Előfizetés

Szabadlábon Pistorius

Publikálás dátuma
2015.08.15. 07:43
Jól viselte magát FOTÓ: EP/ALON SKUY
Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok jövő héten szabadulhat, miután 10 hónapot töltött le börtönbüntetéséből, amit barátnője megöléséért kapott. Ez mindössze az eredetileg kiszabott 5 éves büntetés hatoda, a legnagyobb enyhítést kapta, amit a törvény lehetővé tesz. Júniusban hallgatták meg kérelmét feltételes szabadlábra helyezéséről, és jó magaviselete miatt meg is kapta azt.

Pistorius 2013-ban, Valentin napon végzett barátnőjével, Reeva Steenkamp modellel. Négyszer lőtt rá egy fürdőszoba bezárt ajtaján keresztül, elmondása szerint mert betörőnek hitte. A Dél-Afrikai Köztársaságban, a pretoriai központi börtönben tartották fogva. Februárban egy őr azt nyilatkozta, amióta ügyintézői aggodalmukat fejezték ki biztonsága miatt, úgy kezelték, mint egy királyt.

Most, bár erről magánélete védelmében nem adtak pontos információt, nagy eséllyel nagybátyja házában fog laki házi őrizetben. Valószínűleg közmunkát is kell majd végeznie, rendszeresen ellenőrizni fogják szellemi épségét, és az alkoholfogyasztástól is tartózkodnia kell. A dél-afrikai törvények értelmében köteles lesz munkát keresni, a sportolói pályafutását nem tudja majd folytatni, mivel az utazást is korlátozzák számára. A 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáról már egyébként is kitiltották. Ügyében azonban még történhetnek változások, az ügyészség novemberben a legfelsőbb bírósághoz fordul, hogy szigorúbb, 15 éves börtönbüntetést kérjenek szándékos emberölés vádjával.

Felvonták az amerikai zászlót Havannában

John Kerry amerikai külügyminiszter jelenlétében tegnap - 54 év után - felvonták az amerikai zászlót Havannában, az amerikai nagykövetség épülete előtt. Az Egyesült Államok és Kuba idén július 20-án állította helyre a diplomáciai kapcsolatokat, akkortól a washingtoni kubai és a havannai amerikai képviselet újra nagykövetségéként működik. Az amerikai zászlófelvonáson részt vett ugyanaz a három tengerészgyalogos, akik fél évszázaddal korábban utoljára levonták a csillagos-sávos lobogót a kubai fővárosban.

Kerry beszédében történelmi lépésnek nevezte a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét és a követségnyitást, ugyanakkor hangsúlyozta, az Egyesült Államok a jövőben is sürgetni fogja a demokrácia helyreállítását a karibi szigetországban. A nézőközösség üdvrivalgással köszöntötte a zászlófelvonást. Kerry 1945 óta az első amerikai külügyminiszter, aki Havannába látogatott.

Fidel Castro, a kubai forradalom legendás vezetője, aki a zászlófelvonás előestéjén ünnepelte 89. születésnapját, nyílt levélben bírálta az Egyesült Államokat, amiért továbbra sem tervezi a Kuba ellen érvényben lévő kereskedelmi embargó feloldását, s kártérítést követelt az okozott károk miatt. A súlyos beteg veterán politikus visszavonultan él, 2006-ban öccsének, Raúl Castrónak adta át az államfői posztot.

Japán rossz utat választott

E.É.
Publikálás dátuma
2015.08.15. 07:39
Nézik, hallgatják a kormányfő beszédét Fotó: Chris McGrath/Getty Images Hírek
Abe Sinzo japán kormányfő mélységes szomorúságát fejezte ki és együttérzését nyilvánította a második világháború Japánban és külföldön elesett áldozataival. Abe a japán fegyverletétel 70. évfordulójának alkalmából mondott beszédében elismerte országa történelmi felelősségét, kiemelte, hogy Japán rossz utat választott, s vereséget szenvedett.

A japán kormányfő fejet hajtott, fenntartotta elődei bocsánatkérését, de ő maga nem követte meg kifejezetten a szomszédállamokat. Mint hangsúlyozta, a japán lakosság 80 százaléka már a második világháború után született, de úgy vélte, nem lehet elvárni, hogy minden generáció - azok is, amelyeknek már semmi közük a világháborúban történtekhez - újra és újra bocsánatot kérjen.

"Japánra nagy nyomorúság köszöntött a második világháború végén, de az egymást követő generációk túlélték a megpróbáltatásokat. Nagy a felelősségünk abban, hogy a történelmi leckét, amit megtanultunk, továbbadjuk a jövő nemzedékeinek" - mondta a többi között a japán miniszterelnök. Abe elődei közül 1995-ben Murajama Tomiicsi kormányfő bocsánatot kért a japán gyarmatosító múltért, agresszióért, majd tíz évvel később Koizumi Dzsunicsiro megismételte szavait. "Japán mindörökre hátat fordított a gyarmatosító uralomnak, s tiszteletben tartja más népek önrendelkezési jogát világszerte", szögezte le beszédében Abe, rámutatva, Japán nem ismételheti meg a múlt hibáit, nem fogja erővel vagy fenyegetéssel megoldani nemzetközi vitáit.

Kínában és Dél-Koreában alaposan elemezni fogják a japán miniszterelnök beszédét, a Hszinhua kínai hírügynökség első értékelése szerint Abe "visszafogott bocsánatkérése" nem csökkenti jelentősen a bizalmi deficitet. A dél-koreai Jonhap hírügynökség szerint Abe "mély szomorúságát" fejezte ki, de adós maradt a bocsánatkéréssel. Tokió nemrégiben tette közzé új nemzetbiztonsági stratégiáját, s az Abe-kormány, a második világháború után elfogadott japán békealkotmányt átértelmezve célul tűzte ki, hogy Japán nagyobb szerepet vállaljon a nemzetközi színtéren.