Előfizetés

Figyelem! A strand, mint biológiai fegyver

Publikálás dátuma
2015.08.15. 10:31
Fotó:Népszava
Az idei nyár a szokásosnál is forróbb lett, sőt a hosszútávú prognózisok szerint nyaranta hozzá is kell szoknunk az elhúzódó kánikulai időszakokhoz. A hőséget persze vízparton könnyebb elviselni, sokan menekülnek strandokra, uszodákba vagy természetes vizek mellé. Az ilyen hűsölésnek azonban - mint szinte minden élvezetnek - vannak egészségügyi kockázatai is. 

A folyók, tavak természetüknél fogva ugyanis tele vannak különféle baktériumokkal, de még a strandok fertőtlenített, klórozott medencéi sem mentesek a kórokozóktól. A víz és a nedves környezet ideális közeg a baktériumok szaporodásához.

A leggyakoribb és talán legalantasabb strandon összeszedhető betegség a felfázás és a húgyúti fertőzés. Már az is elegendő, ha a vízből kiszállva belebújunk a hideg strandpapucsba, vagy törölközés nélkül, vizes testtel negyed órát állunk egy kis szellőben a büfé előtti sorban. Ilyenkor könnyen felfázhatunk, amit szervezetünk a pisiléskor tapasztalható csípő, szúró, égető érzéssel jelez. Rosszabb esetben komolyabb húgyúti problémával is szembe kell néznünk. De hogy pontosan megértsük a fertőzés jellemzőit, először ismerkedjünk meg húgyúti rendszerünkkel.

Fotó:Népszava

Fotó:Népszava

A vesékből, vesevezetékekből, húgyhólyagból valamint a húgycsőből álló bonyolult szisztémát nevezzük húgyúti rendszernek. Fertőzésről abban az esetben beszélünk, ha ennek bármelyik részében baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák által okozott gyulladás alakul ki. Általános tévhit, hogy az alsó húgyutak, azaz a húgycső és húgyhólyag megbetegedését a felfázás okozza. Ugyanakkor a húgyutak gyulladása együtt járhat a közeli nemi szervek, a hüvely vagy a prosztata gyulladásával, ám azok orvosi értelemben nem tartoznak a húgyúti rendszerhez. Az alsó húgyutak gyulladása, elsősorban nők esetében kifejezetten gyakori, a sokkal veszélyesebb vesegyulladás azonban szerencsére ritkább. A húgyúti fertőzések tünetei az életkortól és a kórokozó fajtájától függően eltérőek lehetnek. Előfordul, hogy a húgycső vagy húgyhólyag gyulladása gyakorlatilag nem jár tünetekkel, ráadásul pár napon belül kezelés nélkül is elmúlik. De sajnos nem bízhatunk mindig az egyszerű gyógyulásban. Az alsó húgyutak megbetegedésének jellemző tünete lehet a hőemelkedés, sűrű vizelési inger és csípő, kellemetlen érzés vizeléskor. Rosszabb esetben alhasi fájdalom, valamint zavaros vagy véres vizelet is jelentkezhet.

A Staphilococcus talán az egyik legveszélyesebb baktérium, amitől a strandon tartanunk kell. Nemcsak súlyos bőrbetegséget okozhat, de nagy fájdalommal járó húgyúti gyulladásért, és hölgyek esetén a hüvely bakteriális fertőzéséért is felel. Ilyen esetben feltétlenül forduljunk orvoshoz! Egy egyszerű antibiotikumos kezelés általában még súlyosabb betegség esetén is elegendő. Húgyúti fertőzések esetén a diagnózist a tünetek, vizeletvizsgálat, illetve a húgyutak és a vese vizsgálata alapján állítja fel az orvos. Elképzelhető, hogy a vizsgálat után laborvizsgálatokra küld minket. Nem kell megijednünk, ez még nem jelenti azt, hogy súlyos betegséggel küzdünk. A labordiagnosztika a különféle testnedveink összetételét, illetve a bennük található kémiai és biológiai anyagok mennyiségét vizsgálja. A speciális technológiával és műszerekkel megvizsgált vér- vagy vizeletminta segít az orvosoknak a pontos és mielőbbi diagnózis felállításában. Épp ezért lényeges, hogy még a laborvizsgálatok előtt átessünk egy orvosi vizsgálaton is, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy az orvosunk már egy szakmailag indokolt, célzott laboratóriumi vizsgálatot rendel el. Ezzel rengeteg időt és felesleges vizsgálatokat is megspórolhatunk.

A legjobb persze, ha megelőzzük a bajt. Rendkívül nehéz kivédeni a húgyúti fertőzéseket, de tehetünk pár óvintézkedést. Csökkenthetjük a kockázatot, ha figyelünk a strandokon jellemző közös illemhelyiségekben a megfelelő higiéniás szabályok betartására. Amennyiben kényes a szervezetünk, mindig legyen velünk saját toalettpapír és intimkendő. Figyeljünk arra is, hogy a fürdőzés után mielőbb megszáradjunk, főleg ha egy kis szél is fúj. Az egyébként hűsítő szellő ilyenkor csalóka lehet. És érdemes immunrendszerünket is erősíteni! Sokszor és sokat hallottuk már, de nem lehet eleget mondani: fogyasszunk ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ételeket, sportoljunk és mellőzzük a káros szokásokat. Így sokkal jobb eséllyel vehetjük fel a harcot a fertőzések ellen.

Fotó:Népszava

Fotó:Népszava

Sólet céklával

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.08.15. 10:30
A nagypolgári miliő leegyszerűsödött FORRÁS: MACESZ BISTRO
A Zsidó Negyedben lévő Macesz Huszár tavasszal megújult, és ezzel együtt átkeresztelkedett Macesz Bistro névre. A külcsín is átalakult, a nagypolgári miliő leegyszerűsödött, ahogy az ételek is áttekinthetőbbé váltak.

Megmaradt azért a fehér abroszos terítés, az utcáról bekukkantva a nagy ablakokon, első ránézésre így is elegánsnak tűnik a hely. De magától értetődő természetességgel ülnek benne rövid nadrágban és pólóban is, a pincérek pedig ingujjban szolgálnak fel. Ódonul drágának hat két jókora csillár, de ahogy az ember jobban megnézi ezeket, észreveszi, hogy kancsókból, és alátétekből formálták őket, meglehetősen ügyesen, rafinált képzelőerővel. A falakon régi fémtálak, bekeretezett, patinásan fakuló fényképek, egy nagy, némiképp foncsorozott tükör.

Az étlap a zsidó és a magyar konyha fogásait tartalmazza, ez nem az a hely, ahol degusztációs menüt, hét-nyolc fogást kell enni ahhoz, hogy valaki jóllakjon. Tasnádi Ákos séf mondja is, hogy itt szólnak a vendégek, ha keveslik az adagot, és sokan betérnek egytálételre is. Sok errefelé a turista, a népszerű Gozsdu udvar közelsége miatt is sokan kószálnak erre, így például a gulyásleves levehetetlen az étlapról. Nincs szó kóser konyháról, de azért például a különböző fogásokhoz kenyérként is kínált macesz egyenesen Izraelből érkezik, és semmibe nem tesznek tejet, vagy tejfölt, ha valaki kér, akkor viszont kap.

Egyébként a macesz igazán ízletesen ropogós, a különböző, a közeli pékségből érkező kenyerek is nagyon finomak.

Zsidó tojással kezdünk, ezzel a kemény tojás, libazsír alapú jellegzetes pástétommal, amibe rendszerint libamájat is darálnak. Itt jóval lágyabb, mint például a legendás Rosensteinnél, aki ugyancsak remekül készíti. Ő nagyobb darabokra vágja a tojást, erőteljesebben is fűszerez, az övét inkább késsel, villával ettem, és hozzá haraptam a kenyeret, itt viszont csaknem ahogy a vajat, rákentem a kenyérre. Később is bebizonyosodik majd, hogy Tasnádi kedveli, ha az általánosnál kicsit lágyabbak, könnyedebbek az ételek, igaz ez még magára a gulyáslevesre is. Az nem egytálétel sűrűségű, attól sem kell félni, hogy úszik benne a zsír, viszont bárányból készül, ami azért mégis a keleti konyha egyik meghatározó alapanyaga. A húsleves pedig, ahogy nagyi adta, piros kis lábaskában érkezik, és naná, hogy maceszgombóc lubickol benne. Ez is könnyedebb, mint mondjuk a Komédiásban, vagy egy régi, tradicionális lelőhelyén, a Kispipában. Nem maceszlisztből csinálják, hanem az Izraelből érkező maceszből, amit kézzel törnek össze, finom por alakúra. A leves gyönyörűen aranysárga, ahogy kell.

Természetes, hogy megkóstoljuk a sóletet, és az is természetes, hogy ezt sütik, ha azt nem is állítják, hogy egész éjjel, lassú tűzön. Jó állagú, ízes a bab, gerslit is kevertek hozzá, és feltétként a töltött libanyak egészen fenomenális, de a füstölt marhaszegy is megteszi a magáét, a főtt tojás pedig nyilván nem maradhat el. Tormás céklát is hoznak hozzá, a hagyományoknak megfelelően, sokan így eszik, és tényleg összepasszolnak. Érdekesen jellegzetes fogás a gersliből készült rizottó, ahhoz puha és mégis ropogós libacomb és máj is dukál. A szarvasból készült vadast nem sütik agyon, a hús pirospozsgásan remekül kiadja a saját zamatos nedveit, a macesz gombóc pedig köretként tér vissza. Desszertként a több rétegű, diót, mákot, almát egyaránt tartalmazó flódni megint csak a klasszikusok közé tartozik. Itt kocka formájúra vágják, gyömbéres almapürét és céklás passiógyümölcs fagylaltot kínálnak hozzá. Horváth Tibor pincér végig gördülékeny, hozzáértő kedvességgel szolgál ki bennünket. Farkas Yevgeny az üzletvezető, lelkesen beszél az étteremről, érződik rajta, hogy vérbeli vendéglátás. Édesapja orosz. Kicsit ironikusan mondja, hogy amikor innen az oroszok kimentek, ők akkor jöttek.

Tasnádi Ákos intenciói szerint a Macesz Bistro nem akar gourmet vendéglő lenni. Itt az a cél, hogy jó alapanyagokból készüljenek az ételek, a vendégek jót, ízeset, akár kiadósat egyenek, de azért az ne feküdje meg nagyon a gyomrukat. A tálalást sem bonyolítják túl, mégis fölöttébb gusztusosak az ételek. Az egyszerűség párosul fantáziával és tehetséggel.

Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be a séf kalauzolásával.

Sólet céklával

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.08.15. 10:30
A nagypolgári miliő leegyszerűsödött FORRÁS: MACESZ BISTRO
A Zsidó Negyedben lévő Macesz Huszár tavasszal megújult, és ezzel együtt átkeresztelkedett Macesz Bistro névre. A külcsín is átalakult, a nagypolgári miliő leegyszerűsödött, ahogy az ételek is áttekinthetőbbé váltak.

Megmaradt azért a fehér abroszos terítés, az utcáról bekukkantva a nagy ablakokon, első ránézésre így is elegánsnak tűnik a hely. De magától értetődő természetességgel ülnek benne rövid nadrágban és pólóban is, a pincérek pedig ingujjban szolgálnak fel. Ódonul drágának hat két jókora csillár, de ahogy az ember jobban megnézi ezeket, észreveszi, hogy kancsókból, és alátétekből formálták őket, meglehetősen ügyesen, rafinált képzelőerővel. A falakon régi fémtálak, bekeretezett, patinásan fakuló fényképek, egy nagy, némiképp foncsorozott tükör.

Az étlap a zsidó és a magyar konyha fogásait tartalmazza, ez nem az a hely, ahol degusztációs menüt, hét-nyolc fogást kell enni ahhoz, hogy valaki jóllakjon. Tasnádi Ákos séf mondja is, hogy itt szólnak a vendégek, ha keveslik az adagot, és sokan betérnek egytálételre is. Sok errefelé a turista, a népszerű Gozsdu udvar közelsége miatt is sokan kószálnak erre, így például a gulyásleves levehetetlen az étlapról. Nincs szó kóser konyháról, de azért például a különböző fogásokhoz kenyérként is kínált macesz egyenesen Izraelből érkezik, és semmibe nem tesznek tejet, vagy tejfölt, ha valaki kér, akkor viszont kap.

Egyébként a macesz igazán ízletesen ropogós, a különböző, a közeli pékségből érkező kenyerek is nagyon finomak.

Zsidó tojással kezdünk, ezzel a kemény tojás, libazsír alapú jellegzetes pástétommal, amibe rendszerint libamájat is darálnak. Itt jóval lágyabb, mint például a legendás Rosensteinnél, aki ugyancsak remekül készíti. Ő nagyobb darabokra vágja a tojást, erőteljesebben is fűszerez, az övét inkább késsel, villával ettem, és hozzá haraptam a kenyeret, itt viszont csaknem ahogy a vajat, rákentem a kenyérre. Később is bebizonyosodik majd, hogy Tasnádi kedveli, ha az általánosnál kicsit lágyabbak, könnyedebbek az ételek, igaz ez még magára a gulyáslevesre is. Az nem egytálétel sűrűségű, attól sem kell félni, hogy úszik benne a zsír, viszont bárányból készül, ami azért mégis a keleti konyha egyik meghatározó alapanyaga. A húsleves pedig, ahogy nagyi adta, piros kis lábaskában érkezik, és naná, hogy maceszgombóc lubickol benne. Ez is könnyedebb, mint mondjuk a Komédiásban, vagy egy régi, tradicionális lelőhelyén, a Kispipában. Nem maceszlisztből csinálják, hanem az Izraelből érkező maceszből, amit kézzel törnek össze, finom por alakúra. A leves gyönyörűen aranysárga, ahogy kell.

Természetes, hogy megkóstoljuk a sóletet, és az is természetes, hogy ezt sütik, ha azt nem is állítják, hogy egész éjjel, lassú tűzön. Jó állagú, ízes a bab, gerslit is kevertek hozzá, és feltétként a töltött libanyak egészen fenomenális, de a füstölt marhaszegy is megteszi a magáét, a főtt tojás pedig nyilván nem maradhat el. Tormás céklát is hoznak hozzá, a hagyományoknak megfelelően, sokan így eszik, és tényleg összepasszolnak. Érdekesen jellegzetes fogás a gersliből készült rizottó, ahhoz puha és mégis ropogós libacomb és máj is dukál. A szarvasból készült vadast nem sütik agyon, a hús pirospozsgásan remekül kiadja a saját zamatos nedveit, a macesz gombóc pedig köretként tér vissza. Desszertként a több rétegű, diót, mákot, almát egyaránt tartalmazó flódni megint csak a klasszikusok közé tartozik. Itt kocka formájúra vágják, gyömbéres almapürét és céklás passiógyümölcs fagylaltot kínálnak hozzá. Horváth Tibor pincér végig gördülékeny, hozzáértő kedvességgel szolgál ki bennünket. Farkas Yevgeny az üzletvezető, lelkesen beszél az étteremről, érződik rajta, hogy vérbeli vendéglátás. Édesapja orosz. Kicsit ironikusan mondja, hogy amikor innen az oroszok kimentek, ők akkor jöttek.

Tasnádi Ákos intenciói szerint a Macesz Bistro nem akar gourmet vendéglő lenni. Itt az a cél, hogy jó alapanyagokból készüljenek az ételek, a vendégek jót, ízeset, akár kiadósat egyenek, de azért az ne feküdje meg nagyon a gyomrukat. A tálalást sem bonyolítják túl, mégis fölöttébb gusztusosak az ételek. Az egyszerűség párosul fantáziával és tehetséggel.

Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be a séf kalauzolásával.