Előfizetés

Sajnálkozik a Pentagon

Mélységesen sajnálja, hogy ártatlan emberi életeket oltott ki az az amerikai légitámadás, amelyet az észak-afganisztáni Kunduzban hajtott végre egy amerikai léginaszád az Orvosok Határok Nélkül által működtetett kórház ellen. Az Egyesült Államok hadserege beismeri tévedését és azon dolgozik, hogy megértse milyen okból történt az, olvasható abban a közleményben, amelyet a Pentagon vezetője, az európai körúton lévő Ashton Carter adott ki Rómában.

Közleményében a Pentagon vezetője hangsúlyozta, hogy az amerikai haderő műveletei során a lehető legnagyobb figyelmet fordítja az ártatlan életek kioltásának elkerülésére és a Pentagon mindent megtesz a "tragikus incidens" körülményeinek tisztázása érdekében. Carter közleménye azt követően jelent meg, hogy kedden szenátusi meghallgatásán John Campbell tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és koalíciós erők parancsnoka elismerte az amerikai erők felelősségét. Úgy fogalmazott, hogy „a légicsapás biztosításáról szóló döntés amerikai döntés volt, amelyet az amerikai parancsláncon belül hoztak meg. A kórházra tévedésből mértek csapást. Szándékosan sohasem vennénk célba egy védett egészségügyi intézményt".

Az eset azonban arra is rávilágított arra is, hogy az afganisztáni kormányerők önmagukban nem képesek hatékonyan szembeszállni a tálib lázadókkal. A nemzetközi ISAF-erők tavaly december 31-én fejezték be afganisztáni küldetésüket. A tálibok az ISAF kivonulása után azonban még aktívabbak lettek, az afgán erők képtelenek megbirkózni velük. Kunduzt, Afganisztán egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű városát múlt hétfőn foglalták el a tálibok, a város visszahódításához a kormányerők kérték az amerikai vezetésű még helyben állomásozó nemzetközi csapatok támogatását. Jelenleg mintegy 10 ezer amerikai katona tartózkodik Afganisztánban, eredeti menetrend szerint jövőre kivonulnak.

Vihart keltett a Kennedy fiú memoárja

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:32
Patrick Kennedy könyvétől két családtagja is elhatárolódott FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHIP SOMODEVILLA
Sértődések lehetnek a Kennedy-családban a néhai szenátor, Edward Kennedy kisebbik fiának új könyve miatt. A 48 éves Patrick Kennedy, volt kongresszusi képviselő őszintén vallott saját életének titkairól, de sok kényelmetlen titkot is feltárt az egyik legtekintélyesebb amerikai politikai dinasztia életéből. Édesanyja, Joan és bátyja, ifjabb Ted Kennedy is elhatárolódott a műtől.

Patrick Kennedy kénytelen volt védelmébe venni „Hétköznapi küzdelem: személyes életút múlt és jövendő mentális problémák, függőségek közepette” című memoárját. A volt képviselő keddi sajtóértekezletén elmondta, szereti a családját, de fontosnak tartja, hogy vessenek véget az elhallgatásoknak, hogy végre nyíltan beszélhessen saját maga és családtagjai küzdelmeiről a szenvedélybetegségekkel. Előre sejtette, hogy lesz majd felzúdulás. A Kennedy-családból nem szokás „kibeszélni”.

Patrick Kennedy visszaemlékezéseiből kiderül, amit persze eddig is lehetett tudni, hogy egyetlen fiatalnak sem könnyű az élete a híres famíliában, ahol mindenkit a közszolgálatra nevelnek, s mindenkivel szemben rendkívüli elvárásokat fogalmaznak meg – „a Kennedy név kötelez” elv jegyében. Edward volt a legfiatalabb a Kennedy-fiúk nagy generációjából, a dinasztiaalapító, Joe Kennedy eltökélte, hogy valamelyik fiából amerikai elnök lesz. A család elsőszülöttje, Joseph repülőgép-balesetben életét veszítette, így a másodszülött, John F. Kennedy lett az, akit elnöknek neveltek. Tragikus halála, a dallasi merénylet után középső öccse, Robert Kennedy, a volt igazságügyi miniszter vette át a stafétabotot, a Kennedyek álmát egy másik merénylő törte össze egy Los Angeles-i hotel folyosóján. Öccsük, Ted soha nem tudott megbirkózni a két tragédiával.

Kisebbik fia már többször is elmondta, a massachusetts-i szenátor valószínűleg poszttraumás stresszel küzdött két bátyja meggyilkolása miatt. Ted rettegett attól: ő is merénylet célpontja lehet. Amikor mégis úgy döntött, hogy indul az elnökségért, a szenátor levelet írt a fiának, amelyet akkor kellett volna megkapnia, ha netán ő is merénylet áldozata lesz.

A CBS tévécsatorna „60 perc” című műsorában Patrick Kennedy úgy fogalmazott, apja „csöndes kétségbeesésben élte le az életét”. Nem volt ideje gyászolni, feldolgozni a tragédiát, hiszen hirtelenjében ő lett a családfő, az apafigura a volt elnök két gyermeke, s Bobby Kennedy 11 gyermeke számára is. Ted 47 évet töltött a szenátusban. Ő vitte tovább a Kennedyek politikai örökségét, s a család fiataljaitól is elvárta, hogy ezt tegyék. Patrick egész életében aggódott apja alkoholizmusa miatt, a szenátor gyógyszereket is szedett, így próbált megbirkózni belső feszültségeivel.

Patrick Kennedy könyve végső soron önvallomás. Nem titkolja, bipoláris, depresszióval küzdött, pánikrohamai voltak. Ted Kennedy Patrick fiában látta volna az utódát, ő azonban gyakran úgy érezte, nem tud megfelelni a családi elvárásoknak. Apja halálát követően Patrick gyorsan visszavonult a politikától, s azóta az alkoholizmussal és más függőségekkel küzdő emberek szószólója lett. Mint mondja, azért is íródott a könyv, hogy saját példája révén másokon segítsen, s bemutassa, mit sem segít a problémák elhallgatása.

Kennedy kisebbik fia megszenvedte a családi feszültségeket, szülei alkoholizmusát. Tíz évesen rúgott be először, kokainnal, fájdalomcsillapítókkal is próbálkozott, már tizenévesen rehabilitációra küldték, majd politikusként is többször. 1994-ben került be a képviselőházba. 2006-ban részegen balesetet okozott a Capitoliumon. 2010-ben úgy döntött, végleg kiszáll a politikából. Már több mint négy éve „tiszta”, családjával és gyerekeivel törődik.

Anyja, Joan Kennedy, a szenátor első felesége ügyvédje útján tudatta, nem tud azonosulni a művel, nem kapott belőle példányt, fia nem kérte ki előzetesen a véleményét. Ifjabb Ted Kennedy, Patrick 54 éves bátyja is neheztel a leleplező memoár miatt. Ted lábát 12 éves korában csontrák miatt amputálni kellett, életét a hátrányos helyzetűek, mozgássérültek segítésének szentelte, nemrégiben indult először választott hivatalért, tavaly bekerült Connecticut állam helyi szenátusába. Neki valószínűleg most a legkevésbé sem hiányzott a Kennedy-család titkainak kiteregetése.

Késes merényletek Jeruzsálemben

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:31
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Egyre veszélyesebb helyzet alakul ki Izraelben, szinte mindennaposakká váltak a terrorakciók. Az izraeli rendőrség közlése szerint egy 18 éves palesztin fiatal késsel támadt egy izraeli férfira, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

Ezután ugyanaz a palesztin férfi lőfegyvert rántott elő, s egy nőre lőtt, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Jeruzsálemben rövid időn belül ez volt a harmadik késes támadás, amely a Siratófal közelében történt. Izrael déli részén a rendőrség lelőtt egy arab férfit, aki egy katonát támadott meg. Előzőleg Tel-Avivban három rendőr sérült meg, amikor tüntetőkkel csaptak össze. Ban Ki Mun az erőszakos cselekmények feltárását követelte Izraeltől. Az ENSZ főtitkára azt közölte, fel kell tárni, hogy szükség volt-e oly mértékben erőszakot alkalmazni, ahogyan ezt az izraeli hadsereg tette.