Előfizetés

Ferenc pápa ma vizitál a Fehér Házban

Kubából az Egyesült Államokba érkezett tegnap Ferenc pápa. A katolikus egyházfőt Barack Obama és felesége, valamint Joe Biden alelnök és felesége fogadta a Washington melletti Andrews-légibázison. Az amerikai elnök ezzel gesztust tett, hagyományosan a Fehér Háznál találkozik külföldi vendégeivel, 2008-ban George W. Bush is hasonlóképpen fogadta XVI. Benedeket. 

A Vatikán állam fejeként a pápa útja hivatalos állami látogatásnak minősül. Jorge Maria Bergogliónak ez az első utazása az Egyesült Államokban. Elődei közül történelmi első alkalommal II. János Pál pápa járt a Fehér Házban, 1979-ben Jimmy Carter elnök vendégeként.

Ferenc pápa ma tárgyal Obama elnökkel a Fehér Házban, majd díszmenetben körbeviszik a Mall-on, az amerikai főváros kedvelt, múzeumokkal övezett parkjában. Rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a pápai vizit idejére. Szerdán, helyi idő szerint délben a Szent Máté katedrálisban amerikai püspökökkel imádkozik, majd délután szentté avatja Junípero Serra spanyol ferences szerzetest. Ferenc pápa csütörtökön mond beszédet a washingtoni kongresszus két háza előtt, ez lesz az első alkalom, hogy katolikus egyházfő az amerikai törvényhozásban felszólal.

Kubai látogatásának zárásaként Ferenc pápa hétfőn felkereste Holguínt, a Castro-fivérek szülőhelyét, ahol százezer ember előtt misézett, majd Santiago de Cubába utazott. A Sierra Maestra lábánál álló El Cobre-i kegyhelynél misét tartott, majd a santiagói katedrálisban családokkal találkozott. Utolsó homíliájában hitük újrafelfedezésére, a gyengédség forradalmára szólította fel a kubai katolikusokat. Ferenc pápa látogatása során hivatalosan nem találkozott kubai ellenzékiekkel.

Feltételekkel tárgyalna Manszúr molla

Aktar Manszúr molla, az afganisztáni tálibok új vezetője kész lenne béketárgyalásokat kezdeni a kabuli vezetéssel, de csak akkor, ha az afgán kormány kiutasítja a külföldi csapatokat az országból, s felmondja biztonsági megállapodását az Egyesült Államokkal. Az Eid ünnep előestéjén Manszúr molla egységre szólította fel a tálibokat. Elődje, Omar molla 2013-ban halt meg, de a tálib vezetés csak idén júliusban erősítette meg halálhírét.

"Ha az ország nem lenne megszállás alatt, az afgánok egymás között könnyebben tudnák rendezni problémáikat" - üzente a táliboknak az új molla. Ha a kabuli kormányzat tárgyalni akar, akkor előbb vessen véget az inváziónak, s mondjon fel minden biztonsági és védelmi szerződést a "megszálló erőkkel", tette közzé a tálib vezető. Manszúr molla a 2014 szeptemberében az afgán és az amerikai kormány által aláírt megállapodásra utalt, amely a mintegy 13 ezres külföldi, jórészt amerikai katonai erő továbbmaradásának jogi feltételeit rendezte.

Ezt a SOFA-egyezményt nem akarta aláírni az előző afgán elnök, Hamid Karzai, csak utóda, Asraf Gáni hivatalba lépése után hozták tető alá a megállapodást. A külföldi csapatok nem vesznek részt a tálibok elleni harcban, jórészt az afgán fegyveres erők kiképzését segítik, támogató feladatokat látnak el, s Manszúr molla kinevezése hírek szerint megosztotta a tálibok sorait, s véget vetett a kabuli kormányzat és a tálibok között korábban folyt tárgyalásoknak.

Az új molláról keveset tudni, noha már jóideje ő látta el a lázadó erők operatív vezetését. A hatvanas években Kandahárban született, a tálibok kormányzása idején polgári légiközlekedési miniszter volt. A tálib rezsim bukását követően Kandahár "árnyékkormányzója" volt, a BBC szerint jelentős szerepet játszik a drogcsempészetben. Az új tálib vezető kinevezését Omar molla családjának több tagja nehezményezte, de a szunnita muszlim tálib mozgalom alapítójának legidősebb fia és bátyja is felsorakozott Manszúr molla mellett.

Cipraszék új esélye

R.T.
Publikálás dátuma
2015.09.23. 07:31
Alekszisz Ciprasz második kormányának sem lesz könnyű dolga FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MILOS BICANSKI
Régi arcok is felbukkantak az új görög kormányban.  A pénzügyminiszter, Alekszisz Ciprasz hosszas unszolására, ismét Euklid Cakalotosz lesz, ami mindenképpen jó hír a hitelezők számára. Felmerülnek azonban kétségek is a kabinettel kapcsolatban.

Nem lehet azzal vádolni Alekszisz Cipraszt, hogy nagyon húzta volna az időt pártja, a Sziriza vasárnapi választási győzelme után. Hétfőn este ugyanis már be is iktatták miniszterelnöknek, kedden este pedig kiválasztotta minisztereit is. A sietség oka részben az, hogy a miniszterelnök ma részt akar venni az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli, teljes egészében a migráció kérdésének szentelt brüsszeli csúcstalákozóján, s ez a téma Görögországot is rendkívüli módon érinti. Tegnap bejelentették, hogy a csúcs margóján Ciprasz megbeszéléseket folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

A balközép lap, a Ta Nea találóan jegyezte meg, az új kabinet összeállítása lehetőséget teremt Ciprasz számára, hogy helyrehozza azokat a hibákat, amelyeket januárban egyszer már elkövetett. Akkor tette meg pénzügyminiszternek Janisz Varufakiszt, aki talán a görög kormányok történetében a legkártékonyabb tárcavezető volt. Mint a Ta Nea rámutatott, Ciprasz túlságosan is azzal volt elfoglalva, hogy egyensúlyt teremtsen a Sziriza mérsékeltjei és a radikálisok között, ezért akkor olyanoknak is tárcát adott, akik pártja szélsőbaloldali szárnyához tartoztak, s később nem éppen azzal hívták fel magukra a figyelmet, mennyire kiválóan értenek az adott témakörhöz.

Ciprasz második kormánya tehát a miniszterelnök számára is komoly esélyt jelent, ám egyelőre senki sem lehet biztos abban, hogy a Sziriza és az ANEL felújított koalíciója sokkal sikeresebb lesz. Természetesen a helyzet teljesen más, sokkal kedvezőbb, mint januárban. Akkor egy a hitelmegállapodással ellenséges kormány került hatalomra, most viszont nem ez a helyzet.

Kedvező jel, hogy a pénzügyminiszter ismét Euklid Cakalotosz lesz, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy hazája júliusban megállapodásra jutott a hitelezőkkel. Ciprasznak nem volt könnyű meggyőznie Cakalotoszt arról, hogy folytassa. Nagyon megviselte az a rövid időszak, amit a tárca élén kellett eltöltenie. A hollandiai születésű, Nagy-Britanniában tanult közgazdász mindemellett tagja a Sziriza azon 53+ nevű frakciójának, amely aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a párt eltávolodott a baloldali irányvonalától. Kinevezése mindenképpen jó hír a hitelezők számára, az euróövezeti pénzügyminiszterek dicsérték konstruktív hozzáállása miatt. Helyettese Jeorjiosz Huliarakisz lett, aki szintén részt vett a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon.

Szintén régi arc az új kabinetben Panosz Szkurletisz energiaügyi miniszter, aki ugyanezt a tárcát vezette Ciprasz előző kormányában, de csak július közepén került a minisztérium élére, amikor a kormányfő leváltotta Panajotisz Lafazaniszt. Utóbbi alapította meg a hitelmegállapodást elutasító baloldali képviselőkkel a Népi Egység nevű pártot, amely nem volt képes beverekedni magát a parlamentbe a vasárnapi idő előtti voksoláson. Szkurletisz egyébként Alekszisz Ciprasz egyik bizalmi embere.

Mint a Kathimerini című lap írta, a miniszterelnöknek véghez kell vinnie a bankreformot, mert csak így kaphat meg egy új, 3 milliárd eurós hitelrészletet. Ezt Thomas Wieser, az uniós pénzügyminiszterek munkáját előkészítő csoport vezetője is megerősítette. Ezeket az intézkedéseket a következő két hónapban kellene átültetni a gyakorlatba. Ez is azt jelzi, nagyon zivataros időszak elé néz a görög kormány.