Útinformációs mobilapplikációt fejlesztett ki a rendőrség

Publikálás dátuma
2015.08.25. 14:30
MTI Fotó: Marjai János
A RUTIN, teljes nevén a Rendőrségi Útinformációs Rendszer 2015. augusztus 25-től Android, rövid időn belül pedig iOS és Windows Phone operációs rendszerekhez is elérhető, ingyenesen letölthető az online boltokból- informál a police.hu.

Az alkalmazást a rendőrség saját erőforrásokból készítette, a fejlesztést az Országos Rendőr-főkapitányság Informatikai Fejlesztési Főosztálya végezte. A RUTIN fontos tájékoztatást nyújt a közúti közlekedésben résztvevők számára balesetekről, egyéb közúti eseményekről és az ezekkel kapcsolatos forgalomkorlátozásokról. Az applikációban megjelennek a határforgalomra, a várakozási időkre vonatkozó információk is.

A felhasználó az alkalmazásban mind szöveges leírás alapján, mind térképen elhelyezett piktogramok segítségével tájékozódhat a különböző eseményekről. A rendszer tartalmaz egy üzenetküldő szolgáltatást, így a felhasználó a tájékoztatás kiadása után közvetlenül értesülhet a legfrissebb eseményekről.

A RUTIN rendszerében megjelenő baleseti információk forrásai elsődlegesen a rendőrség megyei és fővárosi tevékenység-irányítási központjaiba érkező lakossági bejelentések, amelyek adatai alapján küldik ki az ügyeletesek az első értesítést. A helyszínre irányított rendőrök visszajelzései alapján új, pontosabb értesítések jelenhetnek meg az applikációban. Ekkor már konkrét információkat közöl a rendőrség a forgalomkorlátozó intézkedésekről, így például a félpályás- vagy teljes útlezárás várható időtartamáról, illetve a terelési útvonalakról. Ennek okán javasolt az elsődleges értesítést követően az újabb értesítéseket is figyelemmel követni. Ha a legfrissebb közúti információkra van szükségünk, külön megtekinthetőek az adott közúti eseményekhez kapcsolódó forgalmi adatok is.

Az alkalmazást letöltő felhasználónak több beállítási lehetőség is biztosítja, hogy a RUTIN útinformációi személyre szabottan jelenjenek meg az okostelefonján. Megadhatja, hogy a telefon GPS adatai alapján saját pozíciója szerint, vagy az előre beállított zónák alapján küldjön az applikáció értesítéseket az eseményekről. Az alkalmazásban többféle lehetőség közül választhat, mint például az „Útinfó”, a „Térkép nézet” vagy a „Határinfó” menüpontok. A rendszerben való könnyebb eligazodást „Súgó” segíti.

Szerző

DK: nem értékelés zajlik, új menetrend készül a lopásokhoz

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az elmúlt öt év kormányzati tevékenységét egyetlen szóval, a korrupcióval össze lehet foglalni.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a kormánykonferencián nem az elmúlt éveket értékelik, hanem a menetrendet készítenek a következő évek lopásaihoz. Az elmúlt öt év kormányzásnak nevezett ámokfutását pedig a magyar embereknek is értékelni kell. A szóvivő szerint az elmúlt években a magyar emberek azt érezték, hogy a gazdaság rosszabbul teljesített, gyengült a forint, az államadósság rekordra nőtt, félmillió magyar menekült el az "Orbán-rendszer elől", a statisztikák szerint négymillió szegény él Magyarországon.

Gréczy Zsolt hozzátette: az elmúlt öt évben odavesztek a szabadság és a demokrácia intézményei, egyebek mellett említette a Quaestor-botrányt, a trafikpályázatokat, a kaszinókoncessziókat és a földtörvényt. Túl vagyunk egy maffiaháborún is a korábban minden pályázatot elnyerő Simicska Lajos és Orbán Viktor között. A rendszer "Simicskái" most már Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Andy Vajna, ők nyerik a közbeszerzési pályázatokat - tetet hozzá a DK szóvivője. Szerinte Orbán Viktortól az lenne az egyetlen elfogadható kormányértékelés, ha "teljes csapatával távozna a hatalomból".

Szerző

Törvénytelenségek az Antall József Alapítványnál?

Az Állami Számvevőszék hírportálján azt közölte, hogy számos törvénysértést és szabálytalanságot tárt fel az Antall József Alapítvány gazdálkodásában. 

A beszámoló szerint a számvevőszék törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodását, ennek során ellenőrizte az Antall József Alapítvány 2012-2013. évi gazdálkodását is. Az ellenőrzés során megállapították, hogy az alapítvány kuratóriuma és munkaszervezete a vizsgált időszakban nem tartotta be maradéktalanul a jogszabályi és a belső szabályozási előírásokat, például a jogszabályi előírás ellenére a kuratórium 2012-ben nem döntött az alapítvány költségvetéséről. 

Az ÁSZ vizsgálata megállapította, hogy az ellenőrzött időszakban az alapítvány egy esetben kuratóriumi döntés nélkül nyújtott támogatást, továbbá egy esetben nem volt biztosított a kapott támogatások cél szerinti felhasználása. A támogatottak nem teljesítették a szerződésben előírt módon az elszámolási kötelezettségüket, amellyel kapcsolatban az alapítvány a belső előírás ellenére nem tett intézkedést - olvasható az ÁSZ beszámolójában.

Az ellenőrzés során kiderült, az alapítvány a 2012. évi tevékenységéről szóló jelentést közzétette ugyan, azonban azt a kuratórium nem fogadta el, míg a 2013-as évről az alapítvány egyáltalán nem készített jelentést. Az egyszerűsített éves beszámolók eredménykimutatásának tagolása nem felelt meg a jogszabály előírásainak, nem tartalmazta az előírt tájékoztató adatokat, valamint megsértették a valódiság és folytonosság számviteli alapelvét is.

A mérlegekben leltárral alá nem támasztott, kötelezettek által el nem ismert követeléseket mutattak ki. Emellett a tárgyi eszközök értékét 2013-ban a leltár nem támasztotta alá, és nem végezték el a főkönyv és az analitikus nyilvántartások egyeztetését. Az egyszerűsített éves beszámoló, illetve eredménykimutatás jelentős összegű hibát tartalmazott.

Az ÁSZ megállapította: az alapítvány könyvvezetésének szabályozottsága és a könyvvezetés gyakorlata nem felelt meg teljesen a jogszabályi előírásoknak, és nem tartották be maradéktalanul a bizonylatok kötelező alaki és tartalmi követelményeire vonatkozó előírásokat sem.

Azt is megállapították, hogy az alapítvány az előző, két évvel ezelőtti ÁSZ-vizsgálat során megfogalmazott 18 javaslat közül 13-at nem hajtott végre, ezáltal a számvevőszék javaslatainak többsége nem hasznosult. Az ellenőrzés nyomán az ÁSZ javaslatokat tett a kuratórium elnökének, akinek intézkedési tervet kell készítenie a gazdálkodás törvényességének helyreállítása érdekében. Az ÁSZ az intézkedési tervben foglaltak megvalósítását utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.

A pártalapítványt az MDF (2011. június 18-tól Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 2003-ban hozta létre. Az alapítvány célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a magyarországi politikai kultúra fejlesztéséhez, színvonalának emeléséhez, az alapító által vallott értékekhez, politikai értékrendhez kapcsolódó tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási tevékenységet végezzen, valamint tudományos kutatás, tájékoztatás, oktatás és képzés szervezésével elősegítse a célok megvalósulását. Az alapítvány a törvényi előírásoknak megfelelően 2012-ben és 2013-ban évente 28,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

Szerző