Tíz év kincsestára

Szerencsés véletlen folytán került elő Rónay György hagyatékából Tíz év (1942-1952) verstermését tartalmazó gépelt, beköttetett gyűjtemény, amelyet az író életművét bemutató sorozatban a Szent István Társulat adott ki.

A költemények egy részét az író beválogatta későbbi kötetébe, de félszáz vers itt jelent meg először: születésük idején a történelmi körülmények nem tették lehetővé közzétételüket. A művekben is megmutatkozik Rónay György erkölcsi igényessége és szellemi függetlenségre törekvése. A gyűjtemény igazi meglepetés, új vonásokkal gazdagítja az író arcképét.

Szerző
Frissítve: 2015.06.24. 22:23

Közelkép - Berlin új Maestrója

Publikálás dátuma
2015.06.25. 07:45
Berlin/Thinkstock
Túláradó boldogság, végtelen öröm, hogy több mint egyhónapnyi habozás után a világ egyik legjobb szimfonikus zenekara, a legendás berlini megtalálta új mesterét. A távozó hatvanéves angol Sir Simon Rattle utódát, az orosz származású Kirill Petrenkót. 

A merev germánok (egyébként a berlini együttes vegyesen nemzetközi, hol van már a földtekén „tiszta nemzeti” zenekar?), május 11-én szavaztak először, de a kalapból végül a nyolc-tíz jelöltből egyetlen név sem varázsolódott ki. Pedig milyen karmesterek voltak benne?

A hetvenévesek közül Daniel Barenboim, aki kezdetben „érdektelenségével” tüntetett, majd hajlamos lett volna elfogadni, aztán Ricardo Muti, sőt kezdetben maga a 43 éves Petrenko is, aki a csábító ajánlatot először visszautasította. Talán a történelmi elődök, Furtwängler, Karajan, Abbado és a többiek miatt hökkent vissza a megtiszteltetéstől? Pedig ez a Nyugat-Szibériában, Omszkban 1972.-ben született muzsikus, hegedűművész atya és zenetörténész anya fia, mind közül talán a „legnémetebb” volt.

Ő maga a tizenegyedik évét töltötte be, amikor a családja 1990-ben Ausztriában letelepedett, a bécsi konzervatóriumban diplomázott, majd csakugyan Németország lett az útnak indítója. A berlini Komische Oper, majd mostanáig a müncheni operaház. A bajor együttes úgy ismerte meg, mind rendkívül lelkiismeretes, a részletekre féltőn ügyelő Maestrót, aki nem szalaszt el egyetlen próbát sem, sőt követelőző.

A csúcspont a 2011-es Trisztán volt, felejthetetlenként említik. Mellé a bayreuth-i, összehasonlíthatatlan Wagner „négyes”, a teljes Ring, a Nibelung gyűrűje. A Berlini Filharmonikusokat igaz, eddig csak háromszor vezényelte, de búcsúja után nyomban azt kérdezték a muzsikusok, mikor jön vissza? Győzelme ellenére mégis még három évig kell várniuk rá, Sir Simon 2018-ban tér vissza a szigetországba és Petrenkót addig köti a müncheni szerződése.

Imádták az angolt Berlinben, az orosztól mégis mást várnak. Két eltérő egyéniség. Rattle-lel ellentétben ő menekül a média elől, nem ad interjúkat, kevesebb koncertre vállalkozik, és vendégszerepelni sem szeret. Talán azért, mert bejárta már a fél világot, Barcelonától a New York-i Metig, Chicagóig, ahol a felejthetetlen magyarnak, Reiner Frigyesnek volt az aranykora.

Szerző

Rozé, rizling és jazz napok

Harminc koncert várja a látogatókat a Rozé, rizling és jazz napokon július második hétvégéjétől tíz napon át Veszprémben – közölte a rendezvény szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján a fesztiváligazgató.

Mészáros Zoltán elmondta, hogy a július 10. és 19. között zajló fesztiválon magyar zenészek szórakoztatják a közönséget napi három koncerttel, a késő esti fellépők között lesz mások mellett a Mystery Gang, Tóth Vera és a Tátrai Trend.Az ötödik éve megrendezett programsorozat a VeszprémFest kísérőrendezvényeként ingyenesen látogatható, a program során a környező borvidékek minőségi borait is megkóstolhatják a látogatók – fűzte hozzá.

Mészáros Zoltán úgy vélte: a kísérőrendezvény oldja a VeszprémFest "elitizmusát" és teret ad fiatal, pályakezdő magyar fiatalok bemutatkozásának is. A fesztiváligazgató elmondta, hogy a rendezvény keretében láthatják az érdeklődők július 18-án feLugossy László képzőművész a közelmúltban elkészült filmjét a Dubniczay Palota László Károly-gyűjteményében, ahol az Ex Vajda Lajos Stúdió kiállítását is megtekinthetik, majd az Albert Einstein Bizottság egykori tagjainak közreműködésével az efZámbó Happy Dead Band Akusztik és a Wahorn Airport ad koncertet.

Szerző