Szatmáry biztos marad

Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásával megbízott miniszteri biztos megbízatását november 12-ig meghosszabbította Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter - az erről szóló közlemény a Hivatalos Értesítő legutóbbi számában jelent meg.

A miniszter múlt év november 13-tól nevezte ki Szatmáry Kristófot biztossá, fél évre. 

A két kinevezés között annyi a különbség, hogy az elsőben titkárság, míg a másodikban már csak egyfős titkárság segíti a miniszteri biztos munkáját.

Szerző

4 milliárdot kaptak a kormányhivatalok

A kormány azonnali hatállyal átcsoportosított mintegy 4 milliárd forintot a kormányhivatalokhoz, miután a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek ide kerültek át a Földművelésügyi Minisztériumtól - az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A parlament fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén több bizottsági tag is kifogásolta azt, hogy megoldatlan a természetvédelem ellenőrzésének a finanszírozása. Utaltak arra, hogy ez az igazgatási terület a Földművelésügyi Minisztériumtól a kormányhivatalokhoz került át - abba integrálódott -, viszont a feladat költségei az előbbi helyen maradtak. A megoldásra konkrét választ a jelen lévő nemzetgazdasági-, illetve agrártárca szakértői sem tudtak adni.

A mostani kormányhatározat 3 milliárd 998 millió 387 ezer forintot csoportosít át az idei költségvetés Földművelésügyi Minisztérium fejezetéből a Miniszterelnökség fejezetbe, a fővárosi, megyei valamint a járási kormányhivatalok javára.

Szerző

"Nyílik a nemzeti bicska" - A trafikmutyi ellen demonstráltak

A Demokratikus Koalíció (DK) Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől kérdezi, mennyit költenek az adófizetők pénzéből az állami dohányelosztó elindítására.

Erről Varju László országgyűlési képviselő, az ellenzéki párt alelnöke beszélt szerdán sajtótájékoztatón a fővárosi Pannónia utca 40. előtt, ahol a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. megbízásából irodaház-átalakítási és -bővítési munkák folynak.

A politikus szerint a Fidesz dohányellátója épül ott, vagyis elkezdődött "a trafikmutyi második szakasza". Elmondta, hogy levélben azt is kérdezi Lázár Jánostól, mikor és milyen módon kezd üzemelni a dohányellátó, illetve van-e köze ahhoz Sánta Jánosnak, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatójának.

A DK-aktivisták és egy kerekes székes volt trafikos körében tartott sajtótájékoztatón Varju László azt mondta, a kormány ígérete ellenére pont egy kerekes székes férfitől vették el a trafikot. Jelezte, hogy akciót indítanak, hiszen a rendelkezésükre álló dokumentumokból kikövetkeztethető, mely városokban nyertek politikusokhoz közeli emberek 4-10 trafikot. Ezeket a helyeket felkeresik aktivistáikkal, és azt kérik: "egyet legalább adjatok vissza" - tette hozzá.

Varju László a sajtótájékoztató végén narancssárga festékkel "Nyílik a nemzeti bicska" feliratot fújt fel az épület előtt az úttestre.

Szerző