Szijjártó szerint így győzhető le az Iszlám Állam (fotók)

Publikálás dátuma
2015.10.03. 19:25
FOTÓK: MTI/KKM / Kovács Márton
A migráció globális probléma, amelyre globális választ kell adni, a megoldásban az ENSZ-nek vezető szerepet kell játszania és abból ki kell venniük részüket a világpolitika és világgazdaság kulcsszereplőinek - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az ENSZ-közgyűlés általános vitáján elmondott felszólalásában New Yorkban, ahova ötpontos tervvel érkezett. A fő képre kattintva galéria nyílik!

A tárcavezető egy ötpontos cselekvési tervet terjesztett elő, amelynek értelmében közös nemzetközi fellépéssel kell megoldani a migrációs válságot, stabilizálni kell a közel-keleti és észak-afrikai válságövezeteket, befogadói világkvótákat kell bevezetni, amelyből a vezető hatalmaknak is ki kell venniük a részüket, növelni kell az ENSZ békefenntartó szerepét és teljesíteni kell a világszervezetnek a fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzéseit. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy mind az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése, mind a szíriai válság politikai rendezése érdekében szükség van a minél szélesebb körű összefogásra, a transzatlanti szövetség és Oroszország együttműködésére.

Szerző
Frissítve: 2015.10.03. 22:12

A kormány "újabb ígéretét szegte meg"

Az LMP szerint azonnali energiapolitikai fordulatra van szükség, ellenkező esetben tartóssá válik az az állapot, hogy a jövedelmükhöz képest a magyarok fizetnek a legtöbbet az otthoni energiafelhasználásért.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke ezt annak kapcsán írta közleményében, hogy Lázár János csütörtökön közölte: lakossági energia-korszerűsítési program uniós pénzből nem lesz, csak állami intézményi program, hogy az állam dologi kiadásai csökkenjenek. A lakosságnak részben a rezsicsökkentéssel, részben banki eszközökkel nyílik majd lehetősége energia-korszerűsítésre - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy gazdasági konferencián.

Az LMP szerint a kormány "újabb ígéretét szegte meg" ezzel, és sorozatosan hoz "a zöldenergiát kiszorító és az energiahatékonyság növelését megakadályozó intézkedéseket".

"A cél láthatóan egy központi energiaholdingtól, az állam jóindulatától függő lakossági energiaszektor kialakítása" - fogalmazott. Hangsúlyozták, korábban a kormány azzal indokolta a lakossági energiahatékonysági pályázatok hiányát, hogy az  Európai Bizottság (EB) ezt a támogatási célt nem hagyta jóvá. A mostani kiírásból azonban - a kormányzati ígéretek ellenére - most is hiányzik a lakossági beruházások támogatása, holott az EB ezúttal kifejezetten bátorította a hasonló projektek beiktatását, és 450 milliárd forint értékben pályázni is lehet energiahatékonysági fejlesztésekre - olvasható a közleményben.

Szerző

PM: A kormány tartósítaná a kiszolgáltatottságot

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a kormány a pazarlást, a kiszolgáltatottságot és a környezetszennyezést akarja tartósítani.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja ezt annak kapcsán írta szombaton közleményében, hogy Lázár János csütörtökön közölte: lakossági energia-korszerűsítési program uniós pénzből nem lesz, csak állami intézményi program, hogy az állam dologi kiadásai csökkenjenek. A lakosságnak részben a rezsicsökkentéssel, részben banki eszközökkel nyílik majd lehetősége energia-korszerűsítésre - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy gazdasági konferencián.

Az LMP szerint viszont egy ilyen döntés "tartósítaná az energiaszegénységet, és megakadályozná az energiaárak fenntartható csökkentését". Kiemelték, Magyarországon a lakosság 30-40 százalékát érinti az "energiaszegénység", a számlahátralékosok száma nem csökken, a problémát pedig a rezsicsökkentés is alig tudja kezelni, hiszen a legszegényebbekhez nem jut el, mivel ők nem használnak vezetékes energiát.

Az egyetlen valódi megoldás az otthonok energiahatékonysági korszerűsítésének támogatása lenne, hiszen ez a szegényeken is segít, tartós és fenntartható rezsicsökkentést tesz lehetővé, kíméli a környezetet, segíti az energiafüggetlenséget, sőt még munkahelyeket is teremt - olvasható a közleményben.

Szerző