Előfizetés

Kormányszóvivő: a kerítésnek akkor van értelme, ha ellátja a funkcióját

Egy kerítésnek akkor van értelme, ha a funkcióját el tudja látni - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a déli határon épülő határzárról az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A határzár mintaszakaszánál délelőtt tartott sajtótájékoztatót Hende Csaba honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán. Elhangzott: a kivitelezés tíz-tizenkét helyszínen kezdődhet el, a munkában a honvédség kilencszáz tagja vesz részt, a határidő november 30.

A kormányszóvivő az M1-en kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a zöldhatáron bárki kénye-kedve szerint átjárhat, pontosabban az embercsempészek segítségével átjuthat. Hozzátette, hogy ebben az évben eddig 81 ezer határsértő érkezett, ami lassan a duplája a tavalyi számnak.

Mint mondta, nemcsak Magyarországon van gond: Ausztriában tele vannak a táborok és Németország is közel jár ehhez. Hozzátette, hogy a magyar hatóságok egyelőre mindenkit el tudnak helyezni.

Nyílt levél Kövér Lászlóhoz és Vona Gáborhoz

A Magyar Szocialista Párt közleménye.

A 2015. július 06-ai ülésnapon Novák Előd a Parlamentben a következőket mondta: „Államtitkár úr, számunkra igenis nem mindegy, hogy a Kárpát-medencét magyarok fogják belakni, vagy a 13, a törvény által is nemzetiségként, kisebbségként nyilvántartott cigányság, németség, ukránság, románság vagy esetleg a koszovói albánok, azok, akik elárasztanak minket, hiszen többen érkeznek már a bevándorlók hazánkba, mint ahány gyermek születik és azt gondoljuk, hogy igenis ezzel szembe kell nézni, és nem mindegy, hogy magyarok fogják-e belakni a Kárpát-medencét.”

Magyarországon élő német nemzetiségiként visszautasítom, hogy ilyen kirekesztő, gyűlöletkeltő szavak elhangozhatnak a Parlament falai között és ezek után önök csak hallgatnak. Én nem tudom ezt tenni. Mivel 10 nap alatt nem léptek az ügyben, nyílt levélben hívom fel figyelmüket a történtekre.

Még Novák Elődnek is értenie kell, hogy a Magyarországon kisebbségként élő, nemzetiségi emberek ezt az országot tekintik az otthonuknak. Nekem Magyarország az otthonom, magyar az anyanyelvem és svábnak tartom magam. Magyarország és a Kárpát-medence éppen azért ilyen gyönyörű és színes, mert mindenféle nemzetiség lakja, gyarapítja, formálja.

Felszólítom Kövér László házelnököt és Vona Gábort a Jobbik elnök-frakcióvezetőjét, hogy nyilvánítsanak véleményt az ügyben! Önök számára elfogadhatóak a Jobbik országgyűlési képviselőjének kijelentései? Amennyiben nem, akkor határolódjanak el Novák Elődtől és tegyék meg a megfelelő lépéseket!

Heringes Anita
országgyűlési képviselő

Katonai létesítményekre támadt egy ámokfutó

Egy támadó rálőtt az amerikai fegyveres erők toborzóirodájára és a haditengerészet tartalékosainak fenntartott központra a Tennessee állambeli Chattanoogában csütörtökön, a támadásban három ember meghalt és további hárman megsebesültek - jelentette a helyi hatóságokra és szemtanúkra hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió.

A rendőrség nem sokkal a támadások után végzett a fegyveressel. Az elkövető indítékáról egyelőre nincs információ, ahogy az áldozatok kilétéről sem. Korábbi jelentések arról szóltak, hogy a lövöldözésben egy rendőr és négy tengerészgyalogos sebesült meg. A chattanoogai rendőrség hivatalosan egyelőre csak annyit közölt, hogy az incidensnek véget vetettek.

A haditengerészet Twitter-mikroblogján megerősítette, hogy a tartalékosoknak fenntartott központjánál lövöldözés történt, de a toborzóirodánál történteket még vizsgálják.
A CNN által megszólaltatott szemtanúk szerint az első lövöldözés a toborzóirodánál történt, amelynek a bejáratára a támadó egy automata fegyverrel autójából nyitott tüzet. Ezután a mintegy 12 kilométerre lévő tartalékosközponthoz hajtott, ahol folytatta a lövöldözést. A hatóságok egyelőre nem valószínűsítik, hogy terrorcselekmény történt.