Pannonhalma vizsgál, de Rómában döntenek

Még mindig nincs döntés a „kiskorú veszélyeztetése miatt” Pannonhalmáról kizárt szerzetes-nevelőtanár – M. atya – ügyében. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát július elején azt nyilatkozta, hogy személyesen járt a vatikáni Hittani Kongregációnál.

Arról azonban nem szólt, hol tart a Kúria vizsgálata. Az atv.hu ezért megkereste a Pannonhalmi Főapátságot. Az apátsági sajtószóvivő tájékoztatása szerint Várszegi Asztrik szabadságát tölti, de a nevében a következőket válaszolta: „a Pannonhalmi Főapátság az általa eddig nyilvánosságra hozott aktuális információkon túl nem tud ebben a témakörben nyilatkozni”.

Török Csaba teológia professzor, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára a portálnak elmondta: a főapát római látogatásából nem következik, hogy M. atya tette kimeríti a pedofília fogalmát, csupán annyi, hogy morálisan kifogásolható dolgokat tett. A professzor szerint majd csak a vatikáni vizsgálatot lezáró döntés fényében lehet megállapítani, hogy milyen súlyú vétséget követett el a szerzetes-tanár.

M. atya ügyében egyetlen eljárás folyik, amelynek vizsgálati szakasza Magyarországon történt ugyan, de a további lépések – a feltárt bizonyítékok fényében – a Vatikánban dőlnek el. „Még ha közvetlenül Rómába fut is be egy feljelentés, Róma a helyieket bízza meg a vizsgálattal, nem indít párhuzamosan második eljárást. Ugyanakkor mindvégig nyomon követi a fejleményeket, s ha kell, megadja a követendő irányelveket is a helyi egyház felelős vezetőinek” – magyarázta Török Csaba. A vizsgálat eredményének tükrében aztán beindulhat M. atya laicizálási folyamata („elbocsátják szerzetesi állapotából”), de ez már tulajdonképpen csak a következmények megállapítása a Vatikán részéről.

Szerző

Terrorcselekményként kezelik a Tennessee ámokfutást

Az amerikai hatóságok "belföldi terrorizmus" gyanújával indítottak eljárást a Tennessee állambeli Chattanoongában két katonai létesítmény ellen elkövetett fegyveres támadások ügyében - közölte Bill Killian ügyész csütörtökön. A feltehetően kuvaiti születésű támadó négy tengerészgyalogossal végzett.

Az ügyész leszögezte, mindaddig terrorizmusként kezelik a történteket, amíg ennek ellenkezője be nem bizonyosodik. Ugyanakkor a nyomozást vezető Ed Reinhold, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt is leszögezte, hogy minden eshetőséget vizsgálnak, és egyelőre nem tudják, hogy akár belföldi, akár nemzetközi terrorcselekményről vagy "szimplán egy bűncselekményről" van szó.

A Pentagon megerősítette, hogy a támadó négy áldozata egyaránt tengerészgyalogos volt. A helyi hatóságok szerint az elkövető egy rendőrt és egy további katonát is meglőtt, de az ő állapotuk stabil. A fegyveressel a rendőrség tűzharcban végzett.

Az elkövető az amerikai fegyveres erők helyi toborzóirodájára, valamint egy, a haditengerészet tartalékosainak fenntartott központra támadt rá csütörtökön. A CNN hírtelevízió által megszólaltatott szemtanúk szerint az első lövöldözés a toborzóirodánál történt, amelynek a bejáratára a támadó automata fegyverrel autójából nyitott tüzet. Ezután a mintegy 12 kilométerre lévő tartalékosközponthoz hajtott, ahol folytatta a lövöldözést. A négy tengerészgyalogossal az utóbbi helyszínen végzett, az első lövöldözésben senki sem sebesült meg.

Név nélkül nyilatkozó tisztségviselők az amerikai médiával közölték, hogy a tettes egy 24 éves, Muhammad Youssef Abdulazeez nevű férfi volt, aki a 170 ezres Chattanooga közelében lakott. A férfi Kuvaitban született, de azt egyelőre nem tudni, hogy kuvaiti vagy amerikai állampolgár volt.

Szerző

Katonai létesítményekre támadt egy ámokfutó

Egy támadó rálőtt az amerikai fegyveres erők toborzóirodájára és a haditengerészet tartalékosainak fenntartott központra a Tennessee állambeli Chattanoogában csütörtökön, a támadásban három ember meghalt és további hárman megsebesültek - jelentette a helyi hatóságokra és szemtanúkra hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió.

A rendőrség nem sokkal a támadások után végzett a fegyveressel. Az elkövető indítékáról egyelőre nincs információ, ahogy az áldozatok kilétéről sem. Korábbi jelentések arról szóltak, hogy a lövöldözésben egy rendőr és négy tengerészgyalogos sebesült meg. A chattanoogai rendőrség hivatalosan egyelőre csak annyit közölt, hogy az incidensnek véget vetettek.

A haditengerészet Twitter-mikroblogján megerősítette, hogy a tartalékosoknak fenntartott központjánál lövöldözés történt, de a toborzóirodánál történteket még vizsgálják.
A CNN által megszólaltatott szemtanúk szerint az első lövöldözés a toborzóirodánál történt, amelynek a bejáratára a támadó egy automata fegyverrel autójából nyitott tüzet. Ezután a mintegy 12 kilométerre lévő tartalékosközponthoz hajtott, ahol folytatta a lövöldözést. A hatóságok egyelőre nem valószínűsítik, hogy terrorcselekmény történt.

Szerző