Orbán az orosz kormányfővel is találkozik Kazanyban?

Publikálás dátuma
2015.08.05. 13:59
Dmitrij Medvegyev Fotó: Chris Jackson/Getty Images
A Népszava elég világos kérdést tett fel Havasi Bertalannak, azt tudakolva: melyik nap utazik Orbán Viktor miniszterelnök a kazanyi vizes világbajnokságra, és milyen programokon vesz majd részt? A válasz korrektül meg is érkezett, ám egy elhanyagolható (?) momentum kimaradt a tájékoztatásból. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője miután tegnap megválaszolta lapunk kérdését, a távirati irodán keresztül is "nagydobra is verte", hogy: 

Orbán Viktor miniszterelnök a hét végén az oroszországi Kazanyba utazik, ahol a vizes világbajnokság utolsó napján átveszi a következő, 2017-es vb rendező országának járó FINA zászlót. A kormányfő Kazanyban ellátogat több versenyhelyszínre is, és megtekinti a sporteseményeket.

Azt az apróságot azonban Havasi Bertalan elmulasztotta megemlíteni, hogy Orbán Medvegyev orosz elnökkel is találkozik Kazanyban, - munkamegbeszélésre -  ahogy azt ma már közölte az MTI-vel.  

Dmitrij Medvegyev Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Dmitrij Medvegyev Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Munkamegbeszélést folytat Dmitrij Medvegyev orosz és Orbán Viktor magyar kormányfő az oroszországi Kazanyban augusztus 9-én - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel szerdán. A találkozóra Orbán Viktor oroszországi látogatása keretében kerül sor, amelynek során a magyar miniszterelnök részt vesz a kazanyi vizes világbajnokság hivatalos záró eseményein. A magyar és az orosz miniszterelnök találkozóján a két ország kapcsolatainak aktuális kérdéseit tekintik át - tájékoztatott Havasi Bertalan.

Szerző

Elhunyt Deutsch Róbert főrabbi

Életének 59. évében elhunyt Deutsch Róbert főrabbi, a budapesti Bethlen téri zsinagóga rabbija, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Rabbitestületének elnöke, a Budapesti Rabbiság igazgatója - közölte a Mazsihisz szerdán. 

Deutsch Róbert 1956-ban született Debrecenben. Az Országos Rabbiképző elvégzését követően több évig dolgozott a Dohány utcai zsinagógában, majd rövid ideig a Hegedűs Gyula (Csáky) utcai és az Újpesti zsinagóga rabbija volt. 1988 végétől vezette a Bethlen téri zsinagógát - olvasható a közleményben.

1989 óta volt a Budapesti Rabbiság igazgatója, hosszú évek óta a rabbitestület vezetője. Tagja volt a Mazsihisz vezető testületének, vezetője a Magyarországi Rabbinikus Bíróságnak, a Bét Dinnek.

Azt írták, Deutsch Róbert "soha nem szakított az ősi hagyományokkal, igyekezett mindent megtenni a vallásos zsidó élet fenntartása érdekében. A Bethlen téri zsinagóga életét felvirágoztatta, erős vallásos közösséget, szilárd minjent teremtett". Vezetése alatt működött a zsinagógában az Oneg Sabat Klub, az első cionista szellemi páholy, valamint a konzervatív zsidó diákszervezet, a Marom. Munkájának köszönhetően lett díszterme a zsinagógának, megújult az udvarban az emlékmű és játszótér került a kertbe. 2002-ben ő avatta fel a felújított makói zsinagógát. A csaknem három évtized során több száz alkalommal vezetett megemlékezést a holokauszt áldozatainak emlékére.

Deutsch Róbert az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként 2010-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést.

Deutsch Róbertet csütörtökön 10 órakor, a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra.

Szerző

Nem tréfálnak - Már készül a munkaterv a mindennapos daloláshoz

Publikálás dátuma
2015.08.05. 10:28
Illusztráció/Thinkstock
Kétéves munkatervet dolgoz ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA a mindennapos éneklés megvalósítására - közölte Mindszenty Zsuzsánna, a szervezet elnöke.

Az MTI azután kereste meg a szövetséget, hogy az emberi erőforrások minisztere azt nyilatkozta: nem pluszórákat szeretne iktatni a tantervbe, hanem az iskolai kórusok és a szakemberképzés támogatásával fejlesztené az iskolai énekléskultúrát. "Első lépésben azt szeretnénk, ha minden iskolában lenne legalább egy kórus, amelyet szakember vezet és a próbái védett időben lennének" - fogalmazott Balog Zoltán egy keddi sajtótájékoztatón feltett kérdésre.

Mindszenty Zsuzsánna azt mondta: munkacsoportjuk készen áll arra, hogy a miniszterének elképzelései szerint kidolgozzon egy kétéves munkatervet a mindennapos éneklés megvalósítására. Ez nem feltétlenül jelent óraszám-növekedést, bár ahogyan az elmúlt években bizonyos osztályokban bevezették a heti két énekórát, reménykednek, hogy ez a felsősök számára is általánossá válhat - fogalmazott az elnök, aki szerint az elképzelés középpontjában az áll, hogy erősítsék az éneklőkedvet.

Illusztráció/Thinkstock

Illusztráció/Thinkstock

Mindszenty Zsuzsánna kiemelte: a mindennapos éneklés programja tartalmazza majd a tanárképzés, valamint a tanári továbbképzések tartalmi megújítását és megfelelő énekes segédanyag kidolgozását. Olyan zenei anyagokat szeretnének a tanárok kezébe adni, amelyeket bármilyen korosztálynak, rövid idő alatt, könnyen meg lehet tanítani, amelyek sikerélményt és örömöt adnak az együtt éneklőknek - ismertette az elnök.

Felidézte, hogy Kodály Zoltán 1929-ben azt írta: "Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítani az éneket és a zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség legyen a tanulónak, s egész életére beleoltsa a nemesebb zene szomját." A magyar kórusszövetség ennek jegyében készül arra, hogy 2017-ben, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján már eljuthassanak oda, hogy az éneklés az iskolás gyermekek életének részévé váljon - mondta.

Szerző