Egy "kifejezetten irritáló" beavatkozás

Ahhoz képest, amilyen hangon az utóbbi időben a magyar külügyminiszter a kormányt ért külföldi bírálatokra reagált, Colleen Bell nagykövet Corvinus egyetemi előadását követően Szíjjártó Péternek legalábbis hadat kellett volna üzennie az Egyesült Államoknak. Hiszen az amerikai külképviselet vezetőjének kijelentéseihez mérten barátságos megjegyzésnek tűnik mindaz, amit nemrég a szerb, a román, a horvát, az osztrák vagy akár a svéd politikusok a kormányról mondtak, és mint tudjuk, az érintett országok nagyköveteit legott be is rendelték a Külügyminisztériumba, hogy átvehessék a magyar tiltakozást. Colleen Bellt azonban, noha igencsak éles egyértelműséggel fogalmazta meg az Orbán-rezsim átfogó kritikáját, Szijjártó mégsem vonta felelősségre - ami jelzi, hogy egy nagyhatalom képviselőjével szemben azért visszafogja magát. Beérte egy erőtlen közleménnyel, amely arra hivatkozva vonja kétségbe a nagykövet kompetenciáját, hogy „Magyarország nem az Egyesült Államok tagállama”; egyébként pedig leszögezi: az amerikai kormány Bell asszony által közvetített megállapításait „sokszor hallottuk már, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak”.

Meg kell adni, ezúttal a külügyminiszter mindkét argumentuma vitán felül helytálló. Kivált a második érdemel igazán figyelmet. Szijjártó ugyanis közvetve elismeri, hogy Washington csupa olyasmit kér számon - egyébként hangsúlyozottan megbecsült szövetségesén -, ami már évek óta folyamatosan megterheli ezt az amúgy kitüntetett kapcsolatot. Amikor Hillary Clinton még külügyminiszterként Budapesten járt, hasonló politikai változásokat sürgetett, mint azóta a State Department több magasrangú tisztségviselője is; bár mindegyikük enyhébben hívta tetemre a magyar kormányt, mint most Colleen Bell. Ami persze nem a mindössze kilenc hónapja hivatalban lévő nagykövet kivételes gorombaságára vall, hanem arra, hogy otthoni felettesei az eddiginél is határozottabb fellépésre utasították.

Jóllehet, ők is értesültek róla, hogy Magyarország nem az Egyesült Államok tagállama – Szijjártó hepciás, szemtelen megjegyzése igencsak elhibázott. Mert nyilvánvaló, hogy egy közös szövetségi rendszer részeseiként igenis számon kérhetők rajtunk az euroatlanti demokráciák normái. Amelyek megtagadását Orbánék persze soha nem deklarálták, legfeljebb belpolitikai praxisukban – finoman szólva – mellőzik. Colleen Bell kendőzetlen, természetesen hazulról diktált beszédének tehát egyetlen szava sem volt alaptalan. Hiszen a magyar kormány valóban egyoldalú függőségbe manőverezte az országot az orosz energiától, a gazdasági szabályzók csakugyan protekcionisták és kiszámíthatatlanok, a korrupció vitathatatlanul rendszerszintű, az alkotmányos fékek és ellensúlyok súlyosan sérültek, az alkotmánybíróság elvesztette pártatlanságát, kérdéses a bíróságok függetlensége, a civil társadalom szervezetei kiszolgáltatottak a kormányzat vegzatúrájának, a médiaviszonyok pedig éppúgy manipuláltak, mint a választási törvény.

Minderre Szijjártó Péter azért nem reagál érdemben, mert maga is jól tudja, ha megpróbálná tételesen cáfolni az amerikaiak véleményét, csak rosszul járhatna, hiszen a makacs tényekkel szemben eszköztelen. Ezért inkább nagy mellénnyel műfelháborodik és mellébeszél, éppúgy,mint Lázár János is, aki a szokásos kormányinfón igyekezett keményen visszaszólni a nagykövetnek – azonban a nagyhangú semmitmondásnál többre neki sem telt. „Beavatkozásnak” minősítette az amerikai állásfoglalást, mégpedig „kifejezetten irritálónak”, amely „sértő” a magyar emberekre nézve. Megszokott csúsztatás, hogy a kormány szócsövei a rezsim bírálatát mindig az ország és az állampolgárok nevében utasítják vissza.

De ami mégis újdonság volt, az a menekültkrízissel kapcsolatban hangzott el. Colleen Bell ugyanis nyomatékkal hangsúlyozta, hogy noha minden államnak joga van megvédeni a határait, a magyar kormány azonban megbélyegzi a migránsokat és ellenségként kezeli; márpedig „a xenofób retorikának nincs köze a megoldáskereséshez”. És tovább: „A nacionalista, intoleráns retorikát a szemétdombra kell hajítani”. Ez a szokatlanul érdes fogalmazás volt az, ami Szijjártót és Lázárt egyaránt arra késztette, hogy szándékosan félreértsék a nagykövetet. A kancelláriaminiszter minden további nélkül kijelentette, hogy „a kormány még amerikai kérésre sem fogja átengedni a menekülteket” – mintha bizony Colleen Bell ezt követelte volna. A külügyminiszter pedig még rá is licitált a hamis sejtetésre: „Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták most meg a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen európai ország, amely meg tudta állítani határainál a bevándorlók áradatát”.

Mondani sem kell, hogy ebben a szövegben két otromba hazugság fonódik össze. Az első agyrémmel nem is érdemes foglalkozni; azt viszont még a legelszántabb orbánisták is láthatják, hogyan „állítottuk meg” a migrációs áradatot: elébb ellenőrizetlenül, ezrével szállítottuk az embereket Ausztriába, majd a kerítéssel eltereltük az útvonalukat Horvátország és Szlovénia felé. Szijjártó és Lázár mégis azt hiszi, hogy az amerikai nagykövet szavait is ugyanazzal a lebutított kommunikációval ellensúlyozhatják, ami mostanában olyannyira beválik – aki a kormányt bírálja, az egyszerűen megkapja a „menekültpárti” besorolást.

Colleen Bellre is ezt a differenciálatlan ostobaságot próbálják rásütni; remélve, hogy akkor legalább a migránsok ellen felhergelt, láthatóan növekvő szavazótábor nem firtatja majd, tulajdonképpen mit is mondott a nagykövet az Orbán-rezsim elfogadhatatlan hatalomkoncentrációjáról, demokratikus deficitjéről, korrupciójáról és jogtiprásáról.

Primitív áfium; szégyenletes és elkeserítő, mennyien beveszik.

Szerző
Mészáros Tamás publicista

MTK: otthonos vendégek

Publikálás dátuma
2015.10.31. 06:58
A 31 éves Kanta József (jobbra) közel jár ahhoz, hogy megszerezze a 100. magyar élvonalbeli gólját FORRÁS: MTK BUDAPEST
Van valami az Illovszky-stadion levegőjében, amitől az ideiglenesen ott állomásozó MTK csodákra képes. A honi futballbajnokság harmadik helyén álló együttes otthonos vendég a Vasas-pályán, legyőzte már a Puskást, a Diósgyőrt, a Videotont és a Honvédot is. Ma a Haladást fogadják a kék-fehérek, s Kanta József, a csapat karmestere és gólfelelőse az eddigieknél is keményebb csatára számít.

Nem is kell új stadion az MTK-nak, ha vendégségben is ilyen jól teljesít. Az előző évadban Kispesten is remekül ment az együttesnek, ám az semmi ahhoz képest, amit a most futó vetélkedésben bemutat. Miközben idegenben (mármint papíron, azaz a bajnoki kiírást tekintve…) akadozik a gépezet, otthon még pontot sem vesztett a társaság, ám a lapunknak nyilatkozó 31 esztendős labdarúgó amondó, nem érdemes titkokat keresni.

„Sajnos a hazai meccseinken nincsenek túl sokan a Fáy utcában, talán az ellenfeleinket meglepi ez a hangulat. Másra nem tudok gondolni. A háttérben inkább az állhat, hogy jól kijött a lépés ezen a négy találkozón. Mindenesetre nem szeretek a hibátlan mutatóról beszélni, nehogy elkiabáljam… Minden sorozat megszakad egyszer” – kezdte a magyar foci egyik legszimpatikusabb alakja. Kanta József egyébiránt már hat gólnál jár ebben az idényben – nála többet egyedül a ferencvárosi Böde Dániel szerzett –, s ha így folytatja, az utóbbi évtized legtermékenyebb mutatójával rukkolhat elő. Arról már nem is beszélve, hogy hamarosan mérföldkőhöz érhet, hiszen mindössze négy találat hiányzik számára, hogy „századossá” váljon az NB I-ben. „Noha különösebb gólörömön egyáltalán nem töröm a fejem, óriási motiváció számomra, hogy elérjem a száz találatot” – mondta Kanta, aki érzi az MTK Budapest keretében azt a minőséget, amely garantálja a jó szereplést. S, hogy ez mit jelent a számok nyelvén? „Merész célokat tűzhetünk ki – mondta –, bizakodó vagyok, és egyáltalán nem tartom irreálisnak, hogy az évad végéig megőrizzük a jelenlegi pozíciónkat, azaz a dobogón zárjunk.”

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a fővárosiak a jelek szerint zökkenőmentes edzőcserén vannak túl, hiszen a legendás mester, a jóval hetven év felett járó Garami József helyére érkező László Csaba remek eredményeket ér el a csapattal. „Mindenki tudja, hogy nagyon kötődtem Józsi bácsihoz, akivel sokat dolgoztam együtt, s egészen különleges kapcsolatban voltunk" – magyarázta a támadó középpályás, akiről sokan úgy tartják, az egyik legjobb magyar futballista, a válogatottban valamiért mégsem számítanak rá. – "László Csaba egészen más habitusú ember, ugyanakkor szerencsére vele is jól mennek a dolgok.”

Ami pedig a Haladás elleni összecsapást illeti, Kanta biztosra veszi, hogy kiegyenlített küzdelem lesz, melyet egy-egy villanás dönthet el. Az ugyancsak ragyogóan rajtoló szombathelyiek az első körben már 2-0-ra vezettek fordított szereposztásban, ám az MTK a második félidőben elkezdett futballozni, és Fortunát is segítségül hívva, a 94. percben esett góllal kiegyenlített.

Az X egyébként ma sem lenne meglepetés: kedveli az MTK is (igaz nem „otthon”), a Haladásnál pedig egyetlen csapat sem végzett többször (6) döntetlenre.

Felröppen a Fradi-sas
FORRÁS: FERENCVÁROSI TORNA CLUB

FORRÁS: FERENCVÁROSI TORNA CLUB


A száguldó, 13 forduló alatt 15 pontos előnyt építő Ferencváros az utolsó előtti Vasast látja vendégül, s a zöld-fehérek egy lépéssel közelebb kerülhetnek a leghosszabb veretlenségi sorozatra vonatkozó klubrekordhoz. Thomas Doll együttese – amely 391 napja nem talált legyőzőre az NB I-ben – megszakítás nélkül 34. bajnokiján őrizheti meg veretlenségét. Ilyen hosszú sikersorozatra legutóbb 1968-69-ben volt példa a patinás fővárosi egyesület történetében, hosszabbra pedig csupán egyszer, az 1931-32-es idényben, amikor 36 összecsapást vívott meg vereség nélkül a gárda, s közben 22 győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel bajnoki címet nyert. A Vasas elleni derbi más szempontból is „történelmi” lesz, hiszen hosszú felkészülés után első „éles bevetésére” készül a házigazda élő kabalaállata. A Fradi-sas július végén kezdte meg a repülőedzéseket, majd augusztusban már a Groupama Arénában is próbarepüléseket végzett. Ma eljön a nagy nap: a ragadozó méltóságteljes repülésével adja meg a Vasas elleni csata alaphangját.


NB I, 14. forduló

Szombat:

Paks-Puskás Akadémia, 15.30

Debrecen-Honvéd, 16.00 (tv: M4 Sport)

Ferencváros-Vasas, 18.00 (M4 Sport)

Videoton-Diósgyőr, 18.00

MTK-Haladás, 18.00

Békéscsaba–Újpest, 18.00

Szerző

Madridban a Barcelona

Lionel Messit továbbra is nélkülöznie kell Luis Enriquének, a Barcelona trénerének a spanyol labdarúgó-bajnokság e heti fordulójában idegenben, a Getafe ellen. Az argentin szupersztár mellett a csapat nem számíthat védőjére, Javier Mascheranóra sem, akit a héten két mérkőzésre tiltott el a spanyol liga fegyelmi bizottsága a múlt heti, Eibar elleni kiállítása után. Bűne az volt, hogy a pályáról lefele haladva becsmérelte a játékvezetőt.

Nem jó ómen a Barcelona számára, hogy a hétközi kupameccsen sem szerepelt jól, ugyanis gól nélküli döntetlent játszott a harmadosztályú Villanovense ellen. Ezekből kiindulva nehéz 90 percre számíthat a katalán gárda a – Megyeri Balázst is a soraiban tudó – Getafe ellen. Az együttes előtt – a jobb gólkülönbséggel – álló Real Madrid könnyebb mérkőzésre számíthat hazai környezetben a Las Palmas ellen. A kiesőhelyen álló csapat az elmúlt fordulóban pontot rabolt az élmezőnyhöz tartozó Villarrealtól, azonban a királyiak ellen nem sok babér teremhet a szigetlakók számára. A blancók eddig csupán három gólt kaptak a bajnokságban, mely mutatóval magasan az övék a legjobb védelem a Primera Divisiónban. A forduló slágermeccse a valenciai derbi lesz a Mestallában: a denevérek a Levantét fogadják.

Primera División 10. forduló

Szombat

Real Madrid-Las Palmas (Tv: Sport2, 16.00),

Villarreal-Sevilla (Tv: Sport2, 18.15)

Valencia-Levante, Getafe-Barcelona (Tv: Sport2, 20.30),

Real Sociedad-Celta Vigo.

Vasárnap

Eibar-Rayo Vallecano, Espanyol-Granada, Sporting Gijón-Málaga (Tv: Sport 1, 18.15),

Betis-Athletic Bilbao (Tv: Sport1, 20.30).

Szerző
Témák
futball Barcelona