Orbán "elvesztette a meccset"

A Demokratikus Koalíció arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az Európai Tanács szerdai, rendkívüli ülésén ne nyissa ki újra a menekültek elosztásáról szóló vitát, mert "azt a meccset már elvesztette" - mondta budapesti sajtótájékoztatóján a párt szóvivője.

Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: "Orbán gőgje" oda vezetett, hogy nem elvinni fogják Magyarországról a menekülteket, hanem még az itt lévőkön túl is hoznak ide továbbiakat. Ezer embert kell átvenni a görögöktől, 300-at az olaszoktól és ezeken felül további ezer ember is érkezik majd - mondta.

A politikus azt is kérte a kormányfőtől, hogy Brüsszelben támogassa az uniós határok védelméről szóló finanszírozási javaslatot, és ezt utólag "ne próbálja úgy előadni, mintha az ő javaslata győzött volna". Gréczy Zsolt végül felszólította Orbán Viktort, hogy "fejezze be az ámokfutást" és lássa be, hogy "értelmetlen és hazájának súlyos károkat okozó izmozása még mélyebbre fogja taszítani a nemzetet".

Szerző

Nő a feszültség - "SOS-jelzést" adott le Szlovénia

Publikálás dátuma
2015.09.23. 12:57
MTI Fotó: Balogh Zoltán
500 menekültet szállítottak a horvát hatóságok szerda délelőtt a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőre mintegy tíz busszal délelőtt, eddig nyolc buszt sikerült továbbszállítani a regisztrációs pontok felé, de további buszokra számítanak. Szlovénia "SOS-jelzést" adott le Olaszországnak, mivel attól tartanak, hogy a Balkán-félszigeten keresztül érkező migránsok további feszültséget teremthetnek a térségben. Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője attól fél, hogy a menekültáradat miatt több kerítésre lesz szükség a határokon. Az ORFK azt közölte, hogy kedden több mint 5 ezer menekülttel szemben intézkedtek a rendőrök, az ügyészség pedig kilenc ember ellen kezdeményezett eljárást. A képre kattintva galéria nyílik!

Tizennyolc busszal érkezetek menekültek Beremendre

A horvát oldalról szervezetten, rendőrségi felvezetéssel érkező autóbuszok fele délután négy órakor, a többi este érte el a határt, ahol a bevándorlók átszállítása gördülékeny folyamattá vált.

A magyar határőrizeti szervek átvizsgálják a migránsok csomagjait, a segélyszervezetek vizet és élelmet osztanak, orvosok szükség esetén ellátják a bevándorlókat. A migránsok közül sokan a várakozás miatt fejfájásra panaszkodtak, másoknak inzulinra volt szükségük.

A nap nyugodtan telt, a bevándorlók türelmesen vetették alá magukat az intézkedésnek, amelynek részeként a BKV-buszokhoz kísérték és elvitték őket. A helyszínen számos rendőrségi és katonai jármű van, a határ felett időnként egy rendőrségi helikopter is feltűnik.

Az MTI úgy értesült: Magyarbólynál áll egy, a gyékényesihez hasonló, szögesdróttal felszerelt vasúti kocsi, amellyel lezárható a közeli vasúti határ.

Újabb migránsok érkeztek Barcsra 

Barcsra szerda délután négy óra körül újabb migránscsoport érkezett Horvátországból, az 1200 embert buszokkal hozták a magyar határhoz - számolt be a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A két országot elválasztó Dráva-hídról rendőrök kísérték le az érkezőket egy ideiglenesen kialakított pihenőhelyre, ahol a segélyszervezetektől ételt és innivalót kaptak. Rövid időn belül a rendőrök a vasútállomásra kísérték őket, ott egy 11 kocsiból álló szerelvény várta a migránsokat, akiket valamelyik regisztrációs pontra, vagy Szentgotthárdra, vagy Hegyeshalomra visznek.

500 menekültet szállítottak Letenyére

Tíz autóbusszal mintegy 500 menekültet szállítottak a horvát hatóságok szerda délelőtt a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőre - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. A zágrábi, varasdi és csáktornyai rendszámú buszok a sofőrök elmondása szerint Opatovacból, az ottani menekülttáborból jöttek Letenyére. A mintegy 500 migráns között nemcsak férfiak, de nagyon sok gyerek és asszony is volt, egy fiút a mentők a helyszínen el is láttak rosszullét miatt. Letenyére a legutóbb vasárnap érkeztek illegális bevándorlókkal teli buszok.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az érkezőket a korábbi napok forgatókönyve szerint egyesével szállítják át magyar buszokra, majd miután felsorakoztak, egyszerre indítják el őket valamelyik magyarországi regisztrációs pontra. Letenyén a Magyar Vöröskereszt munkatársai vízzel és élelemmel is ellátják a buszokon utazókat, akik nyugodtan viselik a várakozást és az intézkedéseket.

Sok az afgán és a pakisztáni

Átszállásuk közben arab nyelvű tolmács is segít, illetve a rendőrök mindenkit kikérdeznek származási helyükről. Ahogy a válaszokból hallani, a migránsok között nagyon sok szíriai, afgán, pakisztáni van, de Koszovóból és Afrikából érkezettek is akadnak köztük. A változatlanul erős rendőri jelenlét mellett a honvédség katonái is a helyszínen vannak. A letenyei közúti és autópálya-átkelőn mindezek mellett a járműforgalom teljesen zavartalan.

A horvát vasúttársaság felfüggesztette nemzetközi járatai nagy részét

A válság miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel a szlovén vasúttársaság már korábban felfüggesztette nemzetközi járatait Szlovénia és Horvátország között. A horvát vasúttársaság a továbbiakban Szerbiába és Magyarországra sem indít vonatokat. Az intézkedés határozatlan időre szól - írta a Vecernji List.

Újraindult a személyforgalom Bajakovo-Batrovci határátkelőhelynél

Felhagytak a tiltakozással a teherautósofőrök a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópályán fekvő Bajakovo-Batrovci határátkelőhelynél, és szerda délutántól átengedik a személyforgalmat a határon - jelentette szerdán a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyszínen tartózkodó tudósítója. A napok óta veszteglő kamionosok kedd késő este teljesen, mindkét irányban lezárták teherautóikkal az átkelőt. A sofőrök azért háborodtak fel, mert a horvát kormány nem a teljes teherforgalom előtt nyitotta meg a hétfő éjjel lezárt, E70-es úton fekvő átkelőt, és csak azokat a járműveket engedik át, amelyek romlandó árut szállítanak. A szerb oldalon már 15 kilométeres a kamionsor - közölte az RTS riportere. A torlódásnak az az oka, hogy Zágráb a múlt héten lezárt a Szerbiával közös nyolc határátkelőhely közül hetet, így a teljes forgalom a Batrovci-Bajakovo átkelőn zajlik.

"SOS-jelzést" adtak le

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szlovénia Olaszország segítségét kérte a migráció kezelésében, attól tartva, hogy a Balkán-félszigeten keresztül érkező migránsok további feszültséget teremthetnek a térségben - adta hírül szerdán a La Stampa című olasz napilap. Az Olaszország és Szlovénia közötti együttműködésről Sergio Mattarella olasz államfő és szlovén kollégája, Borut Pahor egyeztetett egymással Németországban, az úgynevezett Arraiolos-csoport találkozójának keretében. A La Stampa értesülései szerint Szlovénia "SOS-jelzést" adott le Olaszországnak, segítséget kérve a migráció kezelésében.

Újraélednek az etnikai konfliktusok?

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

Szlovénia attól tart, hogy a tömeges bevándorlás útvonala Szlovénia irányába fordul, és a migránsok az országon keresztül Itália felé indulnak el. Szlovénia arra számít, hogy Olaszország segítséget nyújt a szlovén-olasz határtérség biztonságának fenntartásában. Az olasz napilap azt írta, a ljubljanai kormány azt sem zárja ki, hogy a migránsáradat okozta feszültség a térségben újjáéleszti az etnikai konfliktusokat. A Szlovéniával határos, északkelet-olaszországi Friuli Venezia Giulia tartományban is felkészültek már arra, hogy a bevándorlók áradata ismét irányt változtat, és Itália felé indul el, ez alkalommal nem Ausztrián, hanem Szlovénián keresztül. Az olasz-szlovén határtól nincsenek messze Horvátország határai sem.

Újabb kerítésekre lesz szükség?

Weber Orbánt dicsőítette
A CSU bajorországi tanácskozásán szerdán vendégeskedő Orbán Viktor miniszterelnökkel szembeni bírálatokkal kapcsolatban Weber elmondta: Orbán Viktor "nagyrészt egyszerűen megteszi, amit a dublini és schengeni szabályok megkövetelnek, szemben például Görögországgal", és ezért fenn kell tartani vele a párbeszédet. Ugyanakkor "arra is emlékeztetem őt beszélgetéseinken, hogy emberségesen kell bánnia a menekültekkel" - mondta Manfred Weber.

A nemzetközi migrációs áramlatok miatt félő, hogy több kerítésre lesz szükség a határokon - mondta egy szerdai lapinterjúban Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője. A bajor konzervatív CSU politikusa a Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban elmondta: Németország rendkívüli erőfeszítésekre képes az üldözöttekért, ami "keresztényi kötelesség" is a háború és terror elől menekülő emberekkel szemben, de ez a képesség csak "korlátozott ideig" tartható fenn, és nem válhat tartóssá, hogy évi 800 ezer, vagy akár egymillió menekült érkezik az országba. Hozzátette: Európa nem tud befogadni mindenkit a menekült sorsa jutott emberek 60 milliós tömegből.

5000 menekülttel szemben intézkedtek

Több mint ötezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök kedden, ebből 291 a magyar-szerb határszakaszon, 4823 a magyar-horvát határszakaszon lépett be illegálisan az országba - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője, hozzátéve: kedd éjféltől szerda reggel 6 óráig a magyar-szerb határszakaszon 4, a horvát-magyar határszakaszon 4506 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. 

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese a műsorban elmondta: a Baranya megyei Beremenden péntek este 6 órától működik a bevándorlási hivatal kihelyezett egysége a határátkelőpontnál. Itt lehetősége van az országba illegálisan érkezőknek a menedékjogi kérelmüket előterjeszteni, de péntek óta senki nem fordult ilyen kéréssel a hivatalhoz Beremenden. A többi tranzitzónában voltak ilyen kérelmek, összesen 470 ilyen kérelmet regisztráltak Röszkén és Tompán a BÁH munkatársai. 

Kilenc migráns ellen indulhat eljárás

Kilenc újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt kedden - tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán. Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a migránsok közül hét ember Kelebiánál, egy-egy pedig Ásotthalomnál, illetve Mórahalomnál lépett Magyarország területére. Utóbbiak a már mások által megrongált kerítésen keresztül lépték át illegálisan a határt, míg Kelebiánál a kerítés alatt vagy felett átbújva, átmászva jutottak be.

Korábban írtuk: Zavargások törtek ki kedd délután Horvátországban az opatovaci befogadótábornál. A tömeg a táborból, s megrohamozták az ott lévő buszokat. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt üzente Szerbiának, hogy "szórja szét a menekülteket, küldje valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is". Szerbia felszólította Zágrábot, tegye lehetővé a szabad áru- és teherforgalmat a két ország között. Horvátország a Szerbiából érkező menekülthullám miatt ugyanis a nyolc közös határátkelő közül hetet lezárt, a Zágráb-Belgrád autópályán fekvő bajakovóin csak kedd délután oldották fel a határzárat a romlandó árut szállító kamionok előtt.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök felszólította az Európai Uniót, bírja jobb belátásra Horvátországot, ellenkező esetben Szerbia válaszlépésekre kényszerül. A horvát miniszterelnök elismerte, hogy a határátkelők lezárása több kárt okoz Szerbiának, mint Horvátországnak, de valahogy üzenni kellett. "Látjuk, hogy Szerbia összefogott Budapesttel. Lazítsanak kicsit" - jelentette ki.

Egyetemisták is segítenek

Egyetemisták is részt vesznek az illegális bevándorlókat segítő humanitárius munkában - mondta Palkovics László felsőoktatási államtitkár Az elmúlt hetekben a Szegedi Tudományegyetem klinikáin látták el a betegeket, a hallgatók közt olyan külföldiek is segítettek, akik a bevándorlók kultúráját, nyelvét is ismerik - közölte. Felidézte: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája egy hete ajánlotta fel, hogy egyetemistákból álló szakcsoportok vennének részt a humanitárius munkában, ennek szervezése meg is kezdődött. A tudományegyetemek bevonásának hosszabb távú hatása is van: a bevándorlás problémakörének kutatását is elősegíti - Palkovics László.

Szerző
Frissítve: 2015.09.24. 00:57

Lezárják az M1-M7-es bevezetőjét

Útlezárásokra kell számítani az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszán, az Egér úti csomópont előtt hétfőtől az út feletti kijelző építése miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

Az építés két ütemben zajlik: hétfőtől a város irányába vezető belső sáv, majd október 6-tól 14-ig a leállósáv lesz lezárva minden nap 10 és 20 óra között. A második ütemben a biztonsági védőkorláton kívül folyik majd a munka, ezért a szélső sávban csak időszakos lezárások várhatók. További információk a lezárásról a BKK honlapján, a www.kozut.bkkinfo.hu oldalon olvashatók.

Szerző