Újabb nagy földrengés fenyegeti Japánt?

Szeizmológusok szerint nem kizárt, hogy újabb nagy földrengés fenyegeti Japánt. A 7,8-as erősségű szombati földrengés epicentruma a Csendes-óceánban, az Ogaszavara-szigetek közelében, Tokiótól mintegy 874 kilométer távolságra, 590 kilométer mélységben volt, de így is megrengette a távol-keleti szigetország fővárosát, s az egész országot, Hokkaidótól Okinawáig. Vasárnapi bejelentés szerint senki nem veszítette életét, 12 ember megsérült, egy 56 éves férfi bordatörést szenvedett.

Tokió felhőkarcolói kilengtek, leállt a metró, a Haneda repülőteret mintegy 30 percre le kellett zárni. Több mint négyszázan rekedtek a Tokió-torony kilátójában, mivel több mint egy órán keresztül nem indították újra a lifteket. Egy futballmérkőzést is leállítottak rövid időre. A sinkanzen vonatok automatikusan leálltak, ahogy mindig földrengés esetén. A 2011-es, 9-es földrengés után Japán valamennyi nukleáris erőművét leállították, ezúttal egyikből sem jelentettek rendellenességet.

Egy hét alatt ez volt a második nagyobb rengés a távol-keleti szigetországban, s pénteken egy déli kis szigeten, kitört a Sindake vulkán is. Nagao Tosijaszu, a Tokai Egyetem földrengés-előrejelző központjának vezetője az AFP-nek elmondta, hogy mindez arra utal, megerősödött a szeizmikus aktivitás. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a 2011-es nagy katasztrófát hosszú csönd előzte meg. „Felkészültnek kell lennünk, mivel bármikor a jövőben jöhet egy hatalmas rengés, amely az egész társadalomra hatással lehet” – figyelmeztetett a professzor. Kokecu Kazuki, a Tokió Egyetem földrengéskutató professzora ugyanakkor nem gondolná, hogy a mostani rengés egy Tokiót fenyegető nagy természeti csapás előjele lenne.

Utoljára 1923-ban érte súlyos katasztrófa a japán fővárost. Japán négy tektonikus lemez találkozásánál fekszik, s évente e térséget éri a világ földrengéseinek 20 százaléka.

Szerző

Elhunyt az amerikai alelnök fia

Publikálás dátuma
2015.05.31. 13:34
Irak, Bagdad 2009 - Az amerikai alelnök Joe Biden, és fia, az amerikai hadsereg egyik kapitánya Fotó: Khalid Mohammed-Pool / Ge
Joe Biden amerikai alelnök bejelentette: elhunyt legidősebb fia. A 46 éves Beau Bident emelkedő csillagnak tartották az amerikai politikában, de már egy ideje súlyos egészségügyi problémákkal küszködött.

Biden fia dolgozott a washingtoni igazságüyi minisztériumban, majd Delaware főügyészeként szolgált, s azt tervezte, hogy jövőre indul az állam kormányzói posztjáért. 2008-ban egy évet szolgált Irakban a delaware-i nemzeti gárdánál.  Beau Biden 2010-ben kisebb stroke-on esett át, 2013-ban agydaganattal műtötték, most a hónap eleje óta kezelték a Walter Reed katonai kórházban Washingtonban. Joe Biden alelnöknek három gyermeke van, első feleségétől születtek. Beau Bident felesége és két gyermeke gyászolja. Barack Obama és felesége együttérzését fejezte ki a Biden családdal.

Szerző

Iráni atomalku: közeledik a határidő

Már csak egy szűk hónap van hátra az iráni nukleáris program ügyében hosszú ideje folyó, időnként sikert idéző, máskor kudarccal fenyegető tárgyalások befejezésére kitűzött határidőig. Tervek szerint június 30-ig kellene egyetértésre jutni Teheránnak és hat tárgyalópartnerének (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Németország, Nagy-Britannia, Oroszország), ám a kilátások enyhén szólva is vegyesek. 

A Svájcban folytatott eddigi fordulókon meg tudtak állapodni egyfajta keretegyezményben (ennek értelmében a nemzetközi pénzügyi és gazdasági szankciók feloldása fejében Irán beleegyezik atomprogramja visszafogásába és nemzetközi ellenőrzésébe), ám az április elejei egyetértés múlékonynak bizonyult. Irán legfőbb vallási vezetője, Hamenei ajatollah ugyanis azóta többször is határozottan leszögezte: szó sem lehet semmiféle külföldi kontrollról, s egyáltalán nem fogják beengedni a nemzetközi ellenőröket az iráni nukleáris létesítményekbe, erőművekbe és kutatóközpontokba. Teherán emellett bármiféle kompromisszum előfeltételének tekinti a kereskedelmi és más büntető intézkedések azonnali megszüntetését.

A két főtárgyaló, John Kerry amerikai és Javad Zarif iráni külügyminiszter tegnap Genfben újabb megbeszélést tartott, amelyen a „szóban forgó kérdések teljes körét áttekintették”. A további huzavonának azonban a hónap végi határidő ezúttal korlátot szab. Amerikai bejelentések szerint Washington nem szándékozik újabb halasztást adni, ha június 30-ig nem érnek el áttörést. Az Iránnal szemben szigorúbb fellépést szorgalmazó Franciaország viszont nem zárta ki, hogy az egyezkedés átcsúszhat júliusra is. A fő dilemmát továbbra is az jelenti, hogy a nemzetközi közösséget aggasztja, nem készül-e Teherán atomfegyver kifejlesztésére.

Szerző
Témák
Irán USA atomalku