazságszolgáltatás, az új alaptörvény, a politikusok számának felére csökkentése, a rendőrség létszámának emelése és Budapest buszparkjának megújítása. Hangsúlyt kapott a külpolitika, a kiállás a magyar szuverenitás mellett. Orbán hosszan magyarázta, hogy bátornak és innovatívnak kell lenni, és nem ideológiákhoz igazodni, hanem eszmékhez ragaszkodva gyakorlatias válaszokat kell adni.

Megtudhattuk, hogy a polgári berendezkedés kora jön, amelynek lényege az emberközeli, emberléptékű politika, ami nem "odafent történik", hanem "bekopogtat az emberekhez, és a gondjaikra keresi a választ". A polgári berendezkedés azt is jelenti, hogy Magyarország "magyar ország lesz, kis betűvel és két szóval". Több munkahely, kevesebb adó, támogatás a családoknak, nagyobb rend, de kevesebb szabály, kényelmesebb élet, büszkeség, kiállás - ilyen lesz a jövő, amelyet az erő helyett a figyelem fémjelez majd. Orbán azért világossá tette, bár az erős vezetés ezután sem gyengülhet el, a kormány ezentúl oda fog figyelni az emberekre, mert "ez a nemzeti konzultáció kormánya és az is marad".

A kormányfő beszédében talán két meglepő fordulat merült föl. "Követtünk el hibát, termetes bakot is lőttünk" - fogalmazott a netadóra célozva, amelyet visszavontak. A kormányfő szerint azonban elismerésre méltó, hogy nem ragaszkodnak a végletekig a hibás döntéseikhez. Orbán nem ígérte, hogy a jövőben nem követnek el hibát, de fontos, hogy a "hibázás lehetősége ne rettentsen el minket a döntésektől". A miniszterelnökre eddig nem jellemző önkritikai él akkor is felfedezhető volt, amikor közölte: el kell hárítani a bizalom aláásásának a kísérletét. "Senki sem élhet vissza a hatalmával, és nem állhat a törvények fölött". Ugyanakkor Orbán beszédben azt is a kommunizmus örökségének titulálta az "irigységet", mely szerinte szintén nem fogadható el, s amelynek következtében "minden sikeres emberről megpróbálják bebizonyítani, hogy a Fidesz vagy a KDNP embere, és ezért sikeres". Zéró tolerancia a visszaélésekkel és a rágalmakkal szemben egyaránt - jelentette ki Orbán, aki szerint "úszni kell, nem kapálózni".

Újdonság volt a kormányfőtől az is, hogy reagált a Jobbik előretörésére, s egyértelműen kiállt Magyarország EU- és NATO-tagsága mellett. "Ez a mi családunk, ahol vannak sokszor viták, de nem válunk". A Jobbikról mint a jelenleg legerősebb ellenzéki pártról beszélt, de csak szélsőjobboldaliaknak nevezte őket, a párt nevét nem mondta ki. Azt ígérte, továbbra is vállalja a nagy belső vitákat, az "őrült brüsszeli ötletek" elleni küzdelmet, de az EU-hoz tartozás nem lehet kérdés. Ettől függetlenül ismét többször utalt az EU-val kialakult bevándorlási vitára, melyben ismét a szélsőséges álláspontot erősítette. Szerinte "aki el akarja venni az alapvető jogomat, hogy megválasszam, kit engedjek be a házamba, családomba, a hazámba, az nem jót akar nekem, hanem rosszat".

Orbán hívei örömére azt is bejelentette, hogy a valaha volt legjobb kormánya akarnak lenni Magyarországnak. "Nincsenek különleges képességeink, de egy dologban kiemelkedőt tudunk nyújtani. Sokan szenvedélyes hatalomvággyal vádolnak, de a mi szenvedélyünket Magyarországnak hívják. A mi politikai közösségünk meghatározó része ez az elv" - fogalmazott. Állítása szerint meglepte, hogy a tavalyi három győztes választás után minden korábbinál hevesebb támadások érték a kormányt. Azt is mondta, 25 év alatt sok minden változhat, de az nem, hogy "mi vagyunk a szabad és független Magyarország hívei", "mi vagyunk azok, akik számára Magyarország szuverenitása nem lehet alku tárgya" - állította.

A kormányfő beszéde elején reagált az előtte felszólalók mondataira, ám az ő mondandójukról nem tudunk beszámolni, csak Orbán reakcióiról, hiszen a köztelevízió csak őt közvetítette. Annyit hallottunk, hogy Boross Péternek azt mondta: "lehet, hogy a miniszterelnöki pozíció konzerválja így az embert". Orbán beismerte, nem nagyon szokott a gazdaság elemzésével foglalkozni, inkább Matolcsy György jegybankelnököt szokta nézegetni - "és ez most nem ferdeség a részemről" -, ha ő jól néz ki, akkor nem aggódik. Schmidt Máriának a szellemi bátorságát emelte ki, Balog Zoltán miniszternek, a rendezvény házigazdájának - így a Népszava és laptársai kitiltásáról döntő alapítványi elnöknek - pedig azért mondott köszönetet, mert beszédében kiemelte a közmunkaprogramot.

Másként értékelik
MSZP: A miniszterelnök beszéde Tóbiás József szerint azt jelzi: Orbán ugyanott tart, mint öt éve. A pártelnök-frakcióvezető az elmúlt negyedszázad legrosszabb kormányának nevezte a jelenlegit, autoriter kormányok örökösének. Szerinte Orbán szétzilálta az országot és egyedüli döntéshozóvá vált, továbbá felszámolta azokat az igazodási pontokat, amelyek Európához, a szakmaisághoz és a társadalmi kontrollhoz vezettek volna.
DK: Magyarországnak nincs szüksége Orbánra, így ideje lenne előrehozni a változást. Gréczy Zsolt szóvivő "megnyugtatónak" tartja, hogy a miniszterelnök nem akarja, hogy az ország kilépjen az Európai Unióból, de a mutatók sokkal rosszabbak annál, mint amit a kormány hirdet.
Együtt: Az Orbán-kormány öt évének "eredménye", hogy soha nem volt annyi szegény ember Magyarországon mint ma, továbbá kétszer annyian hagyták el az elmúlt öt évben az országot, mint 1956-ban. Juhász Péter, a párt alelnöke úgy fogalmazott: "ma a Habony Árpád-féle embereknek áll a világ, és a keményen dolgozó kisembereket kisemmizték".
PM: A miniszterelnök politikai hagyatéka a szervezet szerint az, hogy a magyar fiatalok számára Magyarország depressziós és jövőkép nélküli országgá vált. Barabás Richárd szakszóvivő kijelentette: "egy álmodozó beszélt álomországról tátott szájú óvodásoknak".-

Nem csak Orbánért imádkoznak vasárnap

Publikálás dátuma
2015.05.29. 20:31
A miniszterelnök rajongók tekintetében sütkérezik pécsi városlátogatása során Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Közös ima a Hermina úton - Csöndes Embertisztelet címmel vasárnap, május 31-én 10.45-től a XIV. kerületi Hermina út 23. szám alatti kápolna előtt ételosztással egybekötött összejövetelt szerveznek a Köztársaság téri ételosztók és a Teamilitánsok nevű civil szerveződések. 

Arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy ellentmond a Krisztusi tanításoknak, hogy amíg az országban százezrek éheznek, nő a kirekesztés és a gyűlölet, addig a templomot személyi kultusz építésére használják. Ezzel az akcióval egyidőben ugyanis hálaadó szentmisét tartatnak a kormányfő lelki üdvéért a zuglói Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Hermina úti kápolnájában, Orbán Viktor 52. születésnapja alkalmából.