Költözik Krauss, a gőzmozdony

Elviszik a Krauss"-nak becézett, 6633-as pályaszámú gőzmozdonyt a Közlekedési Múzeum elől. 

Az 1882-ben készült gőzmozdonynak a Liget Projekttel kapcsolatos átépítések miatt kell költöznie - augusztus 20-tól Gyál Felső vasútállomása előtt lesz látható

Szerző
Frissítve: 2015.08.18. 20:15

Paskai László halála - Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Erdő Péternek

Szomorúan fogadta Paskai László bíborosnak, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek haláláról szóló hírt Ferenc pápa, aki kedden táviratban fejezte ki részvétét Erdő Péternek.

Az esztergom-budapesti érsekhez intézett angol nyelvű táviratában, amelyről a Vatikáni Rádió magyar adása számolt be honlapján, a katolikus egyházfő tudatta, hogy szomorúan értesült Paskai László haláláról, és részvétét fejezte ki Erdő Péter bíborosnak, az egyházmegye papságának, szerzeteseinek és szerzetesnőinek, valamint a világi híveknek.

A pápa egyben köszönetet mondott Istennek azért, hogy az elhunyt bíboros hosszú éveken át szolgálta a magyar egyházat. A pápa lélekben csatlakozik a temetési szertartásra összegyűltekhez, és apostoli áldását küldi az Úr vigasza és békéje jegyében - olvasható a táviratban.

Szerző

Több mint 100 ezer migráns érkezett az EU-ba júliusban

Júliusban rekordszámú, 107 500 migráns érkezett az Európai Unióba - közölte kedden a Frontex, az unió határvédelmi támogató ügynöksége.

A Frontex székhelyén kiadott tájékoztatás szerint a statisztikai nyilvántartás kezdete, 2008 óta egy hónap leforgása alatt még soha nem regisztráltak 100 ezernél több migránst. A júliusi adat több mint háromszorosa az előző év azonos havában mért menekültszámnak. Sorrendben ez volt immár a harmadik "rekorder" hónap - júniusban 70 ezer migránst regisztráltak.

Ez év első felében így 340 ezer volt az Európai Unióba érkezett bevándorlók száma, szemben a 2014 első felében összesített 123 500-zal. Tavaly az egész év során összesen 280 ezren érkeztek, vagyis jóval kevesebben, mint 2015 első felében.
A Frontex szerint különösen a Földközi-tenger keleti medencéjében, valamint a Nyugat-Balkánon növekedett a migránsok száma. Ez - olvasható a tájékoztatásban - "példátlan nyomás alá helyezte Görögország, Olaszország és Magyarország határellenőrzési hatóságait".

Július folyamán az Égei-tengeren át, főként görög szigetek érintésével csaknem 50 ezren, Olaszországon át 20 ezren, a Nyugat-Balkán felől pedig a magyar hatóságok beszámolói szerint 34 800-an érkeztek - tűnik ki a Frontex tájékoztatásából.
Az EU-ba illegálisan érkezők oroszlánrésze Szíriából és Afganisztánból jön, és legtöbbjük Törökország felől jut el Görögországba. "Ez olyan vészhelyzetet jelent Európa számára, amely valamennyi EU-tagállamtól azt igényli, hogy nyújtson támogatást a határokon tömeges migrációval küzdő országok nemzeti hatóságainak" - idézte a Frontex tájékoztatása Fabrice Leggerit, az ügynökség vezérigazgatóját.

A Frontex - tette hozzá Leggeri - felszólította a tagállamokat, hogy nyújtsanak pótlólagos támogatást, küldjenek további felszerelést és embereket a görögországi és a magyarországi határvédelmi tevékenységhez.

Szerző