Előfizetés

Megint épülnek típusházak

A jegyzők helyett a járási hivatalok adják ki az építési engedélyt, a családi házak építéséhez elegendő lesz a terv hatóság általi tudomásul vétele és újra lesznek típustervek is - egyebek mellett ezeket tartalmazza az építésügy átalakításáról szóló kormányhatározat, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az érintett minisztereknek jövő év március végéig kell a kijelölt feladatokról elkészíteniük a jelentésüket. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig az intézkedési tervben foglaltak végrehajtását 2017. október utolsó napjáig kell jelentenie a kormánynak. A határozat mellékleteként szereplő intézkedési terv azzal indul, hogy - az ügyintézés hatékonyabbá tétele érdekében - az általános építésügyi hatósági hatáskört a jegyzőtől a járási hivatalba kell integrálni. Ennek a jogszabályi hátterét jövő év végéig kell megteremteni.

A legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű, pince, földszint és tetőtérből álló lakóépületnél az építésügyi hatóság "tudomásulvételi eljárást folytat le", amennyiben nem kell bonyolult szakkérdést eldöntenie. Ilyen eljárást eddig a használatbavételnél alkalmazott a hatóság.

A lakosság a jövő év végétől Nemzeti Mintaterv-katalógusból választhat lakástervet. Ezek a tervek tájegységi karaktert hordoznak, a kormány 100 millió forintot irányoz elő ezek elkészítésére. A mintatervek tételes anyag- és munkaidő ráfordítást is tartalmaznak majd. A rendszerváltásig az Építésügyi Tájékoztató Központ (ÉTK) adott ki típusterveket, amelyeket csak a telekre kellett adaptálnia az építésznek. Ezek engedélyezése gyorsított eljárásban történt.

Az intézkedési tervben szerepel az is, hogy az érintett szakmai szervezetek bevonásával ki kell alakítani a tervezőkre és az építőipari kivitelezőkre vonatkozó felelősségbiztosítási keretrendszert. A reális költségbecslési adatok támogatása érdekében pedig - az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával - ki kell dolgozni és üzemeltetni kell a kötelező, tételre bontott költség-adatszolgáltatást.

Szerepel a határozatban az is, hogy a külterületeken élő családok és ott működő családi gazdaságok és vállalkozások segítése érdekében ki kell dolgozni a Magyarországi tanyák és zártkertek programot. Emellett a külterületi építkezések jelenlegi rendezetlen állapotát - komplex módon - szabályozással és támogatással kell keretek közé szorítani.

Kaszáltak nyáron a strandok

Publikálás dátuma
2015.09.07. 18:27
FOTÓ: Tóth Gergő
Rekordforgalommal zárták az idei nyári szezont a budapesti strandok,  ami a tavalyi esős nyárhoz képest 43 százalékos növekedést jelent - közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH).

A legerősebb hónap a július volt, amikor a vendégek száma megközelítette a 270 ezret, így a hat strand ebben a hónapban átlagosan napi 8800 fürdőzőt fogadott. A tájékoztatás szerint a legnagyobb forgalmat idén is a Palatinus és a Dagály bonyolította le. Augusztusban kimagasló eredményt ért el a Római, a Csillaghegyi és a Pünkösdfürdői strand is, ahol több mint háromszorosára nőtt a vendégforgalom a tavalyi év hasonló időszakához képest - tette hozzá közleményében a BGYH.
A hat strand bevétele is kedvezően alakult, csaknem 50 százalékkal nőtt a tavalyi szezonhoz képest.

A BGYH összesen 12 fürdőegységet üzemeltet, ebből a nyári időszakban hat - Palatinus, Dagály, Paskál, Római, Csillaghegyi, Pünkösdfürdői - strandként működik. A Palatinus és a Paskál strandfürdők időjárástól függően szeptember 15-ig tartanak nyitva, a Dagály fürdő strandterülete szeptember 30-ig üzemel.

A társaság korábbi tájékoztatása szerint a budapesti fürdők 2014-ben összesen mintegy 3,5 millió látogatót fogadtak, 6,5 százalékkal többet az előző évinél. Az éves árbevétel meghaladta a 8,5 milliárd forintot, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez mérten.

Drágul a benzin és a gázolaj is

Publikálás dátuma
2015.09.07. 17:05
FOTÓ: Szalmás Péter
Emeli bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI.

Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 347-348 forintra, a gázolajé 352-353 forintra nő. Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor bruttó 2 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.

A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015. január között mintegy 100 forinttal csökkent, majd idén július közepéig fokozatosan több mint 70 forinttal emelkedett. Azóta 45 forinttal ismét olcsóbb lett a benzin. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta mintegy 30 forinttal lett magasabb, a nyáron több mint 40 forinttal csökkent, de szeptember elején ismét elkezdett emelkedni. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.