Előfizetés

Elindult az Isonzó Expressz a Keletiből - Fotók

Publikálás dátuma
2015.07.20. 09:50
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Csaknem ötszáz utassal a fedélzetén hétfő reggel indul a budapesti Keleti pályaudvarról az Isonzó Expressz 2015 nevet viselő különvonat, amely négynapos zarándokútja során azokat a szlovén és olasz településeket, helyszíneket érinti, ahol magyar katonák harcoltak az első világháborúban.

Az emlékvonatot a Budapesti Helyőrségi Zenekar katonadalokkal búcsúztatja, Horváth Kornél hadnagy, római katolikus tábori lelkész pedig megáldja. Az első világháború olasz frontjának jellegzetes helyszíneit - az Isonzó folyót és a Doberdó fennsíkot - érintő vasúti emlékút célja, hogy a résztvevők a centenárium alkalmából emlékezzenek és egyúttal az egész társadalmat emlékeztessék azokra a katonákra, akik az Olaszország 1915-ös hadba lépésével megnyíló Isonzó-front véres harcaiban hősiesen helytálltak. 

A csütörtökig tartó körutazást a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya támogatásával és társadalmi szervezetek összefogásával az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt., a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, valamint a MÁV Nosztalgia Kft. szervezi.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szerelvény Orfeum nevű kocsijában, valamint egyes helyszíneken a témában jártas történészek előadásait hallhatják az utazók, és hagyományőrzők mutatják be nekik a korabeli felszereléseket és fegyvereket. A vasúti kiutazás után autóbuszok szállítják majd a résztvevőket a konkrét helyszínekre. Az emlékúton a többi között Gorizia (Görz), illetve Nova Gorica városa, a Visintini magyar kápolna meglátogatása mellett a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele megtekintésére is lehetőség nyílik. Ezen kívül Redipuglia olasz, Fogliano és Solkan osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában. A résztvevők felkeresik a Kolovrat-gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, és Tolmin (Tolmein) Loce osztrák-magyar katonatemetőjét. 

Az Isonzó Expressz utasai a körút utolsó napján, csütörtökön a szlovéniai Stanjel osztrák-magyar temetőjében központi megemlékezésen vesznek részt. Az emlékvonat útját, állomásait, eseményeit dokumentálják, valamint úti filmet készítenek a négynapos eseményről. Az első világháborúban 1915 nyarától 1917 őszéig 11 támadást indítottak az olasz csapatok az Isonzónál. Az ottani, csaknem két és fél éven át vívott harcok hevessége és veszteségei vetekedtek a nyugati hadszíntér legvéresebb helyszínein vívott összecsapásokéval. A csaták során több mint másfél millió katona esett el itt. Az osztrák-magyar haderő kereteiben Magyarország minden területéről vezényeltek katonákat az Isonzóhoz.

"A magyarság számára az óriási veszteségek miatt gyászos, szomorú emlékeket idéz az Isonzó és a Doberdó történelmi-földrajzi fogalma, azonban ezek a helyszínek nem egy elvesztett csata színterei, hanem a súlyos veszteségek ellenére a magyar katonai helytállás jelképei is. Az Isonzónál és a Doberdón a korabeli Magyarország területéről kikerülő katonák a legnehezebb körülmények között védték az akkori közös hazát, az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az Isonzó és a Doberdó a magyar köztudatban általuk és miattuk vált fogalommá" - fogalmazott közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Így lopnak a piti csalók a BKV-automatákból

Publikálás dátuma
2015.07.20. 09:24
FOTÓ: Népszava
Egyre több utas panaszkodik a fővárosban amiatt, hogy az új jegy- és bérletautomatákból nem kapja meg a visszajárót. Eltömítik ugyanis csalók a visszaadó nyílást, például papírzsebkendővel, hogy miután a pórul járt jegyvásárlók feladták a küzdelmet, ellophassák a pénzüket. A BKK szerint már dolgoznak a megoldáson, és ígérik, hogy mindenki visszakapja a pénzét, aki a trükkös csalók áldozata lett – derül ki az Index cikkéből.

Az utasok arra is panaszkodta, hogy  a nyílás túl alacsonyan van, így nem tűnik fel, hogy betömték, csak ha eleve erre figyel az ember. Azt pedig menet közben veszik a legtöbben észre, hogy a BKV-kalózok a közelből figyelnek, várva, mikor adja fel vagy kér segítséget a vásárló.

„Sajnos nem tudtam kipiszkálni a papírt, ami be volt nyomva és siettem is. 500 forintom bánta. A villamosról láttam, hogy ketten szinte verekedtek azért, hogy kivehessék” – osztotta meg történetét a lap egyik olvasója. De nem csak ő járt pórul a papírzsepis trükkel, naponta ugyanis már 10-15 panasz érkezik a BKK-hoz, hogy nem kapták vissza a pénzüket. Korábban napi 3-5 eset volt a jellemző, de a BKK arra is hivatkozik, hogy folyamatosan nőtt az üzembe helyezett automaták száma is.

Eddig csaknem 2500 bejelentés érkezett a céghez, ami "manipulációs tevékenységre" utalt. Az esetek 40 százalékában érte kár az ügyfeleket. Idén majdnem 1000 esetben érte kár utasokat az eltömítés miatt - tudatta a BKK a lap kérésére, akik azt is hozzátették, hogy mindenki visszakapja a pénzét, aki bejelenti a panaszát. "Szervizeseik folyamatosan mozognak a városban, emellett minden bejelentést kivizsgálnak 30 napon belül, a kártalanítást pedig olyan formában adják, ahogy az ügyfél kéri – vagyis, ha kell készpénzben, ha kell, utalással - írták.

A BKK azt is közölte, hogy már egy szoftvermódosításon is dolgoznak, amely állítólag megakadályozza, hogy a visszajáró készpénz illetéktelenek kezébe kerüljön. Addig is azt tanácsolták, hogy aki teheti, inkább bankkártyával vegyen jegyet, bérletet. Ha pedig valaki készpénzzel fizet, vásárlás előtt ellenőrizze a visszaadó nyílást. A cég azt is javasolta az utasoknak, hogy az ügyfélszolgálati telefonszám hívásánál célszerűbb az automatán található „segítség” gombot használni ilyen esetben, amivel  közvetlenül kapcsolatba lehet lépni az ügyfélszolgálattal, ráadásul ez a megoldás a telefonhívással szemben ingyenes is.

Forrás: Index

Ezért szakadt meg a Haladás-Ferencváros közvetítése

Áramellátási hiba miatt szakadt meg vasárnap este a Szombathelyi Haladás-Ferencváros OTP Bank Liga találkozó élő közvetítése az M4 csatornán - közölte a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatósága.

"A tegnap esti órákban áramellátási hiba következtében Szombathelyen és környékén az ügyfelek problémát tapasztalhattak a Telekom otthoni és mobil szolgáltatásaiban. A hiba miatt a mérkőzés utolsó negyedórájában megszakadt a Szombathelyi Haladás-Ferencváros OTP Bank Liga találkozó élő közvetítése is az M4 csatornán" - áll a hétfői közleményben, amely arra is kitér, hogy "a probléma még az esti órákban elhárult, és azóta a Telekom szolgáltatásai ismét hibamentesen működnek".

A cég egyúttal elnézést kér az érintett ügyfelektől a kellemetlenség miatt, és köszöni türelmüket és megértésüket. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az éjszaka közölte az MTI-vel, hogy a Magyar Telekomnál bekövetkezett hiba miatt szakadt meg az élő közvetítés.

Az MTVA tájékoztatása szerint a mérkőzés kép- és hangközvetítésének szolgáltatását a Magyar Telekomtól rendelték meg, amelyet a vállalat a szolgáltatási területen bekövetkezett hiba miatt nem tudott biztosítani. A közvetítés megszakadásakor a Ferencváros 1-0-ra vezetett, de a hajrában - amit már nem lehetett látni - még egy gólt szerzett. A mérkőzést hétfő este 10 órakor az M4 Sport teljes egészében megismétli - tudatta az MTVA.