Előfizetés

Halott menekültek - Még nem nyitották ki a teherautót (fotók)

Publikálás dátuma
2015.08.27. 21:42
Az osztrák rendőrség sajtótájékoztatója MTI FOTÓ: Krizsán Csaba
Péntekre ígérik az osztrák hatóságok az A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban csütörtök délelőtt talált halottakkal kapcsolatos további információkat. 

Az Eisenstadtban tartott csütörtök esti, rendkívüli sajtóértekezleten Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok közölte, hogy a magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművet a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjából délután Nickelsdorfba vontatták, és ott egy helyi csarnokban már az esti órákban hozzákezdenek a teherautó felnyitásához.

Nyomozók védőruhában az osztrák autópálya-kezelő társaság telepének garázsánál. MTI FOTÓ: Krizsán Csaba

Nyomozók védőruhában az osztrák autópálya-kezelő társaság telepének garázsánál. MTI FOTÓ: Krizsán Csaba

A rendőrparancsnok kijelentette: a hatóságok arra számítanak, hogy péntek délutánig információkkal szolgálhatnak az áldozatok pontos számáról, állampolgárságáról, neméről és minden valószínűség szerint a halál okáról is. Megerősítette: a halottak a legnagyobb valószínűség szerint menekültek, számuk legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is.

Az osztrák rendőrség sajtótájékoztatója MTI FOTÓ: Krizsán Csaba

Az osztrák rendőrség sajtótájékoztatója MTI FOTÓ: Krizsán Csaba

A magyar rendőrség besegít

A magyar rendőrség segíti az osztrák hatóságok nyomozását a teherautó ügyében, amelyben holttesteket találtak - közölte Fügedi-Bognár Kinga, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletvezetője. Elmondta: Papp Károly országos rendőrfőkapitány csütörtök délután egyeztetett az osztrák rendőrség vezetőjével és felajánlotta segítségét, hogy mielőbb a tettes nyomára bukkanjanak. Papp Károly a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodáját bízta meg azzal, hogy együttműködjön az osztrák hatóságokkal. Hangsúlyozta: az ügyben a nyomozást az osztrák rendőrség folytatja, így további információkkal nem tud szolgálni. 

Lázár: nagymértékben romlott a bevándorlási helyzet

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délután jelentette be, hogy magyar rendszámú a tehergépjármű, a rendszámot egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták. Ez a rendkívüli eset is rávilágít arra, hogy a bevándorlási helyzet nagymértékben romlott az elmúlt hetekben - hangsúlyozta a miniszter.

Kié a teherautó?

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban.

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál. A Hyza közlése szerint a teherautót a cég korábban eladta, és az új tulajdonos pedig a magyarországi MasterMobilKer Kft-nek adta tovább.

A Hyza nagytapolcsányi (Topolcany) központja csütörtök délután közölte: az Ausztriában talált tehergépkocsi azon 21 autó közé az autók tartozik, amelyeket 2013 és 2014 folyamán a cég eladott. "Sajnos néhány kocsi valószínűleg rossz kezekbe került" - jegyezte meg Mikulás Sranko, a Hyza szóvivője. Hozzátette: a cég azt már nem figyelte, hogy az új tulajdonos mit csinál a kocsin lévő Hyza-reklámokkal.

A szóvivő később az MTI tudósítójával azt is közölte, hogy sikerült kideríteni, kinek adták el az Ausztriában talált teherkocsit. Sranko azt mondta, hogy az új tulajdonos egy szlovákiai vállalat, az autót, amelyről a régi reklámokat nem távolította el, továbbadta a magyarországi MasterMobilKer Kft.-nek. "Az ügy felderítésében a Hyza továbbra is szorosan együttműködik a szlovák rendőrséggel" - szögezte le a szóvivő.

A 2011-ben alapított MasterMobilKer Kft. - a ceginfo.hu szerint - fő tevékenységi köre a gépjármű- és könnyűgépjármű-kereskedelem, de a profiljához tartozik még a fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelem, gépjárműjavítás, -karbantartás, fizikai közérzetet javító szolgáltatás és éttermi, mozgó vendéglátás.

Székhelyként a főváros 14. kerületében lévő Szugló utca 82. van feltüntetve, de a zuglói kormányhivatal egyik - az interneten elérhető - 2014-es végzésében, amelyet egy közlekedés igazgatási ügyben indítottak az áll, hogy hiába született döntés a kft. ügyében, nem lehetséges a postai kézbesítés, mert az ügyfél székhelyére küldött levelek "elköltözött" jelzéssel érkeznek vissza a hatósághoz. A hárommillió forint törzstőkével alapított cég legutolsó, 2013-as, nyilvános bevételi adatai szerint a nettó árbevétele több mint 300 millió forint volt. 2014-re vonatkozóan nem nyújtottak be mérleget.

A ceginfo.hu adataiból kiderül az is, hogy a tulajdonos egy magyar férfi, akinek lakhelyeként egy Kecskeméthez közeli tanya van feltüntetve. A cégjegyzésre jogosult 2015 májusa óta egy Ukrajnában született és ottani lakhellyel rendelkező férfi, akinek kézbesítési megbízottja egy magyar férfi petőszállási lakcímmel. A cég üzletrésze végrehajtással az adóhatsághoz került 2015 júniusi hatállyal. Az MTI megpróbálta elérni a kft. tulajdonosát, de nem sikerült.

Uniós biztosok: megrázó a migránsok halála

Közös közleményt adott ki csütörtökön Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos, melyben "őszintén megrázónak" nevezik a Földközi-tengeren és az osztrák autópályán elhagyott kamionban megtalált bevándorlók halálát.

"Ezek sötét bűncselekmények, melyeket minden gátlás nélküli csempészek követnek el" - húzzák alá az uniós politikusok.
Timmermans és Avramopulosz kijelentette, hogy közös európai válaszra van szükség a migrációs válság kezeléséhez.
"Ez nem osztrák krízis. Nem olasz, francia, német, görög vagy magyar válságról van szó" - áll a biztosok kommünikéjében.
A két politikus hangsúlyozza, hogy az európai válaszra tett javaslatát az Európai Bizottság már bemutatta, amely a tengeri jelenlét fokozását, a származási és tranzitországokkal való szorosabb együttműködést, a menekültstátusra nem jogosultak gyorsított hazajuttatását, az egységes szabályok gyakorlati megvalósítását és a frontországokkal való szolidaritást tartalmazza, s újabb intézkedési terveken is dolgozik.

"Eljött a közös fellépés pillanata" - jelenti ki Frans Timmermans és Dimitrisz Avramopulosz. A két biztos megállapította, hogy a brüsszeli testület javaslatai közül több is megkapta a tagállamok támogatását. "Az unió 28 tagországának a többi javaslatot is sürgősen fel kell karolnia, azoknak is, akik mindezidáig vonakodnak ettől" - zárta közleményét a két uniós politikus.

Halott migránsok - Az osztrákoké az ügy

Publikálás dátuma
2015.08.27. 19:48
MTI FOTÓ: Kovács Tamás
A magyar rendőrség segíti az osztrák hatóságok nyomozását az A4-es autópályán, Ausztriában megtalált teherautó ügyében, amelyben holttesteket találtak - közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Fügedi-Bognár Kinga, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletvezetője. 

Elmondta: Papp Károly országos rendőrfőkapitány csütörtök délután egyeztetett az osztrák rendőrség vezetőjével és felajánlotta segítségét, hogy mielőbb a tettes nyomára bukkanjanak. Fügedi-Bognár Kinga bejelentette: Papp Károly a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodáját bízta meg azzal, hogy együttműködjön az osztrák hatóságokkal. Hangsúlyozta: az ügyben a nyomozást az osztrák rendőrség folytatja, így további információkkal nem tud szolgálni.

Halott menekültekre bukkantak egy magyar rendszámú furgonban

Egy magyar rendszámú kisteherautóban menekültek holttestére bukkantak délelőtt az osztrák A4-es autópályán, írja a Kronen Zeitung. Az osztrák rendőrség illetékese 20-50 halottról beszél. Ausztriában válságstáb alakult, felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal is - tudósít az Index.

A 7,5 tonnás teherautó tegnap óta állt egy segélykérő telefonnál lévő leállósávban Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon. A helyszín a magyar határtól 30-40 kilométerre fekszik - írja a portál.
A kisteherautón szlovák nyelvű feliratok láthatók, de magyar rendszámmal közlekedett. A menekültek feltehetően megfulladtak a teherautó rakterében. A sofőr elmenekült.

A Kronen Zeitung szerint a halottak száma elérheti az ötvenet is. Az ORF osztrák közszolgálati televízió harminc áldozatról beszél, a burgenlandi rendőrség vezetője a 13 órakor kezdődő sajtótájékoztatón 20 és 50 közöttire tette az áldozatok számát. Mint mondta, abból indulnak ki, hogy az áldozatok menekültek.

A burgenlandi rendőrség szóvivője "szörnyű bűncselekményről" beszélt. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt mondta: a tragédia mindannyiukat megrendítette, az embercsempészek pedig "bűnözők, akik nem a menekültek megsegítésében, hanem csakis a profitban érdekeltek". 

Az osztrák rendőrség kedden három embercsempészt vett őrizetbe, akik szintén egy teherautóban szállítottak 34 menekültet, köztük 10 gyereket. A menekültek azt mondták: bezsúfolták őket a raktérbe, ahol alig kaptak levegőt. Hiába könyörögtek, a sofőr így vitte őket a szerb-magyar határtól Ausztriáig mindenféle megálló vagy pihenő nélkül.

Forrás: Index

A tragédiáról Lázár János is beszámolt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, a miniszter bejelentésért ide kattintva találja!

Pozsony kész segíteni 

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője.

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.
A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte: nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van. "A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell" - mondta Hanzelka újságíróknak.