Előfizetés

John Kerry sikere

G.M.
Publikálás dátuma
2015.10.26. 06:34
Kerry és II. Abdalláh jordániai király FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MANDEL NGAN
Izrael és Jordánia megállapodott a jeruzsálemi szent helyek körüli feszültség enyhítését célzó intézkedésekben. Ehhez azonban kellett John Kerry amerikai külügyminiszter közvetítése és a kvartett nyomása.

A harmadik intifádaként is emlegetett, hetek óta tartó véres izraeli zavargások enyhülését hozhatja az a megállapodás, amelyet John Kerry amerikai külügyminiszter közvetítésével írt alá szombaton Ammánban Izrael és Jordánia a muzulmánok harmadik szent helyének számító Templomhegy/Mecsetek tere kapcsán. A szent hely védnöke Jordánia. A zavargások, amelyeknek eddig 52 palesztin és 8 zsidó áldozata volt, azzal kezdődtek, hogy a palesztinok az al-Aksza mecset körüli status quo megváltoztatásával vádolták az izraeli kormányt. Benjamin Netanjahu kabinetje ezt mindvégig cáfolta és az erőszak szításával vádolta meg a palesztin vezetést.

John Kerry, aki hivatalba lépése után hosszú hónapokig próbálkozott sikertelenül az izraeli-palesztin békefolyamat felélesztésével, ez esetben viszont legalábbis részleges sikert könyvelhet el. Az amerikai diplomácia vezetője először pénteken Bécsben a közel keleti kvartett – az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok, Oroszország - képviselőivel tárgyalt, és kétoldalú megbeszélést folytatott az izraeli miniszterelnökkel is. A kvartett a nyugalom visszaállítására szólította fel a feleket, elítélt mindenféle erőszakot, a terrorcselekményeket és a palesztin tüntető civilek elleni hatósági fellépést egyaránt. Konkrét intézkedéseket sürgetett valamint azt, hogy fejeződjön be az erőszakra való buzdítás. Ezt követően utazott a jordán fővárosba Kerry, ahol külön tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Abdalláh jordániai uralkodóval.

Az amerikai külügyminiszter jelentette be a megállapodást, aminek eredményeképpen Izrael megerősíti Jordánia védnöki szerepét és 24 órás videomegfigyelés alá helyezi a zsidó, keresztény és muzulmán vallás számára egyaránt szent helyet. Kerry leszögezte, Izrael nem szándékozik megosztani a Mecsetek terét, az izraeli és a jordán hatóságok folytatják az egyeztetéseket a biztonság helyreállításáért. Az AFP hírügynökség jelentése szerint Washington szombaton döntött a Palesztin Hatóságnak nyújtott éves támogatás csökkentéséről. Bár az erőszakhullám és a döntés között nincs közvetlen kapcsolat, egyes nyilatkozatok szerint a palesztin vezetők uszító retorikája nagymértékben hozzájárult. A PH 370 milliós támogatását 290-re csökkentik.

Székelyföld: őrtüzek az autonómiáért

Újabb szimbolikus akciót szervezett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amelyhez több magyarországi önkormányzat is csatlakozott, akárcsak a székelyzászlók kitűzéséhez. Az SZNT kezdeményezésére szombaton a Székelyföld 68 peremtelepülésén több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet az autonómiáért.

A tiltakozó megmozdulás egyidőben kezdődött ökumenikus istentisztelettel, amelynek végén felolvasták a demonstráció kiáltványát, és a résztvevők kivonultak a környező magaslatokra őrtüzeket gyújtani. Mivel a román politikum nem ismeri el a Székelyföld, mint önálló régió létét és kifogásolja a többszáz éves megnevezés használatát is, a kiáltvány leszögezi: a határok kivilágításával kívánják a román kormány és a világ tudomására hozni, hogy Székelyföld létezik, és élni akar az önrendelkezés jogával. A kiáltvány párbeszédet sürgetett Magyarország és Románia között.

A központi rendezvény egy Maros megyei faluban volt, ahol az SZNT-elnök Izsák Balázs mellett Tőkés László fideszes EP-képviselő az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként volt a szónok. Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői nem voltak jelen. Az egykoron Szász Jenő vezette MPP az utóbbi időben az RMDSZ partnere, az SZNT és Tőkés tanácsa illetve új pártja, az EMNP azonban mindmáig ellenzékként lép fel.

Nacionalista indulatok, könnygáz a Balkánon

Véres összecsapásba torkollt szombaton éjszaka a napok óta tartó ellenzéki tüntetés. A Demokratikus Front által vezetett podgoricai tiltakozók Milo Djukanovic miniszterelnök lemondását és előrehozott parlamenti választások kiírását követelik. Mintegy ötezren vonultak a parlament elé, ahol megpróbálták áttörni a rendőrkordont, petárdákat, üvegeket, köveket dobálva. Az ellenzéki vezetők személyesen részt vettek a demonstráción.

Miután az este folyamán többször is összecsaptak a tüntetők és a rendőrök, a rendfenntartók könnygázt is bevetettek az oszlatáshoz. Sajtójelentések szerint mindkét oldalon több sérülés történt, a rendőrök pedig letartóztattak két ellenzéki vezetőt, köztük Andrija Mandicot is, ami a tiltakozás folytatását vetíti előre.

A montenegrói ellenzék három hete vert sátortábort a fővárosban, azóta többször összecsaptak a rendőrökkel, mert szerintük a jelenlegi kormány illegitim, emellett korrupt. A Demokratikus Front azonban nem csupán ezért vonult utcára, hanem azért is, hogy megakadályozza Montenegro NATO-csatlakozását, amelyet a kabinet, mint fogalmaztak, „a polgárok megkérdezése nélkül mindenáron véghez akar vinni”. Múlt szombaton egy hetet adtak Djukanovicsnak a távozásra és egy átmeneti kormány megalakítására, s jelezték, amennyiben nem teljesülnek követeléseik, folytatják. A megmozdulás egyre erősödik, a teljes ellenzéki tábor összefogott, és a múlt szombati rendőri fellépés eredményeképpen, amikoris három ellenzéki vezető sérült meg, csatlakoztak a diákszervezetek és több civil szervezet is.

Koszovóban a parlamentben tüntet az ellenzék. A pristinai ellenzéki honatyák a Szerbiával kötött megállapodás visszavonását követelik. Pénteken éjszaka, immár harmadszor könnygázzal akadályozták meg az ülést, vagyis az egyezmény jóváhagyását. A parlament előtti tüntetők is könnygázpalackokat dobáltak a rendőrségre, ők is azt követelik, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával Brüsszelben kötött augusztusi megállapodásról, mert álláspontjuk szerint az túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek. Az Önrendelkezés nevű radikális nacionalista ellenzéki frakció képviselői korábban kétszer is tojással dobálták meg a kormányfőt. Azt követelik, írjanak ki népszavazást a szerbek jogairól. A kormánypárti frakció tegnap egy vendéglőben ülésezve próbálta kivédeni az ellenzék bojkottját.