Előfizetés

Búcsú a rendőrség 25 éves címerétől?

V. J.
Publikálás dátuma
2015.09.02. 07:12

Újabb huszonöt éves hagyománynak vetett véget az állam, lényegében indokolás nélkül. Látszólag semmi jelentősége a változásnak, de valójában a sokadik támadásnak tűnik a rendőrség ellen. Az elsőt a semmisségi törvény jelentette, a másodikat a szolgálati nyugdíj megszüntetése-átszabása. A harmadikat az elért rendfokozat bírósági ítélet nélküli, pusztán szervezési ok miatti megvonása. Az utolsó szinte már csak jelképes. Megszüntették a rendőrségi címer hivatalos használatát.

Papp Károly altábornagy július 22-én kelt utasítása alapján a rendőrség minden dokumentumáról el kell távolítani a Magyar Rendőrség 1990-ben elfogadott címerét. Korábban a rendőrség által kibocsájtott iratokon – közlemény, határozat, jegyzőkönyv, idézés, stb. – a rendőrjelvényen is látható jelkép szerepelt a fejlécben. Emellett sokszor az adott rendőri szerv saját jelképe, címere, a karjelzésen is látható jelvénye is megjelent.

A főkapitány azonban egy 2010-től hatályos kormányrendelet-módosítás alapján júliusban elrendelte, hogy a továbbiakban az iratok fejlécében középen Magyarország címerét és "a szerv, szervezeti egység, illetőleg szervezeti elem megnevezését (12-es betűmérettel) kell megjeleníteni". A rendőrségét a továbbiakban tilos. A rendőrségi címer az iratok borítékján sem szerepelhet. Ha igen, akkor az nem kézbesíthető.Férfi 40: Kordás beleáll az aláírásgyűjtésbe

Továbbra is gyűjtik az aláírásokat a népszavazás kiírásához, már ötvenezer körül van az összegyűjtött szignók száma - mondta Kordás László az MTI-nek miután Dessewffy Alice ügyvéd panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz (Ab) magánszemélyek és nőszervezetek megbízásából, megtámadva a Kúria döntését, amely jóváhagyta a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke reméli, hogy nem a Fidesz áll a kezdeményezés mögött néhány civil szervezetet felhasználva - ugyanakkor ebben az esetben is vállalja a nyílt vitát, az érvek ütköztetését. Kordás kiemelte, a kormány konvergenciaprogramja szerint a következő három év gazdasági növekedéséből 1151 milliárd forintos többlet adóbevétel származik, ebből finanszírozni lehetne férfi 40-el járó 130-170 milliárd forintos kiadás. A MaSzSz elnöke hangsúlyozta: az egyenlő bánásmód akkor valósul meg, ha mindkét nem számára lehetővé válik a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás. A pozitív diszkrimináció az, hogy a hölgyeknél ebbe bele lehet számítani 8 év gyesen töltött időt is - tette hozzá.

Eközben a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését megváltoztatva megtagadta a civilek kórházi várólisták rövidítéséről szóló népszavazási kérdésének hitelesítését. Az indoklás szerint azért, mert "abból az Országgyűlésre nem egyértelmű törvényalkotási kötelezettség hárulna" egy érvényes és eredményes népszavazás esetén, emellett a kérdés, szemben a hatályos szabályozással csupán a fekvőbeteg ellátó intézményekben vezetett várólistákra koncentrál, ugyanakkor valamennyi várólistán nyilvántartott betegre kiterjedően - a szükségessé vált ellátások minőségi különbségeire tekintet nélkül - írná elő a várakozási idő lerövidítését. Az NVB május 7-én tárgyalta, és 5:3 arányban támogatta a népszavazási kezdeményezést, amely azt célozta, hogy a betegeknek legfeljebb fél évig kelljen várniuk a nem azonnali ellátást igénylő ellátásokra.

Átszabják a felsőoktatást

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.09.02. 07:09
A sajtótájékoztató után: Hegyesné Vecseri Beáta, az élelmiszer-tudományi kar dékánja a döbbent diákokkal FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A legnagyobb változások a Corvinuson és a Nyugat-magyarországi Egyetemen lesznek, mindkét intézményt több kartól is megfosztják. A felsőoktatási államtitkár szerint a végső döntést a minisztériumban hozzák meg a jövő héten, az intézmények addig véleményezhetik a javaslatokat. A vélemények azonban a minisztert "nem kötik".

Nem menekült meg a feldarabolásról a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) budai kampusza, a felsőoktatási államtitkár tegnapi bejelentése szerint az egyetem kertészettudományi, tájépítészeti és élelmiszer-tudományi karait 2016. január elsejétől a gödöllői Szent István Egyetemhez (SZIE) csatolják. Palkovics László szerint az egyetem átalakítása azért vált szükségessé, mert a budai kampusz eddig is a pesti karoktól függetlenül működött; mint fogalmazott, nem volt köztük szinergia. Az érintett karok vezetői ellenben úgy vélik, szakmaiatlan döntés született, M. Szilágyi Kinga, a tájépítészeti kar dékánja korábban úgy nyilatkozott: kedvezőtlen döntés esetén "a falig is elmennek".

Az egyetem hallgatói és oktatói tűkön ülve várták az államtitkár bejelentését, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé tegnap csendes demonstrációt is szerveztek, amelyen 300-400-an vettek részt - köztük a karok vezetői. "Két nagyon különböző egyetem összeolvadásáról van szó, az államtitkárság álláspontját nem tudjuk szakmai döntésként értelmezni" - mondta lapunknak M. Szilágyi Kinga. A dékán szerint a Corvinus sokkal magasabb színvonalat képvisel, mint a SZIE karai, az összeolvadás ezért - legalábbis számukra - előreláthatólag minőségromlást idézhet elő.

Az egyetem tegnap közleményben tudatta: nem tartják kedvezőnek a budai karok beolvasztását, a Corvinus „pénzügyi, tudományos, szakmai helyzete és perspektívái, elvitathatatlan sikerei nem teszik ezt indokolttá” – írták. Sajnálattal vették tudomásul, hogy az együttműködésre vonatkozó koncepciót az államtitkárság nem fogadta el, ugyanakkor bíznak abban, hogy az oktatás színvonala nem fog sérülni. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a három budai kar hallgatói továbbra is piacképes képzésben részesüljenek és versenyképes diplomát szerezhessenek” – áll a közleményben.

Megtömik az Oktatási Hivatalt
Ezerfősre is duzzadhat a feladatátvételek és az átszervezés végére az Oktatási Hivatal (OH) Maruzsa Zoltán miniszteri biztos szerint. Van egy másfél milliárd forintos tartalék, ez biztosan elegendő lesz a szervezeti integrációval kapcsolatos egyszeri kiadásokra - mondta az OH megbízott vezetője a Magyar Hírlapnak. Az újság keddi számában megjelent interjúban kifejtette: kirúgások is lesznek, több embert azért nem lehet megtartani, mert a feladatuk is megszűnik. Az Educatio NKft. munkavállalóit viszont teljes mértékben átveszik. "Az integrálás legfontosabb része, hogy ne veszítsünk el nehezen nélkülözhető szakembereket, ezért még az ősszel szeretnénk informális bérajánlatot tenni azoknak a kollégáknak, akiket mindenképpen meg kívánunk tartani" - mondta Maruzsa.

Az integráció veszélyeire az államtitkárság figyelmét egy hetven oldalas szakmai anyagban is felhívták, ennek elkészítésére épp Palkovics László kérte fel a karok vezetését még július végén. A tanulmányban mindvégig az együttműködés lehetősége mellett érveltek az összeolvadás helyett. A dékán szerint a dolgozatot Palkovics is "jó szakmai tartalmú anyagnak" nevezte, egy megbeszélésen ugyanakkor úgy fogalmazott: az elképzeléseket majd jól meg lehet valósítani az integráció keretében. M. Szilágyi hangsúlyozta: a SZIE gazdálkodása sem megnyugtató, és ezt tovább nehezíti, hogy az agrárképzések finanszírozása is csökkent az utóbbi négy-öt évben.

Bár a gödöllői egyetemet a Corvinus karaival gazdagítanák, ugyanazzal a mozdulattal leválasztanák róla az állatorvostudományi kart, amely gazdasági szempontból a SZIE húzó ereje volt. A kar 2016. júliusától önálló felsőoktatási intézményként fog működni. Az átalakítások több más egyetemet is érintenek, a Nyugat-magyarországi Egyetemből például kiválik a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi, valamint a győri Apáczai Csere János kar, s a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik. Az egyetem szombathelyi karai viszont csak 2017-ben önállósulnak. Összeolvasztanák Kecskeméti és a Szolnoki Főiskolát, valamint a Károly Róbert és az Eszterházy Károly Főiskolát is.

Palkovics azt is elmondta, hogy a változásokról minden érintett intézményt levélben értesítenek, az államtitkárság állásfoglalásának véleményezésére a jövő hét végéig van idejük az intézményeknek, a végső döntést majd Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter hozza meg. Hozzátette: a minisztert az intézmények véleménye nem köti.

Kecskeméten is tüntettek a diákok
Tüntetés lett a hétfői tanévnyitó a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban, ahol az önkormányzati Fidesz-többség véleménye alapján a Klik nem fogadta el az iskolát 22 év óta eredményesen vezető Lukács Lajos igazgatói pályázatát - írta a Népszabadság Online. A hivatalos tanévnyitó után a pedagógusuk és a diákok tiltakoztak a sikeres igazgató eltávolítása ellen. Az épület előtt több száz kecskeméti polgár csatlakozott a demonstrálókhoz.