Előfizetés

Megölt egy nőt a tigris a vadasparkban

Publikálás dátuma
2015.08.13. 11:34
Illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Belehalt sérüléseibe egy kínai nő, akire tigris támadt egy észak-kínai szafariparkban, miután kiszállt az autójából - jelentette helyi forrásokból a kínai média csütörtökön.

A szabályok ellen vétő látogatót a csinhuangtaói vadasparkból kórházba vitték, de az életet már nem tudták megmenteni. Kína második legnagyobb - Hopej tartományi - vadasparkjának körülbelül ötezer hektáros területén több mint 150 faj - tigris, oroszlán, medve, elefánt és ritka madár -, nagyjából hétezer állat él.

Márciusban a kelet-kínai Csianghszi tartományban szintén tigris ölt, áldozata egy óvatlan gondozó volt. Alig négy éve pedig a szibériai tigrisek északkelet-kínai parkjában egy turistákkal teli busz akadt el a hóban, és az egyik állat halálosan megsebesítette a járműből kiszálló figyelmetlen sofőrt.

A román néppártiak is bírálják a magyar nagykövet nyilatkozatát

Publikálás dátuma
2015.08.13. 11:25
Markó Béla. FOTÓ: Népszava
Hogy mennyire igaz Markó Béla volt RMDSZ elnök lapunknak adott interjújában elhangzott állítása, miszerint nincs különbség a román bal és jobboldal között a nemzeti kérdéshez való viszonyulásban, mi sem bizonyítja jobban, mint az a közlemény, amelyet az Európai Néppárt egyik romániai tagpártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) adott ki tegnap késő este.  

A PNL Klaus Johannis államfő pártja, amelynek elnökségét államfői tisztsége miatt adta át Alina Gheorghiunak.

Marius Obreja, a PNL szenátora által jegyzett közlemény leszögezi, a romániai magyaroknak minden alapjoguk biztosított, Zákonyi Botond magyar nagykövet pedig méltatlan az általa betöltött tisztségre. „Szeretném emlékeztetni Magyarország bukaresti nagykövetét, Zákonyi Botondot, hogy a romániai magyarok ugyanolyan autonómia és más, Románia alkotmánya által garantált alapjogokkal rendelkeznek, mint Románia bármely más állampolgára. Mint bármely más nemzeti kisebbség, a magyar közösség jogai is adottak, biztosított számára a szabad hozzáférés az oktatáshoz, az egészségügyhöz, a közigazgatáshoz, a parlamenti képviselethez. A kártékony nacionalista retorika, a kilencvenes évek interetnikus feszültségeihez való visszatérés, az etnikai alapú autonómia provokációk felélesztése méltatlan a betöltött magas tisztséghez a jelenlegi rendkívül képlékeny biztonsági helyzetben.”, áll a közleményben.

A „román államnak címzett provokációkat” a liberális szenátor is magyar belpolitikai okokkal magyarázza, akárcsak Victor Ponta miniszterelnök, többek között a szólásszabadság megnyirbálását, a gazdasági hanyatlást és a migránsokkal szembeni magyar kormányzati magatartást említi.

Vagyis a román pártok, ideológiai hovatartozásra való tekintettel, azonos pozíciót foglalnak el Orbán Viktor kormányával szemben. A magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn még azt nyilatkozta, hogy a 2012 előtti kormányokkal szívélyes volt a román-magyar viszony, amely a szociáldemokrata Ponta hatalomra kerülése óta került gödörbe. A Fidesz román testvérpártjának nyilatkozata azonban nem ezt tükrözi. 

Kapcsolódó
Markó Béla: nem üzengetni, tárgyalni kellene

Rendőrnek öltözve gyilkoltak a tálib fegyveresek

Rendőröknek öltözött tálib fegyveresek támadtak meg egy dél-afganisztáni rendőrőrsöt. A támadásban a kormányzati biztonsági erők 15 tagja vesztette életét - jelentette az AFP. 

Helmand tartomány, ahol a támadás történt, a tálib felkelők egyik fellegvára. A lázadók vállalták is a merényletet.

A történtek annak a múlt pénteken kezdődött, elsősorban a fővárost, Kabult célzó legújabb merényletsorozatnak a része, amelyet már az új vezető. Aktar Maszúr molla vezetésével vittek végbe a tálibok. A kabuli robbantásokban ötvenhatan vesztették életüket.