Előfizetés

Neymar helyettesét keresik a brazilok

Törheti a fejét Dunga, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, hogy miként pótolja a Copa América Venezuela elleni, záró csoportmeccsén az eltiltás miatt hiányzó Neymart.

A mesternek több variációs lehetősége is van, azonban egyik sem garantálja a sikert, amire viszont szükség lesz, hiszen magyar idő szerint tegnap hajnalban, Peru 1-0-ra legyőzte Venezuelát a veterán támadó, Claudio Pizzaro találatával, így jelenleg mind a négy gárda három ponttal áll a C jelű kvartettben.

A brazil sajtó szerint Dungának első körben azt kell eldöntenie, hogy egy, illetve két csatárral küldje-e pályára a csapatát. A variációs lehetőségeket illetően Diego Tardelli, Philippe Coutinho, Robinho és Douglas Costa neve jöhet szóba támadóként, s bár utóbbi játékos már betalált a Copán, azért egyikük sem ontja a gólokat a válogatottban. Ami nagyobb veszélyt jelentene Dungának, ha továbbjutás esetén a negyeddöntőben sem számíthatna a Kolumbia ellen a lefújás után kiállított klasszisára. Ugyanis a dél-amerikai szövetség fegyelmi bizottsága akár több mérkőzésre is eltilthatja Neymart.

A többi csoportban is az utolsó mérkőzésekre kerül sor a hétvégén, és nagy izgalmakra lehet számítani, hiszen mindenhol nyílt a verseny.

Elhunyt „Ejzi”, a fociválogatott népszerű gyúrója

Válogatott labdarúgók egész sora búcsúzott megrendülten Eisemann Lászlótól, a nemzeti csapat és a Ferencváros gyúrójától, aki tragikus hirtelenséggel hunyt el 61 éves korában.

A sportág berkeiben mindenki által „Ejzinek” becézett szakember fiatalon elkötelezte magát a labdarúgás mellett a III. kerület csapatában, majd hátvédként egészen az NB I-ig jutott, a Székesfehérvári MÁV Előrében szerepelt az élvonalban. A BKV Előréből vonult vissza, de már korábban, játékosként elkezdte sportmasszőri karrierjét klubcsapatában, valamint a magyar serdülőválogatott mellett.

Ahogy az MLSZ nekrológjából kiderült, Eisemann 1983-ban Bicskei Bertalan hívására elvállalta az ifjúsági válogatott melletti masszőri munkát, tagja volt az 1984-ben Európa-bajnokságot nyert válogatott stábjának. Öt évvel később, 1989-ben lett A-válogatott gyúrója, azóta legendás karriert futott be sportmasszőrként, több ezer magyar labdarúgó lehetett hálás szakértelméért. Több mint 250 mérkőzésen ült a felnőtt válogatott kispadján, 15 szövetségi kapitány mellett dolgozhatott a nemzeti válogatottnál. 1996 óta volt kedvenc csapata, a Ferencváros masszőre.

„A legnagyobb, a legjobb, a felejthetetlen, az örök!!! Ugye, nem igaz?” – írta a Facebook-oldalán a korábbi válogatott Hrutka János, Szalai Ádám pedig így búcsúzott: „Nyugodj békében, Eisi!”

„Mostantól érted is harcolunk, nyugodj békében, kicsi gesztenye" – ezt a legutóbbi, finnországi Eb-selejtezőt eldöntő Stieber Zoltán posztolta a közösségi oldalán. A FourFourTwo szaklap információi szerint Eisemann László öngyilkos lett.

Megint a dánok - Szoros csaták lesznek

Krakkóban kisorsolták a 2016-os lengyelországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportbeosztását. A magyarok a dánokkal, az oroszokkal és a montenegróiakkal kerültek azonos kvartettbe. A D jelű négyesből az első három együttes jut tovább a középdöntőbe, ahol a C-csoport (spanyol, svéd, német, szlovén) három legjobbjával találkozik.

„Elsőre jól hangzik, de minden ellenfelünk ellen komolyan fel kell készülnünk, mert nagyon szoros csaták várhatók a csoportunkban és a keresztágon még inkább. Nagyon örülnék, ha most már végre sikerülne legyőznünk a dánokat, akikkel a csoportelsőségért mérkőzhetünk”- fogalmazott Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa.

A tét óriási, hiszen Talant Dujsebajev szövetségi kapitány együttese lemaradt az idén januárban rendezett katari világbajnokságról. Emiatt már csak a kontinensviadalról tud olimpiai selejtezőt érő helyezést elérni. Az Eb-ről az aranyérmes egyből olimpiai kvótát szerez, ha a világbajnok franciák nyernek, akkor az ezüstérmes. A magyarok akkor jutnak el a jövő áprilisban esedékes kvalifikációs tornára, ha a svéd, szlovén, szerb, orosz, norvég, macedón, izlandi, montenegrói és fehérorosz együttes közül legfeljebb egy végez előttük.

„Mint minden Európa-bajnokság, ez is nagyon nehéz lesz, hiszen a világversenyek közül ez a legkeményebb, de minden pillanatban a legjobb eredmény eléréséért küzdünk majd. Minden ellenfelünket tiszteljük, de mi magyarok azzal a céllal megyünk Lengyelországba, hogy kivívjuk az olimpiai kvalifikáció lehetőségét” – nyilatkozta Dujsebajev.

Az Eb csoportok

A-csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia

B-csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia

C-csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia

D-csoport (Gdansk): Dánia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Montenegró