Menczinger: teljesítettük a kitűzött célt

„Gyorsan elrepült”- így kezdte lapunknak elmesélni a 26 órás Balaton-átúszást Menczinger Melinda, aki Gabura Alexandra oldalán hosszában szelte át a „magyar tengert”. A két úszóoktató Keszthely és Balatonakarattya között váltóúszásban 81,72 km-t tett meg.

„Nagyon fáradtak voltunk a végére, de úgy érzem jól vettük mind mentálisan, mind fizikálisan az akadályt. A vállunk viszont nagyon fájt, de a gyógytornász sokat segített”- fogalmazott a Népszavának Menczinger. Ám a két vízilabdás hölgy sem úszta meg a szombat esti nagy vihart. Az égszakadás a part előtt 2,3 kilométerre érte el Melindát, aki a mentőhajóba szállt és a biztonságos balatonaligai kikötőbe fejeződött be a hosszanti Balaton-átúszás.

„Sajnáljuk, hogy az utolsó két kilométert már nem tudtuk leúszni, de mi így is úgy tekintünk a kihívásra, hogy sikerült”- mondta a vízilabdakapus, aki kiemelte: a Kis-Pingving úszóiskola diákjai is szép számmal kilátogattak a balatonakarattyai Bercsényi strandhoz. A célt, hogy példát mutassanak az úszóiskola növendékei előtt elérte Menczinger Melinda és Gabura Alexandra, ám az már most teljesen biztosra vehető, hogy ebből nem lesz hagyomány.

„Jövőre biztosan nem ússzuk át hosszában a Balatont. A kitűzött célt teljesítettük, így most jöhet a megérdemelt pihenés” - zárta gondolatát Menczinger Melinda.

Szerző

Civilekre lőtt a venezuelai hadsereg a brazil határnál - eddig két halottról tudni

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:08
Két halottja és tucatnál is több sérültje van a lövöldözésnek
Fotó: AFP or licensors/ NELSON ALMEIDA
Az emberek a katonai járművek elé állva próbálták megakadályozni a határzárat, ezzel segítve az adományok bejutását a dél-amerikai országba, ám ekkor éles lőszerrel közéjük lőttek.
Csütörtökön megírtuk, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, mert az onnan érkező külföldi segélyszállítmányokat a "katonai invázió előjátékának" tartja.

 Pénteken aztán a hírek szerint egy humanitárius konvoj akart bejutni az országba, civilek ebben megpróbáltak segíteni a határ megnyitásával, ám ekkor a venezuelai katonák tüzet nyitottak rájuk - írja a hvg.hu. A portál a Reuters hírügynökség információi alapján azt közölte, eddig két halott és tizennégy sebesült a történtek mérlege.


Maga alá temette a lavina, meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:03
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Információk szerint az áldozatért motoros szánokkal mentek a hegyimentők, a társai ki is tudták ásni a hó alól, ám már nem sikerült újraéleszteni.
Egy magyar turistacsoportot elsodort a lavina kétezer méteres magasságban, a Kis-Tarpataki völgyben, a hótömeg két embert temetett maga alá, egyikük életét pedig már nem lehetett megmenteni - írta egy szlovák hírportál értesülései nyomán a Blikk. Az MTI szerint a tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól (2634 méter) néhány száz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak. Mire a hegyimentők motoros szánokkal kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül. A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa az MTI-nek elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi - pontosította a korábban közölt sajtóinformációkat. Hozzátette: a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa. A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.
Frissítve: 2019.02.22 17:31