Előfizetés

Ezeket a ruhákat ne adja a gyermekére!

Publikálás dátuma
2015.07.21. 14:34
Illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Könnyen leváló apró díszítések miatt fulladásveszélyes csecsemő- és kisgyermek ruhákat és cipőket talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a vizsgált 34 féle termék közül 29 megbukott a teszten - közölte a hatóság kedden.

A közlemény szerint a vizsgált termékek egy része a Távol-Keletről érkezett, de több, Törökországban gyártott ruha is fennakadt a vizsgálaton, ami újdonság az előző évekhez képest. A hatóság hangsúlyozta, hogy a 3 év alatti gyermekeknek készült ruhákon elvárás, hogy az apró strasszok, gyöngyök, szegecsek megfelelően legyenek a ruhákra rögzítve, különben a könnyen leváló díszek a légutakba kerülve akár fulladást is okozhatnak.  

Két gyermekruhánál azt is kifogásolták a szakemberek, hogy a megengedettnél hosszabb öv van rajtuk, ami könnyen beakadhat viselés közben, ezért azok balesetveszélyesek is lehetnek. Gyermekcipőknél pedig előfordult, hogy a formakialakítás nem volt megfelelő, mivel a merev, kemény járótalp egészségkárosító hatású lehet - írta az NFH.

A vizsgált termékek listája ide kattintva olvasható!

Lassabban emelkedhet a fizetésünk

A növekvő infláció miatt lassabban emelkednek majd a reálbérek az elemzők szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a KSH által vizsgált öt hónapban 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, így a reálbérek több mint 4 százalékkal emelkedtek éves összevetésben. Fontos azonban, hogy az infláció gyorsulni látszik, májusban és júniusban is nőttek az árak, és az év hátralévő részében az infláció mérsékelni fogja a reálbér-emelkedés ütemét - hangsúlyozta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: tavaly 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, a bruttó és nettó bérek a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 4,9 százalékkal emelkedtek, ami 5 százalékot kissé meghaladó reálbér-növekedést eredményezett. Idén azonban 0,4 százalék körüli inflációra számít az elemző, 4 százalékos átlagos bérnövekedés mellett, aminek hatására 3,5 százalékkal nőhetnek a reálbérek. A reálbérek növekedési üteme az év vége felé az infláció élénkülése miatt lassulhat - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kormány intézkedéseinek, úgymint a munkát terhelő adók csökkentésének, a közszférában végrehajtott béremeléseknek, a munkahelyvédelmi akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, az alacsony inflációnak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak van meghatározó szerepe a reálbér növekedésében.

Esett a kormányfő népszerűsége

Publikálás dátuma
2015.07.21. 11:12
FOTÓ: Koichi Kamoshida/Getty Images
Bumeránghatást váltott ki a tokiói kabinet stratégiája: hiába nyújtotta be és fogadtatta el a japán törvényhozásban a haderők külhoni bevetését immár lehetővé tevő vitatott biztonsági törvényjavaslatot, a miniszterelnök népszerűsége javulás helyett visszaesett. 

Abe Sinzo eddigi 42 százalék körül járó támogatottsága alig egy hét alatt 7 ponttal, 35 százalékra csökkent, a szakértők egybehangzó véleménye szerint épp a hagyományos, a második világháború óta hatályos japán békealkotmány részleges felülvizsgálata miatt. Márpedig ez a legalacsonyabb szint 2012 decembere, Abe legutóbbi választási sikere óta. A politikus elutasítottsága ezzel párhuzamosan megugrott, 8 százalékkal nőtt, s jelenleg 51 százalékos – korábban ilyen magas mutatóra sem volt példa.

Az új törvény a megváltozott biztonsági környezetre való hivatkozással megkönnyíti, hogy adott esetben a távol-keleti szigetország (hivatalosan Önvédelmi Erőknek nevezett) hadserege katonai alakulatokkal részt vegyen szövetségesei oldalán bizonyos nemzetközi akciókban. A megkérdezettek 68 százaléka problémásnak vélte, hogy az Abe-kabinet áterőltette az alsóházon az új törvényt, s csak 24 százalék találta ezt rendben. A parlamenti viták és a szavazás napjaiban nemcsak Tokióban, hanem számos japán nagyvárosban rendeztek demonstrációkat a békealkotmány előírásainak védelmében. Szakértők szerint elsősorban az elmúlt években kiéleződött kínai-japán szigetvita járult hozzá a tokiói biztonsági megfontolások átértékeléséhez. Abe számára figyelmeztető lehet, hogy a felmérések szerint a közvélemény nem csupán a törvény elfogadtatásának módját és időzítését, hanem jobbára tartalmát is ellenzi.