Előfizetés

Kiss Norbert nem tud veszíteni

A négyből két futamot megnyert a címvédő Kiss Norbert, az Oxxo Racing-Axxyss Motorsport pilótája a kamion Európa-bajnokság hétvégén rendezett nürburgringi fordulóján, így tovább növelte az előnyét az összetett pontversenyben.

A magyar csapat tájékoztatása szerint a szombathelyi versenyző mindkét időmérő edzésen a leggyorsabb volt, így a szombati és a vasárnapi első futamokon a pole pozícióból rajtolt, s mindkettőt magabiztosan meg is nyerte. Kiss a szombati második versenyen ötödik, a vasárnapin pedig negyedik lett, ezzel ő gyűjtötte a legtöbb Európa-bajnoki pontot a hétvégén, s ezért különdíjat is kapott a Nürburgringen most 30. alkalommal megrendezett kamionverseny szervezőitől.

A 30 éves magyar pilóta 319 ponttal vezeti az összetettet, mögötte a cseh Adam Lacko 248 ponttal a második, míg a német Jochen Hahn 225 ponttal a harmadik. Az Európa-bajnoki sorozat következő fordulójára augusztus végén, a csehországi Mostban kerül sor, egy héttel később, szeptember első hétvégéjén pedig a Hungaroringre látogat el a mezőny.

Homályos jövő előtt az Európa Játékok

Publikálás dátuma
2015.06.29. 08:00
Siker, pénz, csillogás jellemezte a játékokat, a sportbéli jelentőségét azonban nem szabad túlbecsülni FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Véget ért az Azerbajdzsán által megrendezett Európa Játékok, amelyet a Pánamerikai és az Ázsiai Játékok mintájára rendeztek meg. A szervezők olimpiai hangulatot akartak teremteni, ez azonban csak részben sikerült. A viadal nem is csak a sportteljesítmények miatt marad emlékezetes.

Éppen csak nem kerültünk be a TOP 10-be

A tegnap zárult Európa Játékokra 49 ország több mint 6000 sportolója nevezett, Magyarországot 200 versenyző képviselte, nem is akárhogy. Húsz alkalommal állhattunk a dobogóra, ezzel pedig a 11. helyen végeztünk az éremtáblázaton. Lapunk összegyűjtötte, mely sportágakban nyújtottak kiemelkedő teljesítményt a magyarok.

Kajak-kenu

A vizes sportág honi képviselői kitettek magukért. Magyarország érmetermelésének a felét a kajak-kenusok „lapátolták” össze. A mingacseviri versenypályán ötször harsant fel a magyar Himnusz, emellett pedig ötször a dobogó legalsó fokára állhattunk. A legnagyobb – pozitív - meglepetést Dudás Miklós sikere jelentette. A magyar kenus 200 méteren közel fél hajóhossz előnnyel diadalmaskodott. Ráadásul olyan klasszisokat utasított maga mögé, mint a londoni ötkarikás bajnok brit Ed McKeever.

Birkózás

A kajak-kenusokhoz hasonlóan a birkózók is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, ráadásuk az első magyar érmet is e sportág képviselőjének köszönhetjük. A 71 kg-os kötöttfogású birkózó, Korpási Bálint örökre beírta magát a történelembe, a magyar versenyző ezüstérmet szerzett. Ám nemcsak egy nemesfémet szereztünk a szőnyegen. Két hölgynek, Sastin Mariannak és Barka Emesének köszönhetően két aranyéremmel is gazdagodott a magyar küldöttség.

Aerobik

A nyolcadik elsőségünket a Bali Dániel, Hegyi Dóra, Farkas Balázs, Lendvay Dóra és Szöllősi Panna összeállítású aerobikcsapatunk érte el. Az aranyos ötös a sikerrel történelmi tettet hajtott végre, ugyanis korábban nem volt példa arra, hogy magyar csoport a dobogó legfelső fokára állhatott nagy világversenyen. „Öt szív, egy lélek, többek között ez volt a siker egyik titka”- így számolt be a győzelemről Hegyi Dóra.

Úszás

Ebben a sportágban a fiataloké volt a főszerep. Noha Hosszú Katinkáért és Gyurta Dánielért nem szoríthattunk a medencében, azért így is születtek érmek, s jó volt látni, hogy a magyar úszás jövője is biztosítva van. A 15 esztendős Juhász Janka például remek teljesítmény nyújtott 1500 méter gyorson. A fiatal hölgy, – aki hat másodperccel javította meg egyéni legjobbját – 16:40.39 perc alatt teljesítette a távot, s csupán 22 századmásodperccel maradt le a győztes olasztól, Sveva Schiazzanótól.

Ökölvívás

Harcsa Zoltán mentette meg a magyar bokszolók becsületét. A 75 kilogrammban versenyző bunyós bronzéremmel zárta az azeri viadalt, ezzel pedig ott lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A döntőbe jutás is egy hajszálon múlott, ám végül a hazai közönség előtt ringbe lépő Xaybula Musalov láttak jobbnak a pontozóbírók.

Cselgáncs

A dzsúdósoknál rendhagyó volt az Európa Játékok, ugyanis egyben a sportág Európa-bajnoksága zajlott. Ennek megfelelően pedig két érmet vehettek át azok, akik dobogóra állhattak. A magyarok sajnos megszakítottak egy jó sorozatot: az ezt megelőző hat kontinensviadalon mindig volt olyan magyar dzsúdós, aki a dobogó legfelső fokára állhatott, 2006-ban kettő is. Most az arany nem jött össze. A legközelebb a győzelemhez Karakas Hedvig állt. Az 57 kilogrammos kategóriában versenyző 25 éves dzsúdós végül ezüstérmet szerzett. Karakason kívül Csernoviczki Éva állhatott dobogóra. A 2014-es Eb-t megnyerő sportoló végül harmadik lett.

Sportlövészet

A sportlövőknél riói kvótát is osztottak. Ám magyar versenyző ezúttal nem nyert, így az olimpiai kvalifikáció sem jött össze. Érmet viszont szereztünk. Bognár Richárd második lett dupla trapban. Kvótaszerzésre még lesz lehetőségük a magyaroknak, de nem sok. A puskások és pisztolyosok számára már csak a júliusi maribori 25, 50-méteres (és koronglövő) Európa-bajnokságon, illetve a jövő márciusi győri 10 méteres Eb-n, továbbá az augusztusi gabalai világkupa-versenyen lesz lehetőség kvótát szerezni.

A koronglövőknél a maribori Eb, illetve a gabalai vk mellett a szeptemberi lonatói világbajnokság kínál esélyt erre. Utóbbi szakágban a dupla traposoknak csak Gabalában és Lonatóban adnak kvótákat. A magyarok közül eddig Sidi Péter és a pisztolyos Tobai-Sike Renáta tekinthető olimpiai résztvevőnek.

 

A magyar érmesek
Arany:
Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Kozák Danuta, Kárász Anna - kajaknégyes, 500 m
Kammerer Zoltán, Szalai Tamás - kajakkettes, 1000 m
Sastin Marianna - birkózás, 60 kg
Kozák Danuta - kajakegyes, 500 m
Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel - kajaknégyes, 1000 m
Dudás Miklós - kajakegyes, 200 m
Barka Emese - birkózás, 58 kg
Szöllősi Panna, Lendvay Dóra, Hegyi Dóra, Farkas Balázs, Bali Dániel - aerobikcsapat
Ezüst:
Korpási Bálint - kötöttfogású birkózás, 71 kg
Bognár Richárd - dupla trap
Juhász Janka - úszás, 1500 m gyors
Karakas Hedvig - cselgáncs, 57 kg
Bronz:
Vajda Attila - kenuegyes, 1000 m
Kárász Anna, Vad Ninetta - kajakkettes, 500 m
Kozák Danuta - kajakegyes, 200 m
Tótka Sándor, Molnár Péter - kajakkettes, 200 m
Csay Renáta - kajakegyes, 5000 m
Bonecz Boglárka - úszás, 200 m pillangó
Csernoviczki Éva - cselgáncs, 48 kg
Harcsa Zoltán - ökölvívás, 75 kg


Kövér Dávid

Djokovic újra az élre tör, de Babosért szoríthatunk

H. T.
Publikálás dátuma
2015.06.29. 07:58
Novak Djokovic Wimbledon első számú favoritja FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JORDAN MANSFIELD
Magyar részről egyedül Babos Tímeával, ma rajtol Londonban az angol nyílt teniszbajnokság, ahol a magyar teniszező tavaly párosban döntőt játszott partnerével. A férfiaknál Novak Djokovic kiköszörülné a csorbát és ismét GS-győzelemre tör, míg a nőknél a világranglista vezető Serena Williams útja Baboson keresztül vezethet a döntőig. Fucsovics Márton a selejtező utolsó fordulójában búcsúzott.

Ma kezdődnek Wimbledonban az év harmadik Grand Slam versenyének főtáblás küzdelmei. Magyar szemmel nézve sajnos ismét csak egy női versenyzőnk szerepel az egyetlen füves borítású GS-viadalon, Babos Tímea személyében. Reméljük, sikerrel veszi az első kört, a világranglistán 93. magyar játékos, hiszen ellenfele a selejtezőből érkezett Petra Cetkovska lesz, aki csupán 161. a rangsorban.

„Megtörtént a sorsolás. Egy korábbi Top30-as, sérülésből visszatérő, de jól játszó Cetkovska lesz az ellenfelem. Természetesen megteszek mindent a győzelemért! Majd meglátjuk” – nyilatkozta saját honlapján Babos Tímea.

Amennyiben továbbjut a magyar játékos, akkor már komolyabb ellenfele lehet a második fordulóban, hiszen várhatóan a világelső Serena Williams akad az útjába, aki valószínűleg legyőzi a selejtezőből érkező Margarita Gaszparjant az első körben.

A soproni teniszező az egyéni küzdelmek mellett állandó párospartnerével, Kristina Mladenoviccsal is indul, ahol már több keresni valójuk lehet. Tavaly a döntőig menetelt a kettősük, reméljük, idén sem adják alább. Az első mérkőzésükön a Magda Linette, Mandy Minella lengyel, luxemburgi duóval találkoznak. E mellett Babos vegyes párosban az osztrák Alexander Peya oldalán lép pályára Wimbledonban.

A férfiak között a selejtezőben Fucsovics Mártonért szoríthattunk, aki szépen menetelt a harmadik selejtezőkörig, ám ott a grúz Nikoloz Basilashvili felülmúlta őt négyszettes küzdelemben. Ami a top versenyzőket illeti, a férfiaknál világelső Novak Djokovicra a füvön már többször is meglepetést okozó Philipp Kohlschreiber vár, amennyiben a szerb klasszis túljut az első körön, akkor pedig a veterán Lleyton Hewitt-tal is összefuthat.

Djokovic miután pár hete kikapott a Roland Garros döntőjében Stanislas Wawrinkától, így biztossá vált, hogy nem teljesítheti a Grand Slamet, vagyis, hogy mindegyik nagyversenyt megnyerje egy naptári éven belül. Ennek ellenére valószínűleg szeretné kiköszörülni a csorbát és a brit fővárosban ismét a győzelemre törekszik majd. Az elődöntőben pedig akár Wawrinkának is visszavághat a múltkori vereségért.

Az alsó ág már izgalmasabbnak tűnhet, ugyanis a Wimbledonban hétszer diadalmaskodó Roger Federer a negyeddöntőben a füvön is veszélyes Tomas Berdych-el csaphat össze, míg a négy között a hazai közönség előtt szereplő brit Andy Murray vagy a jelenleg csupán világranglista tizedik Rafael Nadal várhat rá. A spanyol klasszisnak sima út vezethet a nyolc közé, miután az ő ágán lévő David Ferrer könyöksérülése miatt visszalépett.

A hölgyeknél ahogy már említettük, Serena Williams Babossal is összefuthat, míg a 16 között testvérével, Venusszal találkozhat. A címvédő Petra Kvitova második kiemeltként akár ismét felülhet a wimbledoni trónra, ugyanis a negyeddöntőig majdnem biztos útja lehet. Az elődöntőben viszont már Simona Halep is megtréfálhatja, bár a román játékost a magyar származású, svájci színekben versenyző, a Roland Garros-on elődöntős Bacsinszky Tímea megakadályozhatja ebben.

Marija Sarapova csupán negyedik kiemelt, így már az elődöntőben találkozhat Serenával, már amennyiben eljut odáig az orosz szépség. Reméljük, nem csupán a legjobbakat fogjuk követni az elkövetkező két hétben, hanem Babos Tímeáért is szoríthatunk legalább párosban a végsőkig.