Legkorábban 40 év múlva szabadulhat

Publikálás dátuma
2015.07.09. 14:54
Fotó: Népszava
Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy erdélyi férfit, aki egy társával 2012-ben megölt egy mórahalmi gazdát.

A táblabíróság társtettesként, nyereségvágyból és különös visszaesőként elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a jelenleg 37 éves Zsiga Viktort. Az ítélőtábla döntött arról, hogy a korábban Romániában nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt 19 évre ítélt férfi legkorábban 40 év után bocsátható feltételes szabadságra.

A férfi gyilkosságban részt vevő társa, Dobos György társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölésért 14 év 6 hónap fegyházbüntetést kapott. A bűncselekményhez tippet adó Gábor Samut pedig felbujtóként elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, és ezért három és fél év börtönbüntetéssel sújtotta.

Az ítélet szerint az analfabéta Dobos György és társa, Zsiga Viktor a Maros megyei Ákosfalváról származnak, de hosszabb-rövidebb ideje már Mórahalmon éltek, ahol mezőgazdasági munkából tartották fenn magukat. 

Dobos György az áldozattal szomszédos tanyán dolgozott, és néha át is ment a későbbi áldozathoz. A bűncselekmény napján vásárt tartottak a homokháti kisvárosban, a vádlottak pedig napközben italoztak. A gyilkossággal vádolt két férfi az eljárás során azt állította, szintén Mórahalmon élő ákosfalvi ismerősük, a harmadrendű vádlott Gábor Samu beszélte rá őket arra, hogy rabolják ki az átlagosnál módosabbnak gondolt gazdát.

A két elkövető késő éjszaka a tanyához ment, kihívták az áldozatot, lesből egy feszítővassal fejbe csapták, majd együtt bántalmazták a férfit, olyan súlyosan, hogy az a helyszínen életét vesztette. A halálos ütést – a szakértő véleménye szerint – Zsiga Viktor mérte az áldozat fejére. Azt követően az elkövetők átkutatták az épületet, és több mint 330 ezer forint készpénzt, valamint különböző értéktárgyakat vittek el.

A táblabíróság döntésével enyhítette az első fokon eljáró törvényszék által a másod- és a harmadrendű vádlottra kiszabott büntetést. Zsiga Viktor esetében a tényleges életfogytiglan helyett lehetővé tette feltételes szabadságra bocsátását, Gábor Samu büntetését pedig másfél évvel mérsékelte.

Szerző

Előzetesben a rendőrverő

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a 33 éves férfit, aki hétfőn életveszélyesen bántalmazott egy ajkai rendőrt - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

A közlemény szerint a Veszprémi Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően azért rendelte el az előzetes letartóztatást, mert a gyanúsított esetében fennáll a szökésnek, az elrejtőzésnek, a tanúk befolyásolásának, valamint annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

Azt írták: a férfit a Veszprémi Nyomozó Ügyészség életveszélyt okozó testi sértés és hivatalos személy elleni erőszak bűntettével gyanúsítja.

A 33 éves férfi hétfő délután egy ajkai benzinkútnál bántalmazta a vele szemben intézkedni kívánó járőrt, majd a helyszínre érkező két másik rendőrnek is ellenszegült, egyiküket meg is ütötte. A bántalmazás következtében a járőr életveszélyes koponyasérülést szenvedett.

Szerző

Tragédia - "A szemem láttára zuhant a fiam a halálba"

Publikálás dátuma
2015.07.09. 14:17
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Nem merte háziorvosának bevallani, hogy prosztatagyulladása van, inkább leugrott a 13. emeletről a 49 éves F. Tibor. Édesanyja az erkélyről végignézte a halálos zuhanást - írja a Bors. 

„Nem értem, nem értem” – ezt ismételgeti maga elé meredve Marika néni. A fia, Tibor, kedden öt hét szenvedés után, a halált választotta, leugrott Szolnok legmagasabb házának 13. emeletéről. A lakatosként dolgozó férfinak esélye sem volt, azonnal meghalt.

A bajok öt hete kezdődtek, amikor elkezdte fájlalni az ágyékát. A munkabeosztása miatt, csak maszek orvoshoz tudott menni, aki megállapította, hogy prosztatagyulladása van. Nagy fájdalmai voltak, de kapott rá gyógyszert – mesélte könnyek között az édesanya a napilapnak.

– Mondtam neki, hogy nyugodjon meg, holnap elmegyünk a leletekkel a háziorvoshoz, és ő kitalálja a végső megoldást. Erre még idegesebb lett, és közölte, hogy nem meri bevallani a háziorvosnak, hogy ő elment egy maszekhoz, és nem azonnal hozzá fordult a problémájával. A következő pillanatban már mászott fel az erkély szélére és ugrott. A szemem láttára zuhant a fiam a halálba – zokog Marika néni.

A teljes cikket itt olvashatja.

Szerző