Előfizetés

Októbertől változik a csok-rendelet

Már élénkíti a hazai ingatlanhitelezési piacot a nemrég bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Az OTP Bank eddig több mint 2500 csok iránti kérelmet fogadott be közel 2,5 milliárd forint összegben. A becslések szerint minden második csok-igénylés az OTP-hez érkezett - nyilatkozta Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese.

A csok használt lakás vásárlására és bővítésére igényelhető július 1-től. A támogatás összege 500 ezer forint és 3,25 millió forint között változhat a gyermekszámtól, a lakás nagyságától és energetikai minősítési osztályától függően.

Október 4-ével azonban változnak a csok szabályai. A módosított kormányrendelet szerint a támogatást igényelheti az is, aki önkormányzati tulajdonban lévő lakás, vagy szolgálati jogviszonyhoz, munkakörhöz kötött lakás bérlőjeként meg akarja venni azt. Változás az is, hogy a minimális alapterület számításnál figyelembe kell venni azokat a gyerekeket is, akik után korábban már szocpol támogatást vettek igénybe, de módosult a a hasznos alapterület számítása, illetve kiegészítették a komfortosság fogalmát is.

Országimázst nem lehet vasfüggönnyel építeni

Publikálás dátuma
2015.09.28. 07:26
MTI Fotó
A magyar turizmus még mindig szenved az Orbán-kormány által kivetett rekordméretű áfa-tehertől és a többi unortodox adótól. Figyelmeztető kell legyen, hogy idén nyáron "hiánycikk" lett vendéglátó szakember, mert többségük külföldön keresett megélhetést.

 Orbán vasfüggönye és az állami szintre emelt gyűlöletkeltés miatt pedig egyre többen mondják le foglalásaikat. Az, hogy a legismertebb magyar jelenleg nem egy híres sportoló, feltaláló vagy tudós, hanem egy menekülőket rugdosó nő, illetve hogy Magyarország mostanában könnygázzal, gumibotokkal és érzéketlenséggel kerül a világhíradók elejére, hosszú ideig hatással lesz még a megítélésünkre és így a turisztikai eredményeinkre is - írja vasárnapi nyílt levelében Ujhelyi István. Az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő szerint mindezek elhomályosítják Magyarország turizmus terén elért eredményeit, hogy az idei első fél évben a legjelentősebb európai úti célok közé tartozott, illetve a Magyarországot hirdető hivatalos kampányfilm újabb nemzetközi díjat nyert el.

A Turizmus Világnapja alkalmából született írásában Ujhelyi kiemelte a szektor fontosságát, hiszen ez termeli meg európai közösség GDP-jének több mint kilenc százalékát, és legalább tizennégymillió európai munkahelyet biztosít. A magyar helyzetről szólva figyelmeztet: Orbánéknak ideje lenne megérteniük, hogy vasfüggönnyel és a végletekig heccelt gyűlölettel nem lehet országimázst építeni. Sikeres országét semmiképpen sem - írja az MSZP alelnöke.

Kevesen takarékoskodnak a nyugdíjas évekre

A gazdaságilag aktív népesség alig 32 százaléka tesz félre nyugdíjas éveire, és közülük is csak 18 százalék rendszeresen. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás a leggyakoribb megtakarítási forma - derül ki a Pénztárszövetség NRC Kutatócentrum segítségével készített kutatásából.

A megkérdezettek átlagosan havi 31 ezer forint megtakarítást tartanak szükségesnek ahhoz, hogy az általuk kívánt életszínvonalat meg tudják őrizni. Az idősebb korúak egyre magasabb összegekben gondolkodnak, a 40 éven felüliek már minimum havi 50 ezer forintra teszik ezt a szintet. A befizetett összegek ennél azonban jócskán elmaradnak.

Az ezer fős reprezentatív felmérés keretében válaszolók többsége szerint a pénztári megtakarítási mód a leginkább költséghatékony, ehhez kapcsolódik a legjobb ár-érték arány is. Hardy Ilona a felmérés ismertetésekor elmondta, az önkéntes pénztári ágazat túlélte a gazdasági-pénzügyi válság és a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos változások miatti bizalomvesztés okozta sokkot, mostanra stabilizálódott és jelentős fejlődés előtt áll. Kiemelte, hogy a befizetések 2014-ben jelentősen nőttek, a munkáltatói 9, az egyéni 26 százalékkal, az átlagos reálhozam pedig 10 százalék volt.

Kitért arra is, a nyugdíjhelyzet most viszonylag jó, a nyugdíjkassza nagyjából egyensúlyban van. A jövőt illetően azonban borúlátóak az elemzések, 2030-2040-re a felosztó-kirovó rendszer jelentős romlásával számolnak a járulékfizetők számának szignifikáns csökkenése, valamint a nyugdíjasok számának emelkedése miatt. Úgy kalkulálnak, hogy 2030-ra a mostani 80 százalékos helyettesítési ráta le fog esni 50 százalékra, majd 10 év múlva 30 százalékra.