Felgyorsul a menekültek érkezése

Publikálás dátuma
2015.07.02. 07:00
A szerb Vöröskereszt segélypontja Presevo városában A SZERZŐ FELVÉTELE
Törvénymódosítással gyorsítja meg a menekültek továbbutazását Szerbia után már Macedónia is. A regisztrált migránsoknak 72 órán belül el kell hagyniuk az országot – kivéve, ha menekültstátuszért folyamodnak. A magyar „vasfüggöny” felállításának hírére megugorhat az illegális határátlépők száma.

A növekvő menekülthullám miatt Macedónia a napokban jelentősen megerősíti Görögországgal közös határszakaszának védelmét – értesült a Népszava. Meg nem erősített, de félhivatalosnak tűnő helyi hírek szerint Görögországban több százezer, de akár a milliót is megközelítő számú menekült tartózkodik, mindannyian észak felé szeretnének eljutni. A nagyrészt szír migránsokból álló tömeg már egyre kevésbé rejtőzködik a hatóságok elől, sőt mind többen maguk jelentkeznek, hogy mihamarabb tovább vándorolhassanak.

A macedón törvényhozás a napokban ugyanis módosította menedékjogi törvényét: ennek értelmében – a nem sokkal korábban Szerbiában bevezetett szabályozás alapján - az illegális bevándorlók a határon bejutva regisztráltathatják magukat a hatóságoknál, majd három napra szóló ideiglenes menekültstátust kapnak, hogy menekültkérelmet nyújtsanak be, vagy 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Az elmúlt 11 napban 5005 menekült lépett Macedónia területére, ők hamarosan Magyarországra érkezhetnek
Megoszlásuk:
3973 férfi, 597 nő, 435 gyermek
Nemzetiségük:
3180 szír, 479 afgán, 321 iraki, 245 szomáliai, 780 egyéb

Szkopjei belügyi forrásunk szerint az elmúlt években összesen ketten kértek menekültstátuszt Macedóniában. Az országba tömegesen érkező migránsok valamennyien Nyugat-Európába kívánnak eljutni, Macedóniát, Szerbiát és Magyarországot csak tranzitországnak tekintik, amelyen valahogyan át kell kelniük. A helyi belügyminisztérium adatai szerint a törvénymódosítás óta eltelt 11 napban 5005 menekült regisztrált az országban. Ők kivétel nélkül a szerb zöldhatáron haladnak tovább.

A szerb oldalon, Presevo városában ottjártunkkor kezdett működni a szerb Vöröskereszt segélypontja. Itt szállást, élelmet, tisztálkodási lehetőséget biztosítanak annak, aki erre igényt tart. Az intézmény nyitott, de a biztonságra a csendőrség ügyel. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet pedig egészségügyi ellátásban részesíti a rászorulókat.

A hatósági regisztráció után a bevándorlók élelmiszercsomagot kapnak, és egy papírt, ami három napig utazási lehetőséget biztosít a tömegközlekedési járműveken. Szerbia és Macedónia is igyekszik a lehető legtöbb humanitárius segítséget nyújtani az érkezőknek.

A tervezett magyar „vasfüggöny” hírére a legtöbben minél hamarabb át szeretnének átjutni Magyarországon. Várható, hogy emiatt Görögországból újabb nagyobb hullámban érkeznek majd a migránsok.

Szerző

Talán Öné a hetes?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a július 1-én megtartott 27. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták:

Első számsorsolás:

3 (három)
5 (öt)
8 (nyolc)
12 (tizenkettő)
25 (huszonöt)
30 (harminc)
34 (harmincnégy)


Második számsorsolás:

8 (nyolc)
13 (tizenhárom)
14 (tizennégy)
15 (tizenöt)
16 (tizenhat)
24 (huszonnégy)
25 (huszonöt)

Nyeremények:

a 7 találatos szelvényre 270 792 230;
a 6 találatosokra 274 780;
az 5 találatosokra 6955;
a 4 találatosokra 1270 forintot fizetnek.

Szerző

Vigyázzon, erős lesz az UV-sugárzás!

Publikálás dátuma
2015.07.01. 23:12
Fotó: Thinkstock
Csütörtökön is a napsütésé lesz a főszerep, bár időnként megjelenhetnek felhők az égen, de ezekből csapadék nem várható. A Dunától keletre eső tájakon megélénkülhet az északkeleti szél. Hajnalban 13-18°C, délután 28-32°C között alakul a hőmérséklet. Erős lesz az UV-sugárzás!

Pénteken az ország nagy részén derült időre van kilátás, csak helyenként jelenhet meg kevés felhő az égen, de ezekből csapadék továbbra sem várható. A Dunától keletre továbbra is élénk lehet az északkeleti szél. 28 és 32°C közé melegszik a levegő. 

Szombaton is sok-sok napsütésre van kilátás, helyenként lehet csak kevés felhő az égen. A szél általában gyenge, mérsékelt marad. A legmelegebb órákban 30-33 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Vasárnap mindenhol 30 fok fölé, hétfőn és kedden nagy területen már 35 fok köré emelkedhet a hőmérséklet. Igazi strandidőre, országszerte szinte zavartalan napsütésre van kilátás. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás!

Szerző