Ferenc pápa: az egyház ne ítélkezzen!

Publikálás dátuma
2015.10.05. 17:44
FOTÓ: Franco Origlia/Getty Images
Szolidaritásra, bátorságra és őszinteségre szólította fel a rendes püspöki szinódus résztvevőit Ferenc pápa a családról szóló egyházi tanácskozás hétfői megnyitóján.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a szinódus nem parlamentként működik, vagyis nem az a célja, hogy alkut vagy kompromisszumot kössön. Azt nevezte a háromhetes püspöki tanácskozás feladatának, hogy az egyház és a családok javát keresse, s ne ítélkezzen. 

Az egyházfő köszönetet mondott a sajtónak, hogy figyelemmel követi a szinódus munkáját. Erdő Péter bíboros, főrelátor a szinódus tartalmi egységeit ismertető bevezető beszédében szólt a kortárs családot és társadalmat érintő kihívásokról, a család hivatásáról és küldetéséről. Beszéde a szinódust előkészítő munkaokmány pontjait (Instrumentum Laboris) követte, amelyet júniusban mutattak be a Vatikánban. 

Erdő Péter - a szinódus első hetének témáiról szólva - hangsúlyozta, hogy az éghajlati és környezeti változások, a társadalmi egyenlőtlenség, az erőszak, a háborúk milliókat kényszerítenek hazájuk elhagyására egyedül vagy családjaikkal együtt. A magyar bíboros hozzátette, hogy a jóléti társadalmakat érzelmi éretlenség és törékenység uralja. 

Kijelentette, hogy az Európába naponta érkező több ezer migráns és menekült többségét fiatal férfiak alkotják, máshol a szülők keresnek külföldön munkát, hátrahagyva gyermekeiket. A világ számos részén a csak a túléléshez elegendő kereset nem teszi lehetővé a családalapítást. A jóléti társadalmakban viszont az egyéni szabadság mindenáron való megvalósítása riaszt el bármilyen intézményes kötelezettségtől, legyen ez a házasság vagy akár a korábban megszokott temetkezési formák. A bíboros kitért arra, hogy egyre emelkedik a házasságot kötők életkora a válások arányával együtt. Hangsúlyozta, hogy az anyagi bizonytalanság éppúgy mint a betegség is sebet ejthet a családokon.

Kitért a kortárs kultúra hatására, amely éretlenné és érzelmileg törékennyé teszi az embereket. Úgy fogalmazott, az internet torz használata elősegíti a pornográfia és az emberi testtel való kereskedelem terjedését. A többi téma, közötte az elvált és újraházasodott hívők, az élettársi kapcsolatok, valamint az azonos nemű párok lelkipásztori kísérése a szinódus második és harmadik hetének ülésein szerepelnek napirenden. Erdő Péter az egyházi házasság felbonthatatlanságát hangsúlyozta. Kiemelte a minden ember iránti tiszteletet a szexualitástól függetlenül. 

Lorenzo Baldisseri szinódusi főtitkár elmondta, hogy a tanácskozás záródokumentumát október 22-én mutatják be és október 24-én szavaznak róla. Addig a szinódus délelőttönként általános ülésekkel, délutáni nyelvi szekciókban zajlik. A nagy számú résztvevő miatt a 270 püspök a plenáris üléseken fejenként egyszer, három percben szólalhat fel.     Baldisseri bíboros közölte, hogy a tavalyi rendkívüli szinódus után a családot érintő témákról az egyházmegyéknek küldött kérdőívre 102 válasz érkezett a Vatikánba, valamint több mint 400 vélemény plébániák, hívők, családok, civil szervezetek, egyházi egyetemek, akadémiák részéről.

Szerző
Témák
Ferenc pápa

Az M1 a "Fidesz hazugsággyáraként üzemel"

Az MSZP szerint az érintett minisztériumoknak kell odaadni a migránshelyzet kezelésére szánt költségvetési többletforrást.

Lukács Zoltán, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem értenek egyet azzal, hogy az idei költségvetésben a rendkívüli kormányzati intézkedésekre csoportosítanának át 60 milliárd forintot. Az MSZP alelnökének indoklása szerint ebből a kasszából bármire lehet költeni a pénzt, szó nincs arról, hogy kizárólag menekültügyre lehet fordítani.

A szocialisták módosító indítványukban azt javasolják, hogy 18 milliárd forintot fordítsanak a rendőrség létszámfejlesztésére, 8,4 milliárd forintot a bevándorlási hivatal kapjon ugyanerre a célra, az idegenrendészeti hatósági munka hatékonyabbá tételére 7,6 milliárd forint kerüljön a büdzsébe, a honvédség és a járványügy pedig 2 milliárd forintot kapjon - részletezte.

Lukács Zoltán a költségvetési módosítás másik részéről azt mondta, egyetlen forintot sem szavaznak meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA), mert "a Magyar Televízió a Fidesz hazugsággyáraként üzemel".

Közölte, a köztévé már így is annyi pénzt kapott, ami öt évre visszamenőleg fedezete lenne a közszféra 50 százalékos béremelésének.

Szerző
Témák
köztévé

ORÖ-elnök: Farkas Flóriánnak távoznia kell

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke szerint távoznia kell a politikai közéletből Farkas Flórián Lungo Drom-elnöknek, miniszterelnöki biztosnak, mert ő az akadálya a roma integrációs folyamatnak.

Hegedüs István (Lungo Drom) ORŐ-elnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ma az integráció egyetlen akadálya Farkas Flórián. Ha Farkas Flóriánnak fontosak a cigány emberek, akkor beadja lemondását - fűzte hozzá. Elmondta, hétfőn huszonkét önkormányzati képviselővel megbeszélést folytatott, és állást foglaltak abban, hogy "új irányra van szükség", ebben támogatják az ORÖ jelenlegi vezetését.

Közölte, nem értenek egyet Farkas Flórián azon törekvésével, hogy az ORÖ-t "be kell dönteni, meg kell szüntetni". Továbbá nem értenek egyet azzal sem, hogy az elmúlt héten, az ellenzékkel közösen próbálta Farkas Flórián a Lungo Dromot megosztani - tette hozzá.

Hegedüs István azt mondta, ha Farkas Flórián nem adja be a lemondását, akkor megkeresik Orbán Viktor miniszterelnököt, és kérik tőle, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztosi pozícióját azonnal szüntesse meg. Kitért arra is: birtokában van több olyan anyag, amelyikben "Farkas Flórián azt jelenti ki, hogy ő van olyan bizalmi viszonyban olyan magas rangú személyekkel, akik, ha kell, megszüntetik az Országos Roma Önkormányzatot".

Hegedüs István kijelentette: az integrációs folyamat azért állt meg, mert Farkas Flórián - korábbi ORÖ-elnök - megakadályozta, hogy a pályázatokat kiírják. Megakadályozta azt is, hogy az ORÖ ezekből a fejlesztési forrásokból a leginkább rászoruló településekre juttasson - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, az ORÖ 47 tagú közgyűlésében többsége van. Megjegyezte, vele együtt 23 képviselő volt jelen a megbeszélésen az ORÖ-székházban hétfőn, de vannak képviselők, akik "bizonyos okok miatt" nem tudtak részt venni a tárgyaláson. Hegedüs István hangsúlyozta: a kormány minden lehetőséget biztosított az ORÖ-nek. Soha azelőtt ekkora források és lehetőségek nem álltak rendelkezésre - jegyezte meg.

Életveszélyes fenyegetésről is beszámolt, hozzáfűzve: feljelentést még nem tett, de elképzelhető, hogy megteszi. Szólt arról is, hogy múlt csütörtökön 2011 és 2014 közötti megállapodásokat foglaltak le nyomozók az ORÖ-székházban. A jelen lévő ORÖ-képviselők tapssal fogadták a Hegedüs István által elmondottakat. Az ORÖ múlt csütörtöki, Hegedüs István által összehívott rendkívüli közgyűlését nem tudták megtartani, mert a képviselők egy része kivonult az ülésről, és így nem tudták elfogadni a tárgyalni kívánt napirendi pontokat.

Szerző
Frissítve: 2015.10.05. 18:30