Előfizetés

Rendkívüli parlamenti ülés kezdeményezését kéri a kabinet

A kormány arra kéri a Fidesz és a KDNP frakcióját, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását a büntető törvénykönyv illegális bevándorlással kapcsolatos módosításai miatt - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányülés szünetében újságírók előtt Budapesten.

A technikai mellett jogi védelemre is szükség van - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, kijelentve: az illegális határátlépést önálló tényállásként kell rögzíteni a Btk.-ban és szigorítani kell az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket is.

A tárcavezető kérdésre elmondta: szeretnék, ha a Ház minél hamarabb, akár már augusztus végén összeülne.

Több ezer rendőrt vezényelnek a déli határra

Publikálás dátuma
2015.08.18. 16:20
Fotó: Thinkstock
A kormány a titkosszolgálatok és az Európai Bizottság migrációs jelentéseit mérlegelve úgy ítélte meg, hogy a folyamatosan nő a Szerbián keresztül az Európai Unió területére özönlő bevándorlók száma, ezért - hogy az országot meg tudjuk védeni - technikai védelemre, személyi, rendőri védelemre és jogi védelemre is szükség van - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés szünetében.

Hende Csaba honvédelmi és Pintér Sándor belügyminiszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy az ideiglenes határzár első szakasza megépül augusztus 31-ig, és "gőzerővel" építik a második, 3,5 méter magas biztonsági határzárat.

Miután az illegális határátlépők egyre agresszívebben lépnek fel, a határ védelmére élő erőt is alkalmaznak, azaz határvadász századokat állítanak föl, ami azt jelenti, hogy több ezer rendőrt vezényelnek a Csongrád és Bács-Kiskun megyei határszakaszra.

Harmadsorban jogi eszközökkel is vissza akarja szorítani a kormány a migrációt, ezért felkérik a Fidesz és a KDNP frakciót, hogy kezdeményezzék az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, illetve a Büntető törvénykönyv módosítását. Az illegális határátlépést, illetve a kerítés megrongálását 3-4 év szabadságvesztéssel rendelnék büntetni, az embercsempészetet pedig még ennél is súlyosabban szankcionálnák. Lázár János a tájékoztatón azt is megfogalmazta, hogy az embercsempészek nemcsak elhozzák a bevándorlókat a magyar-szerb határig, hanem ki is képezik őket az unió és Magyarország jogából, felkészítik őket arra, hogy visszaéljenek a menekültstátussal. Teljesen világos és bizonyított ma már, hogy "embercsempész-támadásnak van kitéve az ország".

A migrációval érintett tranzitországokba tervezett kampányról Lázár János elmondta, hogy azt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal fogja szervezni a Miniszterelnökséggel együttműködve. Hozzátette: három napon belül részletes előterjesztést kell a miniszterelnök asztalára tennie arról, hogyan valósítják meg. Mint mondta, minden egyes példát mérlegelnek, de elsősorban a németet veszik figyelembe. 

Kerítés van, együttműködés nincs

Mint a Népszava korábban megírta: az Európai Unió nem nézi jó szemmel a kerítésépítést, de nem szól bele, mert a határok védelme nemzeti hatáskörbe tartozik. Az mindenesetre furcsállja, hogy Orbán Viktor elzárkózik a nemzetközi együttműködéstől.

Valamennyi tagállam közül egyedül Magyarország marad ki a migrációt csökkentő, közös uniós határvédelmi műveletekből. Különösen kínos hiányzásunk a Nyugat-Balkánra koncentráló fellépésből. Júniusban egy Luxemburgban tartott uniós találkozón a magyar külügyi államtitkár még arról beszélt: a migrációs válságot csak közös fellépéssel lehet megoldani - írja a Magyar Nemzet. Júliusban adott interjút a lapnak a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet, a Frontex vezérigazgatója. Fabrice Leggeri akkor elmondta, a Frontex elemzései szerint a Magyarországot érintő, Nyugat-Balkánról érkező menekültáradat jelentős része Görögországban lép be az unióba, ezért a tagállamok közös erőfeszítéseit a mediterrán ország külső határaira kell összpontosítani. A Magyar Nemzet megkérdezte a Frontexet, hogy a magyar kormány miként, s milyen formában járul hozzá a hazánkat közvetve vagy közvetlenül is érintő közös uniós fellépésekhez? A szervezet válaszából kiderült, sem a Triton-, sem a Poszeidón-műveletben nem veszünk részt.

A szervezet, igazodva a migránsútvonalakhoz, két akciót vezet: a harmincnyolcmillió eurós költségvetésű Triton-művelet a Földközi-tenger középső részét célozza, vagyis az Afrikából az olasz partvidékre, illetve Máltára érkező menekülthullám csökkentésére törekszik. E mellett 2014-ben indult a Poszeidón-művelet, ami a Mediterráneum keleti térségére fókuszál. Ennek költségvetése tizennyolcmillió euró. A napilapnak adott nyilatkozatában a vezérigazgató hangsúlyozta: az uniós tagállamok növelik a Poszeidón-művelet támogatását, így csökkentve a Görögországon és a Nyugat-Balkánon keresztül Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

MSZP: Orbán elismerte, hogy a kerítés hatástalan
A határvadász századok felállításával a mai kormányülésen Orbán Viktor elismerte, hogy a 22 milliárd forintba kerülő vasfüggöny semmit sem ér. A drótkerítés csak egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke, amellyel a kormány tehetetlenségét akarják leplezni, a számlát viszont a magyar emberekkel fizettetik meg - írja közleményében Tóth Bertalan, frakcióvezető-helyettes.
Az MSZP már hónapokkal ezelőtt törvényjavaslatot nyújtott be a határőrizet megerősítéséről és az embercsempészet szigorúbb büntetéséről. A helyzet azóta csak súlyosbodott. Az, hogy a Fidesz-KDNP most ugyanezekben a témákban rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez, nem mentesíti őket késlekedésük következményei alól.

PM: a kormányban nem maradt emberség
A Párbeszéd Magyarországért szerint a keddi, menekültekkel kapcsolatos bejelentések azt mutatják, hogy a kormányban "semmi emberség sem maradt" - erről a párt szakszóvivője beszélt Lázár János tájékoztatója után. Barabás Richárd úgy fogalmazott: a bejelentések pótcselekvések, és nem adnak választ azokra a kihívásokra, amelyekkel az országnak szembe kell nézni.
Szerinte a tervezett intézkedések szembe mennek olyan nemzetközi egyezményekkel, amelyeket Magyarország is aláírt, ezért "nagyon valószínű, hogy hamarosan Strasbourgban találhatjuk majd magunkat". Példaként hangsúlyozta, hogy a genfi egyezmény kimondja, a menekülteket nem lehet azért büntetni, mert jogtalanul tartózkodnak egy ország területén. Ha az országot megbüntetik a kormány lépései miatt, akkor azt a magyar adófizetők fogják kifizetni - emelte ki. Hangot adott annak a véleményének is, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök valóban az országra nehezedő nyomást szeretné enyhíteni, akkor egy közös európai fellépésért lobbizna.

Simon-ügy: "Polt Péter menessze a nyírbátori ügyészt!"

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja arra szólítja fel Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy fegyelmivel menessze a nyírbátori járási vezető ügyészt, amiért nem indított eljárást Simon Miklós fideszes képviselő, volt nyírbogáti polgármester végkielégítésének ügyében - közölte a párt elnökségi tagja.

Pataki Márton emlékeztetett arra, hogy a fideszes Simon Mikós 2001-2014 között volt Nyírbogát polgármestere, de miután ez már összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel, a tavalyi önkormányzati választáson nem indult. A kormánypárti politikust felesége követte a polgármesteri székben, aki még tavaly ősszel indítványozta, hogy férje több mint bruttó hárommillió forint végkielégítést, valamint a ki nem vett szabadságok után további több mint bruttó kétmillió forintot kapjon - tette hozzá.

Az Együtt feljelentést tett az ügyben, és megkereste azokat az önkormányzatokat, amelyeknél az előző ciklusban olyan politikus dolgozott, aki most országgyűlési képviselőként végzi munkáját. Eddig 34 helyről kaptak választ és sehol máshol nem adtak végkielégítést azoknak, akikből országgyűlési képviselő lett - ismertette Pataki Márton. Elmondta: a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentésüket a Központi Nyomozó Ügyészségről áttették a Nyírbátori Járási Ügyészségre, de az ottani vezető ügyész, Méhész Anikó, bűncselekmény hiányára hivatkozva elutasította azt egy olyan paragrafusra hivatkozva, amelyik szerint aki legalább két évéig polgármester volt, azt háromhavi juttatás illeti meg, valamint a képviselőtestület megszavazhat számára további három havi juttatást.

Ugyanezen paragrafus azonban azt is kimondja, hogy a volt polgármestereket nem illeti meg ez a végkielégítés abban az esetben, ha országgyűlési képviselők, alpolgármesterek vagy egy másik önkormányzat polgármesterei lesznek - hívta fel a figyelmet Pataki Márton, aki ezért felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy ha "nem az ő utasítására" utasították el a beadványt, akkor fegyelmivel menessze a járási vezető ügyészt.

lásd még: Lepődjön meg: semmi baj Simon Miklós millióival