Előfizetés

A Facebook-alapító bejelentette, amire mindenki várt

Publikálás dátuma
2015.09.16. 02:20
FOTÓ: Dan Kitwood/Getty Images
Hamarosan megjelenik a "nem teszik" gomb a Facebook közösségi hálózat felületén - közölte kedden a cég alapítója a kaliforniai Menlo Parkban.

Mark Zuckerberg emlékeztetett ara, hogy a felhasználók már régóta kérik egy ilyen lehetőség létrehozását. Gyakorlatilag azóta, hogy a "tetszik" gomb 2009-ben megjelent. 

"Rendkívüli nap a mai, mert ma van a napja annak, hogy elmondhassam, dogozunk rajta, és közel vagyunk a kipróbáláshoz" - jelentette ki.

Zuckerberg szerint az új gomb az együttérzés kifejezésére ad majd lehetőséget, nem pedig arra, hogy az egyes posztokat leszavazzák, mint a Reddit nevű közösségi oldalon. Az új gombot ehelyett olyankor lehet majd használni, amikor a "tetszik" gombra kattintás, vagy a szomorú mosoly posztolása nem alkalomhoz illő.

"Kerüljétek el Magyarországot" - A horvát határhoz viszik a menekülteket

Megindultak az első autóbuszok a szerb-macedón határról a horvát határ felé - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedd késő este.

A presevói befogadóközpont előtt további egy tucat autóbusz vár arra, hogy elindulhasson - közölte az RTS helyszíni tudósítója. A beszámoló szerint azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a migránsokat, felismerve az új helyzetet, azaz hogy Magyarország lezárta a határt, és ott már nem tudnak átmenni a Közel-Keletről érkezők, új járatokat indítottak a vajdasági Sid felé. A közvetlenül a horvát határ mellett fekvő település 500 kilométerre fekszik Presevótól, tehát azok az autóbuszok, amelyek 21 óra körül indultak el a vajdasági város felé, éjjel 3-4 óra felé már meg is érkezhetnek.  

Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter korábban azt közölte: ideiglenes befogadóközpontot alakítanak ki Siden és más vajdasági településeken. Az N1 horvát hírcsatorna kedden közölte, hogy Horvátországon keresztül vezető új útvonalat javasló térképeket osztanak a migránsoknak Macedóniában. Az Avoid Hungary - Migration news (Kerüljétek el Magyarországot - Migrációs hírek) elnevezésű Facebook-csoport térképeket készített alternatív útvonalakkal, amelyeket szórólap formájában is osztanak az illegális bevándorlóknak a görög-macedón határ macedón oldalán.

Schmidt Mária szerint "ki lettek képezve" a menekültek

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint az Európát sújtó illegális bevándorlás valójában "egy betelepítési hullám: egy jól megtervezett és kivitelezett stratégia része".

A főigazgató a köztévé kedd esti műsorfolyamában beszélt a témában megjelent írásáról. Schmidt Mária közölte, azt nem tudja megmondani, kik indították el és kik irányítják a bevándorlókat, de a keddi események alátámasztják, hogy az érkező emberek "ki lettek képezve" arra, hogy ne adjanak ujjlenyomatot, ne regisztráljanak. 

A Terror Háza Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: akik tényleg menekülnek, azoknak segíteni kell. Ugyanakkor úgy véli, akik most úton vannak Európába "nem kopogtatnak, segítséget kérnek és megköszönik", hanem "agresszívek, követelőzőek", és nem tartják be a törvényeket, nem hajlandók elfogadni azt a feltételrendszert, amelyen belül Európa meg tudna birkózni ellátásukkal.

A főigazgató az ENSZ kimutatására hivatkozva azt mondta: döntő többségében "új telepesek" érkeznek: 70 százalékban fiatal férfiak, akik nem hajlandóak regisztrálni, a törvényeket elfogadni, a legkisebb ellenállásra agresszívvé válnak, semmi mást nem akarnak, mint Németországba menni.

Schmidt Mária kiemelte: nem tudni, ki küldte ezeket az embereket és milyen feladattal. Jelenleg viszont azt látni, hogy minden, amit Európa felépített a második világháború után közös erőfeszítéssel, "az porlad szét a szemünk előtt" - fogalmazott a főigazgató.