LMP: a kormányzat kizsigereli a rendőröket

Az LMP szerint a kormányzat kizsigereli a rendőröket azzal, ha a súlyos létszámhiánnyal működő testület tagjait további túlórára fogja a menekültválság miatt.

Gerstmár Ferenc, az LMP rendészeti szakszóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a Belügyminisztérium másodszorra módosítaná a rendvédelmi dolgozók hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló jogszabályt annak három hónappal ezelőtti hatályba lépése óta. Szerinte azért folyamodik ehhez a tárca, mert a menekültválság megmutatta a rendőrség sebezhetőségét.

Mint arra rámutatott, a belügyminiszter tervezete szerint a havonta elrendelhető készenlét idejét 168 óráról további 84 órával emelnék meg, és eltörölnék azt a korlátot, hogy négy hónap alatt legfeljebb 120 órányi túlóra rendelhető el egy ember esetében.

Az LMP országos elnökségének tagja úgy ítélte meg: a rendkívüli helyzethez szabott változtatásokat nem kellene az általános szabályba "betonozni", hanem speciális előírásokat kellene alkotni, a változtatások pedig csak az érdekvédelmi szervek véleményének kikérésével fogadhatók el. Felvetette azt is: mennyire működik a tartalékosok nyilvántartása, visszavétele szolgálati jogviszonyba? 

Pozitívnak nevezte, hogy a teljesítményjuttatást már 2016-tól bevezetnék az idei teljesítmény értékelése alapján, de szerinte minderre akkora bérkeret áll rendelkezésre, amely a maximális juttatást csak minden hatodik rendőrnek biztosítaná.

Szerző

Miheztartás végett: a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat

Több ponton változhat a Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott etikai kódex: a beérkezett vélemények alapján kikerülhet belőle az alaptörvényre való direkt utalás, az elszürkülés, rutinból végzett munka és kiégés ellen való küzdelem, és a nevelőtestületeknek az erkölcsi kérdéseket, értékeket érintő egységes fellépése. A dokumentumban, amelyet várhatóan november közepén fogadnak el, új pontként szerepelhet, hogy a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat.

Horváth Péter, a kar elnöke csütörtökön az MTI-vel közölte: az etikai kódex tervezetéhez 202 javaslat érkezett a tagoktól. Az, hogy a kódex tervezetének mely pontjai változnak meg, még pontosan nem lehet tudni, a beérkezett vélemények feldolgozása folyamatban van. A változtatásokra a kódexet előkészítő munkacsoport tesz javaslatot - jelezte.

Az idáig feldolgozott vélemények alapján kikerül a tervezetből az alaptörvényre való direkt utalás, ezen kívül az a pont, hogy munkahelyen kívül is olyan magatartást tanúsítsanak a pedagógusok, hogy az erősítse a velük érintkezők köznevelésbe vetett bizalmát. A bírálat, önbírálat kifejezések helyett konstruktivitás, önfejlesztés kerül a tervezetbe.

Az a pont is kikerül, hogy kívánatos, hogy a nevelőtestületek az erkölcsi kérdéseket, az értékeket tekintve azonos szellemben, egységesen lépjenek fel, valamint, hogy a pedagógus tartózkodik a szélsőséges vagy környezetéből megbotránkozást kiváltó megnyilvánulásoktól. Nem szerepel majd benne, hogy a pedagógus küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen, s szaktudását, speciális - különösképpen szakértői vagy szaktanácsadói - képesítését felhasználja az őt foglalkoztató intézmény érdekében.

Az idáig feldolgozott vélemények alapján bekerül a tervezetbe, hogy a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat, így munkájukat mindenekelőtt a nemzet érdekében végezzék, kiemelten figyelembe véve a gyermekek, tanulók mindenek felett álló érdekeit. Új pontként szerepel majd, hogy döntéseiket mindezeken felül a józan ész és az emberiesség határozza meg, különös tekintettel a gyermekek jogos érdekeire - tájékoztatott az elnök.

Az etikai kódexet a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlése fogadja majd el kétharmados szavazat többséggel - közölte az elnök. A küldöttgyűlés tervezett időpontja november 14-e.

Szerző

DK: Adótitkokat szerezhet meg a kormány

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány adótitkokat szerezhet meg, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezeti átalakításával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki Tállai Andrást, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkárát.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja az MTI-nek csütörtökön azt mondta: az Orbán-kormányok adóhatóságait mindig olyan személyek vezették, akik a pártérdek szolgálatában biztosították a közjogi és politikai hatalom, valamint a Fidesz gazdasági hátországának összefonódásait. Az első Orbán-kormány alatt Simicska Lajos fideszes pártpénztárnok és "oligarcha" állt az adóhatóság élén, a második alatt pedig az Egyesült Államokból korrupciógyanú miatt kitiltott Vida Ildikó - tette hozzá Kerék-Bárczy Szabolcs.

Kijelentette: azzal, hogy egy államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő lehet a NAV elnöke, Magyarország egy bevallottan antidemokratikus oligarchabirodalom lett. A DK szerint a Tállai András vezette adóhatóság részlehajló lesz a Fidesz-közeli vállalkozásokkal, nem indít majd vagyonosodási vizsgálatokat fideszes politikusok ellen, de képes lesz ellenzéki politikusok lejáratására és a fideszes vállalkozók konkurenseinek ellehetetlenítésére - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs.

Szerző