Pokolgép végzett 14 családtaggal Helmandban

Nem véletlenül tartják az egyik legveszélyesebb régiónak Afganisztánban Helmand tartományt, amely a hétvégén ismét véres merénylet színhelye volt. Szakértők szerint ez a körzet a tálib felkelők fő erőssége, amit a kabuli kormányzat üggyel-bajjal képes csupán ellenőrzése alatt tartani.

A mostani terrorakció volt az első komoly ilyen erőszakcselekmény az idei muzulmán böjti időszak, a Ramadán múlt csütörtöki kezdete óta. Az út mentén elrejtett pokolgép egy épp arra elhaladó furgonban utazó család 14 tagjával, köztük nőkkel és gyerekekkel végzett – közölte a tartomány helyettes kormányzója, Mohammad Jan Rasolyar. Legalább fél tucatnyi sebesültről is beszámolt az AFP hírügynökség. A merénylet egyben ékes bizonyítékul szolgált a tálib mozgalom kérlelhetetlenségére, korábban ugyanis iszlám vezetők azt kérték, hogy legalább a Ramadán időszaka alatt hagyjanak fel támadásaikkal. A jelek szerint erre semmi esély.

A déli Helmand az amerikai katonai jelenlét idején is a tálib fegyveres ellenállás fő gócpontja volt, s 2010 táján ugyan úgy tünt, hogy erejüket a nyugati szövetségesek képesek megtörni, vagy legalább visszaszorítani, ám az elmúlt években a lázadó fegyveresek ismét visszaszerezték korábbi ütőképességüket.

Szerző

Tízezrek tüntettek Londonban

Tízezrek tiltakoztak szombaton Londonban és más brit nagyvárosokban a Cameron-kormány megszorító politikája ellen. A londoni City utcáin mintegy 150 ezren vonultak fel. „Vessenek véget a megszorításoknak!”, „Harcolunk minden állásért” – ilyen és hasonló táblák alatt vonultak fel, tiltakozva a közalkalmazotti leépítések, a mozgássérülteknek járó juttatások megkurtítása, a szociális kiadások visszafogása és az állami egészségügyi szolgálat privatizálása ellen. 

Ez volt az első nagyobb ellenzéki megmozdulás azóta, hogy a David Cameron vezette brit konzervatívok abszolút többséget szereztek a május 7-i parlamenti választásokon. Míg korábban a toryknak a liberális demokrata koalíciós partnerekkel kellett egyezkedniük, az egyszínű konzervatív kabinet már saját hatáskörben cselekedhet.

George Osborne pénzügyminiszter és Ian Duncan Smith jóléti miniszter a Sunday Times című lapban azt írta, a konzervatív kormány mindenképpen kitart a megszorítások mellett. A jóléti kiadásokat 12 milliárd fonttal kurtítják meg. A tárcavezetők által „megtakarításoknak” nevezett intézkedések a legalacsonyabb jövedelműeket sújtják leginkább. Célba veszik a legidősebbek nyugdíját, a 25 év alatti fiataloktól megvonják a lakástámogatást, s csökkentik a fiatal házasok első két gyereke után járó adókedvezményeket. Brit lapok szerint a konzervatív kormányon belül is voltak, akik megpróbálták meggyőzni Osborne-t, hogy fogja vissza a szükségintézkedéseket, de hiába.

Szerző

Pozsonyban is termékeny talajra hullott az uszítás

Publikálás dátuma
2015.06.20. 20:47
MTI Fotó: Starovic Tibor
Több ezer fős tömeg gyűlt össze Pozsony belvárosában, az "Alternatív út" nevet viselő szervezet által megrendezett, Európa "iszlamizálódása" és az Európai Unió menekültpolitikája elleni tüntetésen.

A megmozdulást rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték, a belvárosban több száz rendőr, köztük rohamrendőrök felügyelték a rendet. A tüntetők a pozsonyi főpályaudvarnál gyűltek össze, majd a szlovák nemzeti szimbólumokat, valamint az Európai Unió bevándorláspolitikáját bíráló jelszavakat tartalmazó transzparenseket magasba emelő tömeg rendőri kísérettel átvonult a tüntetés helyszínére. Útközben egy kisebb incidens történt: a rendőrök letartóztatták azt a tüntetőt, aki házilag összebarkácsolt könnygázgránátot próbált dobni az elnöki palota előtt összegyűlt, rendőrségi kordonnal elkerített ellentüntetők közé. 

MTI Fotó: Starovic Tibor

MTI Fotó: Starovic Tibor

A Szlovák Nemzeti Felkelés Terét félig megtöltő tömeg előtt sok szónoklat hangzott el, beszédet mondott többek között a  “szlovák Jobbiknak" is nevezett  Szlovák Megújhodási Mozgalom vezetője, Marián Kotleba is.  A szónokok a menekültek Európába való beáramlását és a "kontinenst elárasztó iszlámot" ostorozták, durva szavakkal ostorozva az EU vezetését, valamint a menekültkvóták bevezetését támogató szlovákiai EP-képviselőket, akiket hazaárulónak neveztek, és egyéb nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illettek.

Szerző