Lázár János fejcseréi

Több államtitkárt is lecserélhetnek ősszel. Erről Lázár János beszélt a Napi Gazdaságnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban bejelentette, hogy július 3-án rendkívüli kormányzati konferenciát tartanak a 2018-ig követendő stratégiáról. 

Később azonban kiderült, hogy a konferencia, amelyen az OECD országjelentése és a közszolgálati egyetem Jó állam-jelentése alapján értékelik az elmúlt egy évet, augusztus 25-én lesz. A két jelentést figyelembe véve az egyes tárcák teljesítményét is értékelik, ezt követően a miniszterekkel közösen Orbán Viktor szeptember 15-ig dönt az államtitkárok sorsáról. A kormánykonferenciát a miniszter szerint a migránsáradat miatt nem rendezték meg július elején. Fideszes körben viszont arról beszélnek, miután a bevándorló-ellenes kampány sikert hozott a kormánypártnak, már nem sürgős az államtitkárok menesztése.

A miniszterelnök június elsején kérte minisztereit, értékeljék tárcájuk munkáját és a következő évekre dolgozzanak ki akciótervet. "Én személyesen úgy gondolom, jelentős számú államtitkár cseréje várható" -fogalmazott a Napi Gazdaságnak Lázár. Orbán júniusban szintén a lapnak jelentette be, hogy lecserél néhány államtitkárt. Ezt követően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azzal nyugtatta saját beosztottait, hogy ő alapvetően elégedett a munkájukkal, így biztos abban, hogy mindenki a helyén marad. Orbán úgy sem szól bele, hogy ki kivel dolgozik, mert azt a minisztériumot vezető felelősségének tekinti.

Szerző

Igazi termékbemutatók a "kamuk" ellen

Ádáz harc indult a termékbemutatós cégek között. A Blikk szerint létezik egy olyan társaság, a Wolf King Medical nevű cég, amely új trükköt vetett be: visszaveszik az eladott bóvlikat, de csak akkor, ha a korábban már átvert vevő fizet nekik még 100 ezer forintot.

Ne nevezzük őket termékbemutató cégnek, inkább „bizományi értékesítőknek” – jelentette ki lapunknak egy „valódi” termékbemutató cég képviselője. Sajnálatos módon feltehetően naiv, idős embereket csapnak be – tette hozzá. A Wolf King Medical budapesti irodája előtt szórólapozással próbálják tájékoztatni a cég megvezetett ügyfeleit. Ők – állítása szerint – hosszú évek óta egy telephelyen dolgoznak, és mindenkit arra kérnek, hogy a náluk vásárolt termékekkel kapcsolatban hozzájuk forduljanak. A csatározás azonban semmi jót nem jelent az ügyfeleknek, akik futnak a pénzük után. A termékbemutató cég dolgozója szerint a Wolf King Medicalnak nem volt más célja, csak hirtelen nagy mennyiségű pénzt összeszedni és ehhez kapóra jöttek neki az idősebb korosztály képviselői. Az ő cégüknél a korrektség az első számú elvárás, az ügyfél számukra a legfontosabb.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz érkezett bejelentés a Wolf King Medicallel kapcsolatban, az ügyet a területileg illetékes kormányhivatalhoz továbbították – nyilatkozta a Népszavának Kiss Anita szóvivő. Véleménye szerint eljárás indul az ügyben, hiszen a csalás büntetőjogi következményeket von maga után.

Megírtuk: kötelező ügyfélszolgálat fenntartása, az ajándékjuttatás és ajándéksorsolás reklámjának tilalma, a megvételre kerülő árucikkek kapcsán betiltott fogyasztói hitelezés – ilyen módosításokat tartalmaz a Parlament előtt lévő KDNP-s törvényjavaslat. Ez a szabályok szigorításával számolná fel a termékbemutatókon legtöbbször nyugdíjasokkal szemben elkövetett csalásokat. A javaslat lehetővé teszi a fogyasztók védelmét a termékbemutatókat szervezőkkel szemben.

Szerző

Vida vágja a centit?

Vida Ildikó a legkedvezőbb forgatókönyv szerint legfeljebb augusztus végégig maradhat a székében – írta a Blikk. A lap felidézte, hogy Varga Mihály gazdasági miniszter után Lázár János kancelláriaminiszter is arról beszélt, személyi konzekvenciái lesznek annak, hogy az Egyesült Államok több kormánytisztviselőt – köztük Vidát – is kitiltott korrupciós vádak miatt. 

A NAV-elnök utódaként sokan emlegették a korábbi helyettesét, Kovácsics Ivánt, akit tavaly év végén indoklás nélkül mentettek fel beosztásából, de esélyesnek tartják Czinege Attilát, a NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatóság vezetőjét és Papp Istvánt, a dél-alföldi régió főigazgatóját is – közölte a Blikk több meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Úgy tudják, Vida Ildikóval a kormányzatból senki sem egyeztetett az ügyben. Keresték a NAV-elnököt is, de ő a menesztésével kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt. A Népszava forrásai is arról számoltak be a múlt héten, a NAV elnöke semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott arról, hogy a kormányfő átalakítaná az adóhatóság szervezetét, és hogy ezzel együtt járna a mai vezetőség cseréje. Információnk szerint Vida meggyőződése továbbra is az, hogy nem az őt és vezetőtársait érintő, súlyos korrupciógyanú, az amerikai kitiltási, valamint a hazai áfacsalási botrány, hanem az tesz rosszat az adóhatóságnak, hogy Lázár János múlt csütörtökön arról beszélt, vannak információi a NAV-ot érintő esetleges személycserékről, de azokat nem oszthatja meg a nyilvánossággal. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbra sem árult el konkrétumokat, ahogyan Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető is csak azt ismételgette, a kormány által tervezett, új adóeljárási struktúra indokolhat személycseréket az adóhatóság élén.

Pedig Vida menesztését nem csupán az ellenzéki pártok, illetve a korrupcióellenes civil szervezetek követelik rendre, de diplomáciai értelemben is rettentő kellemetlenné vált a személye. Vida, mint ismert, Simicska Lajos, a Fidesz korábbi gazdasági háttérembere bizalmasának számít, noha egykori Bibó kollégistaként nyilvánvalóan jól ismeri a mai Fidesz vezérkarát is, többszörös adóhatósági elnökként pedig nyilván sok, akár magánadózási, akár adópolitikai információval is rendelkezhet. Ez utóbbi lehetett az oka, hogy máig nem mozdították el posztjáról az őt érintő súlyos vádak, valamint Simicska és Orbán Viktor kormányfő több mint egy éve tartó, s csaknem fél éve nyilvános háborúskodása ellenére.

Szerző