Előfizetés

Merkel-Obama találkozó

A bajorországi G7 csúcstalálkozó előtt Angela Merkel német kancellár külön egyeztet Barack Obama amerikai elnökkel, jelentette a kancellárhoz közel álló forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség.

A találkozó napirendjén az aktuális kül- és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek, mindenekelőtt az ukrán és a szíriai válság, de Obama az amerikai-európai uniós szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán is vélhetően egyeztetni kíván a német kancellárral. A megbeszélés után a két politikus találkozik a helyi lakossággal Kruenben. A bajor Alpok ezen településén, az Elmau kastélyban kerül sor vasárnap a G7 csúcsra.

Tarlós a Pride-ról: visszataszító melegek

Tarlós István nincs tisztában saját közgyűlésének hatáskörével, kijelentései pedig visszataszítóak - közölte a Magyar Liberális Párt, miután Budapest főpolgármestere "nem természetesnek és visszataszítónak" nevezte a Budapest Pride rendezvényt a TV2 Mokka című műsorában. Tarlós azt is elmondta, hogy kitiltaná az Andrássy útról a felvonulást, mert szerinte "ez a dolog nem méltó a történelmi környezethez". Hozzátette, ez az ő személyes véleménye, nem tudja, hogy a felvonulás áthelyezésével akar-e foglalkozni a fővárosi közgyűlés.

A közgyűlésnek nincs jogi lehetősége áthelyezni a Pride-ot, mivel a felvonulás a gyülekezési jog hatálya alá tartozik. A rendezvény szervezői elfogadhatatlannak tartják, hogy Tarlós hiányos ismeretei alapján becsmérelje az emberi jogokért felvonuló, ünneplő tömeget. Hozzátették, a főpolgármester és a kormány szerint mindenki visszataszító, aki kisebbségben van, legyen az menekült, roma, hajléktalan, drogfogyasztó vagy homoszexuális. "Végül is attól a főpolgármestertől, akinek tetszene a budavári sikló előtt egy 14 méteres torony, benne egy két méteres portréval, a visszataszító az az egyetlen jelző, amit magamra nézve kész vagyok elfogadni" - reagálta Tarlós szavaira Lakner Zoltán politológus, aki tavaly nyíltan is vállalta homoszexualitását. Az MSZP szerint inkább az a visszataszító, hogy például Rogán Antal luxuslakása évről évre magától nő, Habony Árpád sok százezres dizájnertáskával pózol, miközben senki nem tudja miből él, hogy hazájukból menekülni kényszerülő nőket és gyerekeket bebörtönöznek, illetve hogy a kormány 300 millióért gyűlöletkampányt indít a menekültek ellen.

Tüntetés egy családért

J.D.
Publikálás dátuma
2015.06.05. 07:13
Nyíri Iván lánya és unokája négy éve várják, hogy hazatérhessenek FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Mintegy ötvenen jelentek meg tegnap délután a budapesti francia nagykövetség előtti demonstráción, amelyet a Bora Borán rekedt magyar nő és kisfia családja szervezett. Az eseményre jórészt családtagok, barátok jöttek el, akik felháborítónak tartják, hogy Nyíri-Kovács Patrícia és hatéves kisfia már négy éve nem tudnak hazatérni a francia polinéz szigetről a helyi hatóságok korruptsága miatt.

Remélik, hogy a nagykövetséggel szemben kifeszített molinók - amelyeken anya és fia fényképei láthatóak - minden reggel a diplomaták eszébe juttatják, hogy a két uniós állampolgár minden nap a szabadulást várja.

Nyíri Iván, a kisfiú nagyapja - aki már két napja koplal a nagykövetség előtt - elmondta: könyörög a francia hatóságoknak, hogy minél hamarabb szabadítsák ki lányát és unokáját. "Azért kezdtem el az éhségsztrájkot, hogy a követségen lássák: valami nagyon nincs rendben. Ha egy többé-kevésbé normális ember a nap minden órájában itt ül az utcán, talán észbe kapnak, hogy ez azért mégsem normális állapot".

Nyíri hangsúlyozta: családja jogi csapdába került, melyet lánya befolyásos férje készített elő: hamis iratokkal elérte, hogy a francia polinéz hatóságok megtiltsák a kisfiú kiutazását, s mivel az anya nem akarja magára hagyni gyermekét, ő is Bora Bora szigetén ragadt. Nyíri elmondta, a francia polinéz főügyész tegnap kijelentette: a kisfiú semmi szín alatt nem távozhat az országból.

Nyíri Francois Hollande francia elnöknek is írt levelet, a francia államot pedig arra kéri, ne engedjék, hogy egy olyan végletekig korrupt rendszer, mint a francia polinéz, az ő nevükben cselekedjen. "A francia hatóságok néhány éve egy Mexikóban rekedt honfitársukért is mindent megtettek, s végül sikerült hazavinniük. Ugyanezt az emberséget várom el a családom esetében is, úgy érzem, máshogy ez nem fog sikerülni". A nagyapa bízik a magyar diplomáciában is.