Cseh László bronzérmes lett Kazanyban

Publikálás dátuma
2015.08.03. 20:25
MTI Fotó: Kovács Anikó
Cseh László bronzérmet nyert 50 méter pillangón a kazanyi vizes világbajnokságon hétfőn.

A 29 éves olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportoló azt követően, hogy a vasárnapi előfutamban (23.32 mp), majd az elődöntőben (23.06) is országos csúcsot úszott, a hétfői fináléban 23.15 másodperces idővel ért célba. Cseh nem rajtolt a legjobban, de ezúttal is hatalmas tempóban kapaszkodott felfelé, s végül egyszerre nyúlt be harmadikként a célba a lengyel Konrad Czerniakkal.

Cseh László az 50 méteres pillangóúszás döntőjében a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 3-án. A magyar versenyző a harmadik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó

Cseh László az 50 méteres pillangóúszás döntőjében a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 3-án. A magyar versenyző a harmadik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó


Cseh pályafutása tizedik világbajnoki érmét szerezte, s övé lett az első magyar medencés úszóérem Kazanyban. 2003 óta minden vb-n állt a dobogó valamelyik fokán, ugyanakkor ötven méteres számban most először nyert világbajnoki medált.

Eredmények:

férfiak:

50 m pillangó, világbajnok:

Florent Manaudou (Franciaország) 22.97 másodperc 

2. Nicholas Santos (Brazília) 23.09 
3. CSEH LÁSZLÓ és Konrad Czerniak (Lengyelország) 23.15-23.15

Szerző

Világcsúcs! Újra a trónon Hosszú Katinka

Publikálás dátuma
2015.08.03. 20:23
FOTÓ: Matthias Hangst/Getty Images Sport
Hosszú Katinka ismét bebizonyította, hogy ő a világ egyik legjobb úszója. A 200 méter vegyes fináléjában hatalmas fölénnyel, világcsúccsal diadalmaskodott. A Vasas immáron négyszeres világbajnoka könnyek között ünnepelte a győzelmet. A nap másik érmét Cseh László szerezte. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok 50 méter pillangón állhatott a dobogó legalsó fokára. Hosszú Katinka győzelméről összeállított galériánkat ide kattintva nézheti meg!

Magyar szempontból Cseh László szerepelt hétfőn elsőként döntőben a kazanyi vizes világbajnokságon. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok 50 méter pillangón holtversenyben a dobogó harmadik fokára állhatott, ezzel megszerezte a medencés úszás első honi érmét. A távot a francia Florent Manaudou nyerte.

A mai döntős program
Férfi 200 m gyors,
Női 100 m hát,
Női 1500 gyors,
Férfi 100 m hát,
Női 100 m mell
Az M4 élőben közvetíti a futamokat

Ez az egész egy kirándulás volt, ami persze igen jól sikerült. Az éremnek nagyon örülök, de annak még jobban, hogy megkaptam a visszaigazolást: jó formában vagyok, megvan a sebességem, az pedig a kétszázon sem árt, ha az ember azért tud haladni”- fogalmazott Cseh László, aki tízedik világbajnoki érmét szerezte, s az elsőt 50 méteres számban.

A folytatásban sem volt megállás, s következhetett a magyar szempontból legjobban várt futam, a női 200 méter vegyesúszás, ahol Hosszú Katinkáért szoríthattunk. A világ- és Európa-bajnok úszónő címvédőhöz méltón, káprázatos teljesítményt bemutatva, világcsúccsal diadalmaskodott.

„El sem hiszem! Amikor a nevemet láttam és az időt, a WR (világcsúcs) nem szerepelt mellette... Hát akkor ez nincs meg... Aztán megláttam, hogy 2:06.12... És akkor tényleg elsírtam magam. Ez fantasztikus!”- nyilatkozta boldogan az immáron négyszeres világbajnok Hosszú.

FOTÓ: Matthias Hangst/Getty Images Sport

FOTÓ: Matthias Hangst/Getty Images Sport

A döntők mellett előfutamokat is rendeztek. Hiába jutott első helyen, országos csúccsal (58.78 másodperc) a 100 méter hát elődöntőjébe Hosszú Katinka, az előfutam után a szám rövidpályás világbajnoka azonnal jelezte: visszalép a viadaltól. Az elődöntőt ugyanis kevéssel a 200 vegyes fináléja előtt rendezték meg.

Kapás Boglárka 1500 méter gyorson hatodik legjobb idővel jutott a mai fináléba. Az előfutamot Katie Ledecky világcsúccsal nyerte.

„Most elsősorban az volt számomra a fontos, hogy érezzem, mennyire esik jól az úszás a vasárnapi, kicsit fájó négyszáz után. Nos, nem volt semmi nyoma, nem is éreztem, hogy közben nagyon gyorsítottam volna, szerintem még a pulzusom sem ment fel annyira. A 16:06 jó idő, a legjobb 16:02, megvan a döntő is, azaz elégedett vagyok” - nyilatkozta a verseny után Kapás.

Holnap többek között Hosszú Katinkáért, Verrasztó Evelynért (mindketten 200 méter gyors) Cseh Lászlóért (200 méter pillangó), Kapás Boglárkáért (1500 méter gyors), Bernek Péterért és Gyurta Gergelyért (mindketten 800 méter gyors) szoríthatunk.

Kilencedik helyért játszanak a lányok

A magyar női vízilabda-válogatott 10-7-re legyőzte Kanadát, így a kilencedik helyért csobban a medencébe a kazanyi vizes világbajnokságon. Merész András tanítványai a brazilokkal csapnak össze. A dél-amerikaiak 10-5-re legyőzték Kazahsztánt.

„Még sebtapasznak sem jó egy ilyen győzelem, nem tudja a helyzetünket, az érzelmeket pozitív irányba befolyásolni. Ezzel együtt a játékosok megértették azt, amit a meccs előtt a szakmai stábbal felvázoltunk nekik. Elmondtuk, ez nem tét nélküli mérkőzés volt, van egy olyan szó, érzés, hogy önbecsülés, hogy válogatottság, hogy a hazáért küzdés. Ezek nagy szavak, főleg egy ilyen szituációban, de valahol ezeket az érzések is szükségesek voltak ahhoz, hogy jól álljunk hozzá a meccshez. Ez sikerült is, ezért dicséret illeti a lányokat” - fogalmazott a szövetség honlapján Merész András szövetségi kapitány, majd szót ejtett a brazilokról. „A következő meccs sem lesz egyszerű, sőt. A brazilok csak két góllal kaptak ki Kínától, gőzerővel készülnek négy éve az olimpiára. Kanadai edzőjük van, akit jól ismerek, nem lesz könnyű menet. Magunknak megkönnyíthetjük a helyzetet, ha legalább olyan elánnal állunk oda, mint ahogyan Kanada ellen tettük” - mondta a tréner.

Holnap a férfiak bizonyíthatnak. Szívós Mártonék az olaszokkal találkoznak. Benedek Tibor együttese júniusban a világliga bergamói szuperdöntőjének helyosztóján 10-5-re legyőzte az itáliaiakat, a két csapat júliusi összecsapásán, a margitszigeti Vodafone Kupa zárómérkőzésén viszont a vendégek nyertek 8-6-ra.

A mérkőzés 19.10 órakor kezdődik. A találkozót élőben közvetíti az M4.

Szerző
Frissítve: 2015.08.03. 23:35

Doppingbotrány - Totális lejáratásról van szó?

Publikálás dátuma
2015.08.03. 18:15
Illusztráció: Thinkstock
Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára szerint minél hamarabb, még a nemzetközi szövetség (IAAF) 16 nap múlva esedékes tisztújítása előtt ki kell derülnie annak, hogy mi igaz a sportágat megrázó, vasárnap kirobbantott doppingbotrányból. A főtitkár úgy fogalmazott: most már nem egy vagy több, orosz, ukrán vagy kenyai atléta kompromittálásáról van szó, hanem egy szervezet totális lejáratásának a szándékáról. 

"Fatális hiba lenne, ha az IAAF most pókerarcot mutatva mély hallgatásba burkolózna, vagy csupán arra igyekezne emlékeztetni, hogy a közelmúltban tömérdek pénzt költött a doppingvizsgálatok kiterjesztésére, és hogy a berkeiben mennyire hatékonynak bizonyult a biológiai útlevél bevezetése" - nyilatkozta Gyulai a Telekom Sporthírszolgálatnak. - "Ha vannak csontvázak a szekrényben, és ahogy a német televízió állítja, nem tucatjával, hanem százasával, akkor azoknak most kell kidőlniük, és nem akkor, amikor Coe vagy Bubka reményei szerint tiszta lappal átveszi a kormánykereket."

A magyar sportvezető elmondta, hogy éppen Pitestiben volt - a Balkán Játékokhoz kapcsolódva vett részt egy ülésen, mások mellett az egyik IAAF-elnökjelölt, Sebastian Coe társaságában -, és a televízióban nézték az ARD riportműsorát, amely súlyos és tömeges visszaéléseket emlegetett egy meg nem nevezett forrásból származó excel-táblázatokra és titokban készült videó- és mobiltelefon-felvételekre alapozva.

Az ARD és a sztorival hozzá hasonlóan vasárnap előrukkoló The Sunday Times című brit lap a riportját közép- és hosszútávfutók 2001 és 2012 között levett mintáinak eredményeire alapozta szakértők segítségével. A két médium jelezte több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg, és amint azt szakértőik elmondták ezek közül több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.

A riportban hangsúlyozták, hogy a rendestől eltérő eredmények még nem feltétlenül, nem minden esetben doppingolás következményei, ám sok közülük olyan szinten eltér a normálistól, hogy az egyértelműen tiltott szerek használatára utal. Ráadásul némely esetben ezek az értékek már az egészségkárosodás veszélyét is felvetik.

Neveket sem az ARD, sem a The Sunday Times nem hozott nyilvánosságra, ám azt közölték, hogy a normálistól eltérő értéket produkálók több mint fele, összesen 415 sportoló orosz. Az is elhangzott, hogy a vizsgált időszakban nagy világversenyen érmet szerző orosz futók több mint 80 százaléka érintett a mostani ügyben, adott legalább egyszer gyanús mintát.

A riportokból az egyértelműen kitűnik, hogy nem csak oroszokat érintő problémáról van szó, több kenyai, ukrán, marokkói, spanyol és török atléta is a van a "gyanúsak listáján". Ezt hangsúlyozta Gyulai Márton is. "Ami egyértelmű: most már nem egy vagy több, orosz, ukrán vagy kenyai atléta kompromittálásáról van szó, hanem egy szervezet totális lejáratásának a szándékáról. Ha a hallottaknak és a látottaknak csak a töredéke igaz, akkor is baj van, ha viszont kiderül, hogy mindent készpénznek lehet venni, akkor még földindulás is bekövetkezhet" - mondta Gyulai.

A magyar főtitkár azt sem felejtette el megemlíteni, hogy gyanúja szerint az információk csak belülről, azaz az IAAF háza tájáról szivároghattak ki. Szerinte minden visszaélésről a nemzetközi szövetség tavaly felállított etikai bizottságát kellett volna először értesíteni, azt a testületet, melynek élén a nagy tekintélynek örvendő brit Mike Beloff áll. Szerinte "aligha nevezhető a véletlen művének", hogy a német és brit oldalról indított össztüzet, amelyet egy ausztrál doppingszakértő, bizonyos Robin Parisotto bevonásával igyekeztek még hitelesebbé tenni, a NOB Kuala Lumpur-i ülésszakának kezdetéhez igazították. A szenegáli Lamine Diack helyére az angol Coe és az ukrán Szergej Bubka pályázik.

Korábban írtuk: Tizenkétezer minta. Nyolcszáz sportoló. Ötvenöt aranyérem. Ha beigazolódnak a brit The Sunday Times és a német közszolgálati csatorna, az ARD állításai, miszerint 2001 és 2013 minden harmadik atlétikaérem tulajdonosa doppingolt, akkor óriási csalásra derülhet fény. A Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől kiszivárogatott dokumentumból kiderül: olimpiákon és világbajnokságokon 55 első helyezettől sem vették vissza az aranyérmét, annak ellenére, hogy gyanús mintákat produkáltak a vizsgálaton.

„Egyszerre több tartalom keveredik”- fogalmazott lapunknak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője. Először is újra megvizsgálnak 3000 orosz mintát. Ennek ellenőrzésére a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) létrehozott egy vizsgálóbizottságot, amely jelentést tesz Craig Reedienek, a WADA elnökének. Emellett felülvizsgálják a biológiai útleveleket is. Ezeket kulonbozo sportágak top sportoloi esetében vezetik, ebben élen jár a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, s tíz évre visszamenőleg gyűjtik az adatokat.

Nagy sztárok buknak meg?

„A cikkben olyan számok jelentek meg, mint tizenkétezer mintavétel, 800 sportoló, melyek valóban sokkoló számok! Azonban kiszivárgott hírről van szó, nem tudjuk pontosan, hogy hol tartanak ezek a vizsgálatok. Nem valószínű, hogy mindegyik minta pozitív lesz. Biztos, hogy megbuknak páran, az is biztos, hogy ismert sztárokról is kiderül, hogy tiltott szert használtak, az atlétika sportág is erősen érintett lesz, ám ezeket előbb bizonyítani kell”- mondta a Népszavának a MACS vezetője.

Szerző
Frissítve: 2015.08.03. 21:01