Előfizetés

Mészáros megint nyert

Publikálás dátuma
2015.10.14. 22:19
Fotó: Népszava
Újabb százmilliós megbízást nyert Mészáros Lőrinc egyik cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. - írja az atv.hu. 

Pálfy Károly, Bicske fideszes polgármestere rendkívüli testületi ülést hívott össze szeptember elején, ahol a hat éve épült tanuszoda energetikai fejlesztéséről szavaztak. Arról is döntöttek, hogy zárt, meghívásos közbeszerzési eljárással választják ki a győztes céget.

A felcsúti polgármester egy másik cége, a Mészáros és Mészáros Kft. nem sokkal a testületi ülés előtt nyerte el két bicskei általános iskola energetikai fejlesztését is. Az önkormányzat abban az esetben is hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással választotta ki a győztest. A rendkívüli ülés után néhány nappal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ki is írta a pályázatot, amely után a testület által meghívott másik két vállalkozás is megtette érvényes árajánlatát. Nyertes ajánlattevőként mégis a Fejér B.Á.L. Zrt.-t hirdették ki.

Kovács Béla nem "átlagos kém"

 Gálszécsy András szerint Kovács Béla nem "átlagos kém", mivel az információkat nem megszerezte, hanem "szolgáltatta". Az egykori titokminiszter az M1 aktuális csatornán ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerda este úgy döntött, felfüggeszti a jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát.

Gálszécsy András szerint Kovács Béla arra törekedett, hogy minél szélesebb körben szimpátiát keltsen Oroszország iránt.
Az egykori titokminiszter azt mondta: a kémkedést nemcsak tettenéréssel, hanem tárgyi bizonyítékok - például lehallgatási jegyzőkönyvek - segítségével is bizonyítani lehet. Az, hogy valakinek mentelmi joga van, még nem zárja ki, hogy őt megfigyeljék, és mivel a jobbikus politikust 2009 óta követték, lehet ellene kellő bizonyíték ahhoz, hogy feljelentsék.

Ugyanakkor Magyarország jelenleg barátságosabb viszonyt ápol Oroszországgal, mint korábban, az ügy kirobbanásakor, és kérdéses, hogy ennek a viszonynak mennyit ártana Kovács Béla esetleges magyarországi elítélése - jegyezte meg az egykori titokminiszter.

Nem lesz népszavazás a devizahitelekről sem

Megtagadta a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB-hez egy magánszemély nyújtotta be a kérdést, amely úgy hangzott: "Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe azt, hogy a devizaalapú kölcsönszerződések devizafolyósítási árfolyamának emelkedéséből eredő devizaárfolyam-különbözet terhét a hitelező pénzügyi intézmények viseljék?" A testület ülésén Patyi András, a bizottság elnöke azt mondta, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyről van szó, de a feltett kérdés alapján nem lehet eldönteni, hogy a már megkötött, érvényes szerződések vagy a megkötendők esetében kellene a szabályt alkalmazni. Mint mondta, az Országgyűlés törvényt alkotott és több törvényt módosított a forintosítás tárgyában, de a kérdés alapján sem jogalkotói, sem választópolgári szempontból nem egyértelmű, hogy egy sikeres népszavazás esetén ezen intézkedések sorsa hogyan alakulna.

Kitért arra is, hogy meglátása szerint a kérdés burkoltan az alaptörvény módosítására irányul. Emlékeztetett: az alaptörvény szerint jogszabály csak kivételes esetekben módosíthatja a hatálybalépése előtt megkötött szerződések tartalmát, egy sikeres népszavazás esetén azonban az Országgyűlésnek módosítania kellene ezt az alaptörvényi rendelkezést, hogy kiszélesítsék a szerződések módosításának lehetőségét.

A határozattervezet vitájában Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy ne hivatkozzanak az alaptörvény-módosítási szándékra, mert az Országgyűlés a témában megalkotott jogszabályokkal már megmutatta, hogy be lehet avatkozni ilyen ügyekbe. Fábián Adrián, a testület Országgyűlés által választott tagja amellett érvelt, hogy a kérdést hitelesítsék, mert már született olyan törvényhozói döntés, amely az adósok terheit igyekezett csökkenteni.

A testület többsége végül úgy döntött, a kérdés nem hitelesíthető, mert nem felel meg az egyértelműség követelményének és burkoltan az alaptörvény módosítására irányul. A határozat ellen szavazott Fábián Adrián, Litresits András és Borbély Andrea, a Jobbik képviselője. 

A határozattal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.