album;Chick Corea;virrasztás;Roy Haynes;

Chick Corea budapesti Virrasztása

Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb jazz-zongoristája és –zeneszerzője, a 73 esztendős Chick Corea visszatér Budapestre. Péntek este a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutatja be The Vigil (Virrasztás) című albumát, amit eredeti tehetségű, fiatal muzsikus kollégák közreműködésével készített.

Chick Corea, a fél évszázada megszakítás nélkül koncertező, 25 Grammy-díjjal elismert (és 63-szoros Grammy-jelölt) amerikai zongorista-zeneszerző legutóbb 2012-ben, az ugyancsak világhírű vibrafonos, Gary Burton társaságában adott koncertet Budapesten. Most új, fiatal társakat hoz magával, akiket az elmúlt években ajánlottak a figyelmébe. A gitáros Charles Altura és a basszusgitáros Carlitos del Puerto a régi barát, Stanley Clarke javaslatára került Corea zenekarába; a dobos Marcus Gilmore-t pedig még nagyapja, a legendás dobos-zenekarvezető, Roy Haynes mutatta be Coreának.

Az egyetlen régebbi arc Tim Garland szaxofonos, aki a 2000-es évek eleje óta rendszeresen játszik Chick Corea zenekaraiban. Új együttesét The Vigilnek (virrasztás, éjjeli őrjárat) keresztelte el, és kifejezetten nekik írta 2013-ban az azonos című lemezt. A címadást nem nehéz megfejteni: maga Corea is több interjúban elmondta, hogy napjaink kaotikus zenei piacán – amikor annyi ifjú tehetség elkallódik – nem árt őrködni és virrasztani. Az tehát a célja, hogy átadja az afro-amerikai és a latin jazz legnemesebb hagyományait az új nemzedéknek.

A lemezfelvétel előtt mindannyian rendkívül elfoglaltak voltak, így közös próbák nélkül, csak a Corea által elküldött kották, jegyzetek és hangminták alapján felkészülve vonultak be a Los Angeles-i Mad Hatter stúdióba. A jazzben azonban ez is lehetséges, és a végeredmény lenyűgözte a kritikusokat. „Évtizedek óta nem készített a The Vigilhez fogható lemezt” – vélekedett John Kelman, az All About Jazz recenzense. A tekintélyes Guardian zenei szakírója, John Fordham szerint „a Coltrane-t idéző, Pledge for Peace című számban hallható, folytonos ötlet-hullámokkal fejlődő akusztikus zongoraszóló az egyik legjobb, amit valaha is játszott.”

Maga Corea is kiemelten fontosnak tartja a The Vigilt – ezt jelzi, hogy már több mint egy éve ezzel a repertoárral járja a világot. A 2015 őszi turné Budapest mellett Nagy-Britanniát, a skandináv államokat, Franciaországot, Belgiumot, Olaszországot és Spanyolországot érinti. Minden koncert egy kicsit más, mert mostanra már jól ismerik egymást a fiatal társakkal, bátrabban improvizálnak és a terjedelmesebb hangszerszólóktól sem riadnak vissza. Így minden bizonnyal a Müpa-beli lemezbemutató is tartogat még meglepetéseket Chick Corea hazai rajongóinak.