Hiller és Tóbiás ráerősít

Hiller István megerősítette, hogy utálja a kerítést, ugyan van-e aki ezt a megoldást szereti, de annak jelenleg nincs alternatívája. Véleményét először a frakcióülésen mondta el, így senki nem lepődhetett meg, amikor ezt a nyilvánosság előtt megismételte.

A MSZP közös európai megoldást vár menekültügyben, de a jobboldali vezetésű Unió olyan lassan dönt, hogy az élet elhúz mellettük - mondta Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Hiller világossá tette, a nemzeti együttműködés rendszere számára álságos, elutasítandó, mindenképpen kormányváltást akar. Az MSZP-nek nincs útja a Fidesz felé, mint ahogy neki sincs útja arra, viszont értelmiségi holdudvart akar építeni a párt köré. Az MSZP-n belüli vitákat vállalja, "mert az viszi előbbre a dolgokat". Nem akar pártelnök lenni, az MSZP megújításában azonban szerepet vállal, és nem ugrik el semmilyen feladat elől. Az adás végén azt is kijelentette, hogyha az intellektuális munka kapcsolódik a választmányhoz, akkor választmányi elnök szeretne lenni.

Hiller ezzel válaszolt Tóbiás József pártelnök csütörtöki kaposvári felszólítására is. "Arra kértem Hiller Istvánt, korrigálja a nyilatkozatát, tegye egyértelművé, hogy amíg mi vezetjük a szocialista pártot, addig az nem fog a Fidesz holdudvarába tartozni, nem lesz része a nemzeti együttműködés rendszerének, mert azzal szemben határozza meg magát". Tóbiás arra figyelmeztetett, pártja következetesen azt képviseli, hogy minden magyart biztonságban szeretnének tudni, szeretnék " azokat a vívmányokat, amelyek a schengeni határ létrejöttével biztosítják az európai állampolgároknak a szabad közlekedést, valamint a szabad munkaerő-áramlást, és szeretnénk, ha humánusan bánnánk a Magyarországon áthaladókkal"."

Szerző

Sorosozott egy sort a KDNP

Publikálás dátuma
2015.11.07. 06:08
Pintér Sándor köszönti a Magyarországra érkezett 43 lengyel határőrt FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉM
Törvényben kötelezné a Fidesz a kormányt arra, hogy bíróságon támadja meg a kötelező kvótát. A kormánypárt Pécsett tegnap az aláírásokat is elkezdte gyűjteni ahhoz a petícióhoz, amivel a betelepítés ügyében Brüsszelre akarnak nyomást gyakorolni. Eközben Hollik István nyílt levélben azt kérdezte a TASZ, a Transparency International és a Helsinki Bizottság munkatársaitól, osztják-e Soros György véleményét, aki migrációs válságban akadályként tekint a határokra. Schmidt Mária szerint pedig Európa kollektív öngyilkosságra készül.

Ráerősített menekültellenes kampányára a Fidesz. A kormánypárt tegnap törvényjavaslatot nyújtott be, amiben arra köteleznék a kormány, hogy az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezze a kvótáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. A döntés ugyanis végrehajthatatlan, és ellentétes a közösségi joggal, mert nem "jogalkotási aktussal" fogadták el, megkerülve ezzel a nemzeti parlamenteket. Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes emlékeztetett arra, hogy Magyarország az áthelyezésről szóló EU-s rendelkezésre már a döntéskor is nemmel szavazott, hasonlóan Szlovákiához, Csehországhoz és Romániához, Finnország pedig tartózkodott. Halász János, a Fidesz-frakció új szóvivője tegnap jogtalannak, értelmetlennek és veszélyesnek nevezte a kötelező betelepítési kvótát. Jogtalan, mert Brüsszelnek "nincs joga ránk kényszeríteni egy olyan megoldást, amit nem akarunk", értelmetlen, mert meghívót jelent újabb millióknak. Veszélyes is "a kulturális identitásunkra" nézve, és mert növelheti a terrorveszélyt, a bűnözést - ismételte meg mindazt, amit hetek óta sulykolnak Orbán Viktorék. A törvényjavaslatról legkésőbb december elején szavaz a parlament. A DK már bejelentette, nem támogatja a tervezetet.

"Védjük meg az országot!" - szólít fel az a fideszes petíció, amelyhez tegnap Pécsett kezdte meg az aláírásgyűjtést a kormánypárt. A Fidesz abban bízik, hogy nagyon sokan csatlakoznak a kezdeményezéshez, amivel nyomást gyakorolhatnak Brüsszelre. Az aláírásgyűjtés első napján Hoppál Péter képviselő "erőszaktételnek" nevezte a kvótát, aminek nincs nemzetközi alapja. A rendszer értelmetlen, mivel a bevándorlók és a háború elől menekülők nem Magyarországon, hanem Nyugat-Európában akarnak letelepedni, ezért "nálunk vélhetően nem akarnak majd beilleszkedni a társadalomba". Ráadásul az intézkedés antidemokratikus, hiszen a nemzeti konzultáció során több mint egymillió ember nyilvánította ki véleményét, miszerint "nem kérünk abból, hogy itt bevándorlókat integrálnunk kellene, mert van más dolga is Magyarországnak".

Tegnap a KDNP "sorosozott". A kisebbik kormánypárt képviselője nyílt levelében vonta kérdőre a TASZ-t, a Transparency Internationalt, illetve a Magyar Helsinki Bizottságot. Hollik István arra kíváncsi, hogy a három nagy jogvédő szervezet, mit gondol Soros György kijelentéséről, miszerint "Orbán terve, hogy a nemzeti határok védelmét feladatként, a menekülteket pedig akadályként kezelje. A mi tervünk, hogy a menekültek védelmét kezeljük feladatként, a határokat pedig akadályként." A képviselő szerint a tőzsdeguru nyilatkozatával jogszabályok megszegésére buzdított, ami "bűncselekményre való felbujtás". Hollik azt feltételezi, hogy Soros, az alapítványa által támogatott szervezeteken keresztül kíván véleményének érvényt szerezni, ezért kérdezi a civileket egyetértenek-e az üzletemberrel és ez által vállalják-e, hogy a "magyar és a nemzetközi jogban megfogalmazott alapvető értékek semmibevételére biztatnak tömegeket".

Európa kollektív öngyilkosságra készül. Ezzel már Schmidt Mária riogatott tegnap a Budapesti Demográfiai Fórumon. A Terror Háza Múzeum főigazgatója állítását azzal indokolta, hogy tartósan alacsony a kontinens termékenységi rátája, nyugati része pedig kiszolgáltatja magát annak a migrációs nyomásnak, amely ellenőrizetlenül zúdít rá egy más vallású, integrálhatatlan tömeget. Nagy baj, hogy Európának nincsenek határai, és fel sem ismeri, hogy szüksége lenne rá, pedig a közösség jelenleg sem mentálisan, sem fizikailag nem képes arra, hogy megállítsa a modernkori népvándorlást. Véleménye szerint Európa képtelenné vált arra, hogy kiálljon a saját érdekeiért, és beletörődött abba a sugalmazásba, hogy saját keresztény kultúrája értéktelen, csak az idegen szép, csak a más értékes.

140 milliós wellnesshotel a TEK-eseknek
Több mint 140 millióba került a határokon szolgálatot teljesítő rendőrök elszállásolása szeptember 30-ig, a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak pedig csaknem 25 millióért foglaltak hotelszobákat október 16. és 28. között. Ez a belügyminiszter Szabó Tímea PM-es képviselőnek adott válaszából derült ki. Pintér Sándor közölte, a szálláshelyek kiválasztása a helyi adottságok, a TEK emberei extra szolgáltatásokat nem vettek igénybe. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, a TEK munkatársai miért négycsillagos wellnesshotelben szálltak meg, miközben a határon szolgáló rendőrök a marcali szálláson szén-monoxid-mérgezést szenvedtek október 18-án. A belügyminiszter arról számolt be, hogy az országos rendőrkapitány rendkívüli segélyben részesítette őket.

Balás Béla kaposvári püspök vért, verítéket és könnyeket vizionál a muzulmán vallású menekültek és bevándorlók érkezése után. Az egyházi vezető a Heti Válasznak küldött levelében nem rejtette véka alá elképzeléseit, amelyek szerint a kereszténység végét jelentheti Európában a kialakult menekültválság. A püspök keresztényüldözést, politikai vezetők lefejezését, "a kereszténység és európai kultúra jelképeinek felrobbantását" vizionálja.

Eközben Simicskó István plusz anyagi juttatásokat javasolt a határon szolgáló katonáknak, akik többlet munkájukért eddig üdülési csekket kaptak. A kormány honlapjára felkerült rendelettervezet szerint a "Határozott Fellépés 2015" elnevezésű gyakorlat résztvevői között 171 millió forintot osztanának el.

"A valódi menekülteknek menedéket nyújtunk, az illegális migránsoknak, a kalandoroknak, akik nem veszik figyelembe a törvényeinket, azoknak pedig útját álljuk" - fogalmazott a Készenléti Rendőrségen Pintér Sándor tegnap, amikor a Magyarországra érkezett 43 lengyel határőrt fogadta. A belügyminiszter nekik is átadta azokat a karszalagokat, amelyekben a déli határon szolgáló cseh és szlovák rendőrök is járőröznek. A karszalag közepén a "V4" felirat látható kék körben, amelyben csillagok utalnak az Európai Unió zászlajára, ezt pedig a visegrádi négyek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - nemzeti zászlói veszik körül.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke elégedett a német koalíciós pártok vezetőivel közösen összeállított menekültügyi intézkedéscsomaggal. A politikus erről, a német koalíciós pártok csütörtöki megállapodását értékelve tegnap beszélt az ARD német közszolgálati televíziónak. A koalíciós pártok ugyan kompromisszumos megállapodásra jutottak, és nem sikerült keresztülvinni a tranzitzónák létrehozásának tervét, de így is a német menekültügy történetének "legszigorúbb" szabályait vezetik be a koalíciós partner, szociáldemokrata párt (SPD) támogatásával. Seehofer szerint ezzel az Angela Merkel kancellárhoz fűződő viszonyt is sikerült "helyrehozni".

Szerző

Hogyan lesz az éhes gyerekből pártpolitika?

Publikálás dátuma
2015.11.07. 06:08
Kenyér sem jut nekik FOTÓ: NÉPSZAVA
A parlament népjóléti bizottsága múlt hétfőn leszavazta azt a nyolcpárti előterjesztést, amely törvényileg felszámolta volna a gyermekéhezést Magyarországon. A javaslat mögül aztán váratlanul kivonultak a kormánypártok. Mi történt a héten?

Még a gyermekéhezésből is pártpolitikát lehet csinálni. A Heti Válasz például elismeri, hogy arra a puszira, amit a KDNP-s Harrach Péter küldött a PM-es Szabó Tímeának még a népjóléti bizottság hétfői ülésén, semmi szükség nem volt, s végül is a KDNP érzéketlen módon hátrált ki a gyermekéhezés elleni civil kezdeményezés mögül. Viszont az akció ötletgazdájának, Horgas Péternek - sem kellett volna elhallgatnia, hogy "baloldali pártalapító". Márpedig emiatt Harrachnak tökéletesen igaza volt, az ellenzék "rárepült" a gyermekszegénység témájára és a konkrét kezdeményezésre is; ez egy olyan helyzetet teremtett, amelyet "nem lehet felvállalni", így aztán a kormánypártok nem is tehettek mást, mint lesöpörték az asztalról a Nemzeti minimum programot, amely törvénybe iktatta volna: nem lehet éhező gyerek Magyarországon.

A szeptember 26-án a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett koncert - több mint száz ingyenes fellépővel - fő szervezője Horgas Péter úgy haknizhatta végig a médiát, mint díszlettervező, színházi ember, s mindenekfelett: civil, leplez le a lap. Aztán kiderítették róla: egy baloldali ellenzéki párt, az Együtt alapítója és aktivistája, aki a történtek után - a PM társelnökével, Szabó Tímeával együtt - szörnyülködik bele a világba. Nemcsak Harrach légcsókján, hanem főként azon, ahogyan a kormánypárti képviselők – miután sikerült nem csak a Budapest Aréna színpadán, hanem a beterjesztett törvénytervezet alján is egybegyűjteni kormánypárti és ellenzéki képviselőket, a KDNP kihátrált az összpárti kezdeményezés mögül. Harrach messzemenően egyetért a nemzeti minimum céljaival. De a határozati javaslat tárgysorozatba vételének támogatásával egy baloldali kampányt támogattak volna. Pedig még Szabó Tímea is – aki évek óta dolgozik a gyerekéhezés ellen – kíméletes pártsemlegességgel szólalt meg mindig az ügyben, s lapunknak nyilatkozva is elismeréssel beszélt a kormány erőfeszítéseiről, az ingyenes bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetés minden korábbinál nagyobb mértékű kiterjesztéséről.

Csak annyit tett mindig hozzá: mindez még mindig kevés. Azon a bizonyos szociális hálón még mindig túl nagyok a lyukak, amelyeken egyetlen gyereknek sem szabadna kihullania. Legalábbis éhesen nem. Tény: szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezés jár a bölcsődés és óvodás gyermekeknek, ami 320 ezer gyermeket érint. Mi több, jelenleg a bölcsődések 26, az óvodások 46, az általános iskolások 58 százaléka étkezik ingyen vagy kedvezményes áron, s a kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy tízmilliárd forinttal megemeli az erre szánt keretet. „Azok a gyermekek, akiket a szegénység fenyeget, egészen biztos, hogy száz százalékig mindannyian belekerülnek ebbe a körbe” – mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, aki kezdetben maga is támogatta a Nemzeti minimum programot, Orbán Viktor pedig tavaly decemberi rádióinterjújában konkrétan kijelentette: fel kell számolni a gyermekéhezést. Csak: minek ehhez az ellenzék?

Ehhez képest ócska magyarázkodás a fideszes Révész Máriusz szereplése az ATV-ben, ahol újra és újra csak a milliárdokat emlegeti, és csak annyit tesz hozzá: Svájcban is vannak éhező gyerekek. Vannak. Aztán Révész messzebbre mutogat: a gyereket vállaló szülő felelőssége, hogy enni tudjon adni a gyerekének. Értsd: akkor is, ha közmunkás, akkor is, ha nincs munkája, vagy ha egy nyomorult zsákfaluban tengődik.

Megfigyelők és szereplők szerint a javaslat hétfői kormánypárti támogatása azt jelentette volna, hogy a Fidesz és a KDNP nem csak beszélni tud Magyarország legsúlyosabb problémájáról, hanem cselekedni is képes. Ezzel szemben Selmeczi Gabriella, a bizottság fideszes elnöke a rezsicsökkentéssel indokolta a javaslat elutasítását, pedig rezsicsökkentéssel még nem lakott jól senki. Csöbör Katalin miskolci fideszes országgyűlési képviselő pedig, amikor ráébredt, hogy aláírása ott szerepel az ellenzékiek között a törvényjavaslaton, s hogy közben Harrach Péter felismerte az igazságot, amire neki is lépnie kell, azonnal radírozni kezdte a szignóját. "Ezzel már természetesen nem tudok egyetérteni" – mosta kezeit.

Öt év után minden emlékezet szerint ez lett volna az egyetlen olyan határozati javaslat, amelynek tárgysorozatba vételét mind a nyolc parlamenti párt - az MSZP, a Fidesz, a Jobbik, az LMP, valamint a PM, a DK, az Együtt és az MLP egy-egy képviselője támogatott volna. Tényleg nemzeti minimum lett volna a legalapvetőbb kérdésben. Nem lett.

Ezek után, persze beindultak a pártgépezetek. Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az arra rászoruló gyerekeknek az állam az év minden napján biztosítsa a napi egy meleg étkezést - mondta Bangóné Borbély Ildikó, a népjóléti bizottság szocialista tagja. Egyetlen gyermek sem éhezhet, ezért az MSZP törvénycsomagot nyújtott be a gyermekéhezés felszámolására. Kerül, amibe kerül, ezt a problémát a kormánynak meg kell oldania – hangoztatta, miközben lemondásra szólította fel – folyamatos hazugsága miatt - Selmeczi Gabriellát, s távozásra hívta fel Harrach Pétert. Novák Előd (Jobbik) kijelentette, saját frakciókeretük terhére plenáris ülésre kérte ki a nemzeti minimum programjáról szóló határozattervezetet, így azt az Országgyűlés tárgyalni fogja. Szabó Tímea (PM) kezdeményezte, hogy az előterjesztésről név szerint szavazzon az Országgyűlés. Szél Bernadett (LMP) úgy látta, "a jelenlegi kormánypártok nem képesek kilépni a pártpolitikai csatározásból". Varju László (DK) szerint az Orbán-kormány "hazánk leginkább bajban lévő nemzedékét árulta el, saját népe ellen is kifejezve embertelen mivoltát". Hozzátette, minden nemzetközi kimutatás szerint arányaiban Magyarországon van a legtöbb éhező gyermek Európában, és hogy a 7 évesnél fiatalabb magyar gyermekek 42 százaléka szegénységben él. A KDNP végül közölte, elkötelezett, hogy a nemzeti minimum által kitűzött célokat elérjék, de elfogadhatatlan, hogy ezt bárki kampánycéllá tegye.

Szabó Tímea (PM) lapunknak még azt mondta: folytatja a gyermekéhezés elleni négy éves küzdelmét, társadalmi mozgalmat akarnak e célból indítani. Ha egy kis taktikai érzéke lett volna a kormánypártoknak, elfogadják a Nemzeti minimum javaslatát, s mi ebben reménykedtünk az utolsó pillanatig, hiába. A kormánypártok mintha elfeledkeztek volna a munkanélküliségről, a közmunkások semmire sem elég fizetéséről.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, 2017. január 1-től napi négyszeri étkezést biztosítanak a gyermek-étkeztetésben, de a gyermekszegénység ellen elsősorban a szülők küzdhetnek azzal, hogy gyermekeik érdekében munkába állnak. Ők viszont mindenkit a saját gyermeküknek tekintenek a kormányban, ezért égető fontosságúnak nevezte ennek a társadalmi problémának a megoldását. Ebben pedig készek együttműködni a civil szervezetekkel is. Nemzeti minimum nincs, a nyilatkozatháború csaknem körbe ért. A Hír TV-be még hívták Harrachot is nyilatkozni, de nem vállalta. Horgas Péter azt mondta: Harrach felhívta, konstruktívan elbeszélgettek. Nem a programmal volt baj szerinte, de hogy mivel, azt meg ő nem kérdezte. „Valaki azt mondhatta neki, hogy emögött valamilyen ellenzéki ügy van, de ez nincs így”. Abban maradtak hát, folytatják a közös munkát.

Szerző