Döntött a Ház: elfogadták a jövő évi adótörvényeket

Publikálás dátuma
2015.06.16. 13:39
MTI Fotó: Soós Lajos
Elfogadta az Országgyűlés kedden a jövő évi adótörvénycsomagot, amely alapján 2016-ban 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, és 5 százalékra a sertés tőkehúsok áfája, ezenkívül mérséklődik a bankadó, valamint változik a közműadó. A törvény bevezeti a növekedési adóhitel-kedvezményt, amelynek lényege, hogy bizonyos feltételeknek megfelelő vállalkozások elhalaszthatják az adó megfizetését, és azt két év alatt nyolc részletben teljesíthetik.

Együtt: az egykulcsos adó megbukott

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy az egykulcsos adó megbukott Magyarországon - erről Szelényi Zsuzsanna beszélt. A független képviselő többek között ezzel indokolta, hogy pártjuk miért nem támogatja a jövő évi adótörvényeket. Azt a pénzt, amit az egykulcsos adóval otthagytak a jobb módúaknál, sem a beruházásokba nem forgatták vissza, sem pedig, nem költötték el, egyszerűen eltűnt - fogalmazott. Szavai szerint eközben létrehoztak egy olyan, rendkívül kiszolgáltatott csoportot, amelyiknek ezen szja befizetése is komoly gondot jelent.

PM: a kormány megint a gazdagoknak kedvez

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a "négymillió szegény országban" a kormány megint a gazdagoknak kedvez az szja csökkentésével - ezt a PM társelnöke mondta. Szabó Tímea elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kabinet megint a felső tíz százaléknak tesz kedvezményeket, miközben "az egykulcsos adó csökkentésével az ország kilencven százaléka megint rosszul jár". A független képviselő felszólította a kormányt, hogy "ne a saját haverjainak" osztogasson pénzt, hanem a szociális ágazat dolgozóinak bérére, az oktatásra, az egészségügyre illetve a családi pótlék valamint a gyes növelésére fordítson pénzeket.

LMP: az adócsomag bebetonozza a kormány gazdaságpolitikáját

Schmuck Erzsébet szerint az adócsomagnak köszönhetően a jövőben a gazdagok és a szegények közötti távolság várhatóan nem csökkenni, hanem nőni fog - szögezte le. Hangsúlyozta, hogy az szja egy százalékos csökkentésével a magasabb jövedelműek járnak jól. A képviselő közölte: a Fidesz-KDNP-nek meg kellett volna hallgatnia az ellenzék véleményét, többek között az LMP-ét is, amikor pártjuk a többkulcsos szja visszaállítását javasolta. Schmuck Erzsébet azt is hangsúlyozta, hogy a költségvetésben növelni kellett volna a családok jövedelmét és a gyes-t.

Azt is kritizálta, hogy csak a sertéshús áfája csökken öt százalékra, mert az LMP a csökkentést az összes alapvető élelmiszerre kiterjesztette volna - jelentette ki. Az adócsomag és a jövő évi költségvetés tovább fogja növelni a dolgozói szegénységet - összegzett.

DK: a jövő évi büdzsé ott hagyja az embereket az út szélén

Oláh Lajos független képviselő azt mondta, hogy a büdzsé magasan tartja a munkát terhelő adókat, világrekorder szinten tartja az áfát, nem tervez valódi munkahelyteremtő támogatásokat, elveszi az idősgondozás állami támogatását és nem vesz tudomást az egészségügy és az oktatás gondjairól sem. Úgy fogalmazott: az orvosok, az ápolók, a tanárok, a szociális szféra dolgozói csak üres ígéreteket kapnak.

A kormány továbbra is bünteti Budapestet, többek között a BKV helyzete sincs megoldva - közölte.

A kabinet eközben viszont a közmédiára nyolcvan milliárd forintot szán, tovább zajlanak a sportberuházások, 113 milliárdot visz el a paksi szerződés és 120 milliárd forintba kerül az szja csökkentése, pedig utóbbival gyakorlatilag csak a leggazdagabbak járnak jól - sorolta a politikus. Ezt a körülbelül négyszáz milliárd forintot érdemes lenne az egészségügyre vagy az oktatásra fordítani - jelentette ki.

Szerző
Frissítve: 2015.06.16. 16:41

Ön egyetért a plakátkampány üzenetével? A Századvég szerint igen

A Századvég felmérése szerint a magyar társadalom többsége egyetért a kormány bevándorlókról szóló hirdetéseinek üzeneteivel. A múlt héten készített országos közvélemény-kutatás szerint a nemzeti konzultáció három üzenete közül kettőnek a támogatottsága független a válaszadók politikai nézeteitől.

A Századvég Alapítvány - ezer felnőtt telefonos megkérdezésén alapuló - felmérése annak járt utána, hogyan vélekednek az állampolgárok az óriásplakátokon megjelent állításokról. Az adatfelvétel szerint a magyar törvények és a magyar kultúra tiszteletben tartásának fontosságával kapcsolatban általános és szinte egyöntetű az egyetértés, hiszen a megkérdezettek 85, illetve 77 százaléka osztja ezeket a véleményeket.

A nyilvánosságban leginkább vitatott, "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" állítást is támogatja a választópolgárok többsége, 59 százaléka. A kutatásban a politikai hovatartozás dimenziójában is vizsgálták a kérdéseket, ebből az derült ki, hogy az első két üzenet (a magyar törvények és a magyar kultúra tiszteletben tartása) támogatottsága lényegében független a válaszadók politikai nézeteitől, a magyarok munkáját érintő kérdésben pedig csupán a magukat baloldalinak valló válaszadók körében tapasztalható elutasítás.

A magukat jobboldalinak vagy középen állónak definiálók körében a munkahelyekkel kapcsolatos állítás is elnyerte a többség egyetértését - írták. A Századvég szerint az utóbbi évek egyik leghevesebb politikai vitáját váltották ki azok a plakátok, amelyeket a kormány a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban való részvételre buzdítás szándékával helyezett ki.

A három változatban megjelenő fő üzenet arra hívja fel a figyelmet, hogy aki az Európai Unión kívülről Magyarországra érkezik, annak "tiszteletben kell tartania a kultúránkat", "be kell tartania a törvényeinket" és "nem veheti el a magyarok munkáját". A Századvég felmérésében szereplő kérdés úgy szólt: Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet a kormány bevándorlással kapcsolatos óriásplakátjainak alábbi üzeneteivel?

Szerző

Halálra gázolt egy férfit a gyorsvonat

Halálra gázolt egy férfit az Egerbe tartó gyorsvonat Füzesabony és Maklár között kedd délelőtt, pótlóbuszok viszik az utasokat - közölte a Mávinform.

A vasúti átjáróban a fény- és félsorompó jól működött - közölték. A helyszínelés idejére Füzesabony és Eger között vonatpótló autóbuszokat állított be a vasúttársaság.

Szerző