Előléptetés, lefokozás, távozás

Publikálás dátuma
2015.09.24. 22:00
Rogán: mindig Orbán árnyékában FOTÓ: NÉPSZAVA
Forrásaink szerint kis szervezettel, várhatóan három államtitkárral, döntően parlamenti és Országház környéki irodákban alakulhat meg önálló minisztériumként a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Rogán Antal leendő "propagandaminiszter" 20 tagú stábbal dolgozik majd, és az is elképzelhető, hogy a szokásos csütörtöki Kormányinfót Lázár Jánossal közösen vezetik majd. Lázár bejelentette, hogy L. Simon László ugyan államtitkár marad, de a Miniszterelnökség második embere Csepreghy Nándor helyettes államtitkár lesz. Távozik posztjáról Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke. 

Habony Árpád formálisan nem tartozik majd a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Rogán Antal leendő miniszter soha nem titkolta, hogy a miniszterelnök titokzatos tanácsadója a barátja, de állítólag nem tartaná szerencsésnek, ha a szervezeti rendszerébe kerülne. Orbán Viktor saját magának hozta létre a kabinetirodát, ami a bajorországi és a baden-württenbergi kormányzati mintát másolja. Legalábbis ez derült ki egy mai háttérbeszélgetésen. Az új tárcáról megtudtuk, hogy összesen húsz emberrel működik majd.

Rogán mellé várhatóan három államtitkárt neveznek ki, a miniszter helyettese minden bizonnyal Dömötör Csaba jelenlegi kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár lesz. A kommunikációért Giró-Szász András felelne, legalábbis állítólag a Fidesz volt frakcióvezetője csütörtök délelőtt még bízott ebben. Forrásaink szerint viszont Giró-Szász este Orbánnak bejelentheti távozását. Rogánék egyébként a Miniszterelnökséggel fognak osztozni az irodákon, de az, hogy hány munkatárs, mekkora stáb fog dolgozni, az körülbelül két hét múlva fog kiderülni, mint ahogy az is, mennyi pénzből gazdálkodhatnak.

Azt már nyilvánosságra hozták, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda elsősorban a kormányfő munkáját segíti majd, illetve kézben tartja a kormányzati kommunikációt, most azonban kiderült, hogy a Fidesz sajtóját is a kabinetiroda fogja felügyelni. Tuzson Bence és Dunai Mónika sem "mozdulhat" a jövőben Rogánék áldása nélkül. A Lendvay utcai pártközpontot stratégiai igazgatóként Gyürk András irányítaná, aki korábban is a kampányokért felelt, sőt tagja annak az Orbán munkáját most is támogató szűk körű csapatnak, amelyikből várhatóan október végére "kinő" az új minisztérium.

A háttérbeszélgetésen az is kiderült, hogy Gyürk nem ambicionál Fidesz-alelnöki posztot, viszont alelnök lehet Gulyás Gergely, de Németh Szilárd is. Nem tudni, hogyan alakul Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester politikai sorsa. Jelenleg ő a Fidesz kommunikációs igazgatója, ám nyilvánosság előtt mostanában keveset szerepel. A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy Kocsisnak kell eldönteni, mit akar, és akkor majd megtalálják a helyét akár Fidesz-alelnökként, de megcélozhatja a főpolgármesteri posztot is.

"Úgy tudom, Orbán Viktornak van egy saját kabinetfőnöke, aki ezeket az ügyeket intézi. Nem folytatok gyepmesteri, és házmesteri munkát sem". Ezt már Lázár János válaszolta a szokásos Kormányinfón arra a kérdésre, kinél kell ezentúl kopogtatni, ha valaki be akar jutni a miniszterelnökhöz. Amikor nekiszegezték, hogy mostantól ki a második ember a miniszterelnök mögött közölte, akár hisszük, akár nem, ezen nem gondolkodott. Ha Hódmezővásárhelyen dolgozhat, az már elég neki, ha a miniszterelnök hívja a kormányba, az kitüntetés. A Miniszterelnökség vezetője jó fizikai állapotban van, elvégzi a rá bízott feladatot, a legjobb tudása szerint. Elhiszi, a sajtót izgatja, hogy megerősödve vagy meggyengülve kerül ki a Lázár-Rogán párharcból, de ő ezzel nem kíván foglalkozni, mert nem szokott "kavarni". A délelőtti kormánypárti háttérbeszélgetésen elhangzott, Rogán el tudja képzelni, hogy csütörtökönként a Miniszterelnökség vezetőjével együtt álljon a sajtó elé. Lázár erre úgy reagált, "Rogán Antalnak kell majd eldöntenie, hogy szükség van-e Kormányinfóra, miután hozzá tartozik majd a kommunikáció", de ő szívesen áll a rendelkezésére. Giró-Szász András a távozásáról szóló pletykákra annyit mondott, a jövőjéről a miniszterelnökkel fog beszélni, ami információink szerint késő este történik meg.

Lázár csütörtökön bejelentette, október elsejétől a Miniszterelnökség államtitkárává, miniszterhelyettessé nevezik ki Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt. Az ő eddigi helyettese, L. Simon László államtitkár marad ugyan, de a gigatárcánál már nem ő lesz a második ember. A lefokozás valószínűleg összefügg a politikus korábbi zűrös ügyeivel. Távozik posztjáról Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke, aki ma vélhetően leváltását megelőzve adta be lemondását. Bódi Gábor, az infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár sem marad a kancellárián, és ez a helyettes államtitkárság is megszűnik.

Szerző

Röhög a Facebook - Megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága

Publikálás dátuma
2015.09.24. 21:41
Itt nem énekel, beszél a miniszter MTI Fotó: Kovács Attila (részlet)
Az persze nem annyira vicces, amikor az ember beledermed a felismerésbe: valóban a sokszor emlegetett Abszurdisztánban találja magát, de néha muszáj nevetni, különben kibírhatatlan. Vagy énekelni. Merthogy az lesz minden nap. Várjuk a Mindennapos Nevetés Bizottságát, és még lennének ötleteink - ez  derül ki a Facebook-közösség villámgyors megosztásaiból, illetve kommentjeiből is.

De komolyra fordítva:

A közlemény szerint a testület a következő időszakban szakmai javaslatot tesz arra, hogy az iskolai kórusok "védett időben" énekelhessenek; felmérést készít arról, mikor és milyen erőforrások bevonásával válik elérhetővé, hogy az ének-zene tárgyat csak szaktanár taníthassa az iskolákban.

Itt nem énekel, beszél a miniszter MTI Fotó: Kovács Attila (részlet)

Itt nem énekel, beszél a miniszter MTI Fotó: Kovács Attila (részlet)

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra is felkérte a bizottságot, hogy a köznevelésért felelős államtitkársággal közösen dolgozzák ki a Klebelsberg Ösztöndíj Program ének-zene tanári kategóriáját. A tárcavezető jelezte: annak érdekében, hogy minden iskolában legyen iskolai kórus, a tárca a következő időszakban pályázatot ír ki új iskolai kórusok alakítására, valamint a működő kórusok segítésére, fejlesztésére.

A Kodály Zoltánné, valamint Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) elnöke, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Vigh Andrea egyetemi tanár, a Zeneakadémia rektora, Nemes László, a Kodály Intézet vezetője és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester részvételével ülésező testület tiszteletbeli elnökévé – Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára – Kodály Zoltánnét, a bizottság operatív vezetőjévé pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt választották meg. ( Hoppál Péter Fidesz-szóvivőből avanzsált államtitkárrá. A hajdani egyházzenész a polgári körök 2002-es megalakulásakor kezdett aktívan politikával foglalkozni.)

Szerző

Munkálatok az Árpád híd margitszigeti lehajtójánál

Felújítja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az Árpád híd margitszigeti egyenes lehajtó hídjának útpályáját és járdáját - közölte a BKK.

A közlemény szerint a lehajtót a Margitsziget felől az Árpád híd irányába egyirányúsítják, ezért a Buda felől érkezők Pesten, a Népfürdő utcai lehajtónál visszafordulva, az északi lehajtón tudják megközelíteni a Margitszigetet. A felújítás várhatóan 2016. május 31-éig tart. A szombati első járatindulástól október 11-éig a 226-os autóbusz a Nyugati pályaudvar felé módosított útvonalon közlekedik, ideiglenesen a 26-os busznak a zenélőkútnál lévő megállójában áll meg.

Szerző