Előléptetés, lefokozás, távozás

Publikálás dátuma
2015.09.24 22:00
Rogán: mindig Orbán árnyékában FOTÓ: NÉPSZAVA
Forrásaink szerint kis szervezettel, várhatóan három államtitkárral, döntően parlamenti és Országház környéki irodákban alakulhat meg önálló minisztériumként a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Rogán Antal leendő "propagandaminiszter" 20 tagú stábbal dolgozik majd, és az is elképzelhető, hogy a szokásos csütörtöki Kormányinfót Lázár Jánossal közösen vezetik majd. Lázár bejelentette, hogy L. Simon László ugyan államtitkár marad, de a Miniszterelnökség második embere Csepreghy Nándor helyettes államtitkár lesz. Távozik posztjáról Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke. 

Habony Árpád formálisan nem tartozik majd a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Rogán Antal leendő miniszter soha nem titkolta, hogy a miniszterelnök titokzatos tanácsadója a barátja, de állítólag nem tartaná szerencsésnek, ha a szervezeti rendszerébe kerülne. Orbán Viktor saját magának hozta létre a kabinetirodát, ami a bajorországi és a baden-württenbergi kormányzati mintát másolja. Legalábbis ez derült ki egy mai háttérbeszélgetésen. Az új tárcáról megtudtuk, hogy összesen húsz emberrel működik majd.

Rogán mellé várhatóan három államtitkárt neveznek ki, a miniszter helyettese minden bizonnyal Dömötör Csaba jelenlegi kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár lesz. A kommunikációért Giró-Szász András felelne, legalábbis állítólag a Fidesz volt frakcióvezetője csütörtök délelőtt még bízott ebben. Forrásaink szerint viszont Giró-Szász este Orbánnak bejelentheti távozását. Rogánék egyébként a Miniszterelnökséggel fognak osztozni az irodákon, de az, hogy hány munkatárs, mekkora stáb fog dolgozni, az körülbelül két hét múlva fog kiderülni, mint ahogy az is, mennyi pénzből gazdálkodhatnak.

Azt már nyilvánosságra hozták, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda elsősorban a kormányfő munkáját segíti majd, illetve kézben tartja a kormányzati kommunikációt, most azonban kiderült, hogy a Fidesz sajtóját is a kabinetiroda fogja felügyelni. Tuzson Bence és Dunai Mónika sem "mozdulhat" a jövőben Rogánék áldása nélkül. A Lendvay utcai pártközpontot stratégiai igazgatóként Gyürk András irányítaná, aki korábban is a kampányokért felelt, sőt tagja annak az Orbán munkáját most is támogató szűk körű csapatnak, amelyikből várhatóan október végére "kinő" az új minisztérium.

A háttérbeszélgetésen az is kiderült, hogy Gyürk nem ambicionál Fidesz-alelnöki posztot, viszont alelnök lehet Gulyás Gergely, de Németh Szilárd is. Nem tudni, hogyan alakul Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester politikai sorsa. Jelenleg ő a Fidesz kommunikációs igazgatója, ám nyilvánosság előtt mostanában keveset szerepel. A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy Kocsisnak kell eldönteni, mit akar, és akkor majd megtalálják a helyét akár Fidesz-alelnökként, de megcélozhatja a főpolgármesteri posztot is.

"Úgy tudom, Orbán Viktornak van egy saját kabinetfőnöke, aki ezeket az ügyeket intézi. Nem folytatok gyepmesteri, és házmesteri munkát sem". Ezt már Lázár János válaszolta a szokásos Kormányinfón arra a kérdésre, kinél kell ezentúl kopogtatni, ha valaki be akar jutni a miniszterelnökhöz. Amikor nekiszegezték, hogy mostantól ki a második ember a miniszterelnök mögött közölte, akár hisszük, akár nem, ezen nem gondolkodott. Ha Hódmezővásárhelyen dolgozhat, az már elég neki, ha a miniszterelnök hívja a kormányba, az kitüntetés. A Miniszterelnökség vezetője jó fizikai állapotban van, elvégzi a rá bízott feladatot, a legjobb tudása szerint. Elhiszi, a sajtót izgatja, hogy megerősödve vagy meggyengülve kerül ki a Lázár-Rogán párharcból, de ő ezzel nem kíván foglalkozni, mert nem szokott "kavarni". A délelőtti kormánypárti háttérbeszélgetésen elhangzott, Rogán el tudja képzelni, hogy csütörtökönként a Miniszterelnökség vezetőjével együtt álljon a sajtó elé. Lázár erre úgy reagált, "Rogán Antalnak kell majd eldöntenie, hogy szükség van-e Kormányinfóra, miután hozzá tartozik majd a kommunikáció", de ő szívesen áll a rendelkezésére. Giró-Szász András a távozásáról szóló pletykákra annyit mondott, a jövőjéről a miniszterelnökkel fog beszélni, ami információink szerint késő este történik meg.

Lázár csütörtökön bejelentette, október elsejétől a Miniszterelnökség államtitkárává, miniszterhelyettessé nevezik ki Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt. Az ő eddigi helyettese, L. Simon László államtitkár marad ugyan, de a gigatárcánál már nem ő lesz a második ember. A lefokozás valószínűleg összefügg a politikus korábbi zűrös ügyeivel. Távozik posztjáról Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke, aki ma vélhetően leváltását megelőzve adta be lemondását. Bódi Gábor, az infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár sem marad a kancellárián, és ez a helyettes államtitkárság is megszűnik.

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.