Előfizetés

Nem lesz posztumusz Nemzet Művésze-díj

Nem vette tárgysorozatba kedden az országgyűlés kulturális bizottsága a Nemzet Művésze díj posztumusz adományozásáról szóló indítványt.

Az előterjesztő Jobbik azzal indokolta a javaslatot, hogy a jogszabály módosítása lehetőséget nyújtana azon Kossuth-díjas művészek elismerésére, akik nem érhették meg, hogy jelöljék őket a Nemzet Művésze elismerésre. Véleménye szerint ez méltó tiszteletadás lenne az emléküknek. Kiemelte: a módosítás a költségvetést nem érintené, viszont erkölcsi megbecsülést jelentene a családnak és az alkotóknak.

A módosító indítvány indoklása kitér arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy a Nemzet Művésze díj posztumusz is adományozható legyen. A javaslat szerint a díjazottak meghatározott létszámába a posztumusz díjazottak nem számítanának bele, az elismerés adományozásra olyan személy esetében lenne lehetőség, akinek elhunytától számítva 15 év még nem telt el.

Amiről Rogán hallgat, de Lázár beszél

Publikálás dátuma
2015.11.10. 15:10
Fotó: Molnár Ádám
Megkérdezték Rogán Antaltól, hogy mennyit fizet tanácsadóinak, de ő nem hajlandó ezt nyilvánosságra hozni, csak betekintést enged az adatokba a kérdést firtató képviselőnek. Lázár viszont hajlandó volt elárulni, hogy milyen összegeket tesznek zsebre tanácsadói - írja a HVG. 

Az MSZP-s Mesterházy Attila rákérdezett a Miniszterelnökségi Kabinetirodát vezető Rogán Antalnál és a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnál arra, hogy milyen tanácsadókat alkalmaznak és mennyit fizetnek nekik.

A parlament honlapján olvasható válaszában a kabinetirodát vezető Rogán azt írja, hogy egy politikai tanácsadói és két politikai főtanácsadói munkakört hozott létre a miniszteri kabinetben, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkárhoz két politikai tanácsadót, és egy politikai főtanácsadót neveztek ki, a parlamenti államtitkárt pedig egy politikai tanácsadó segíti.

Arra a kérdésre azonban nem volt hajlandó nyilvános választ adni, hogy mennyit fizetnek a tanácsadóknak. A politikai tanácsadói, főtanácsadói bérről azt írja, hogy a tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra vonatkozó havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. A KSH szerint tavaly 237 700 forint volt a bruttó havi átlagbér, tehát ez csak annyit jelent, hogy a tanácsadó nem kaphat havi 2,37 millió forintnál többet.

Rogán szerint a fizetések nyilvánosságra hozatala a parlamenti válaszban a közérdekű adatok megismerésének igényével nem áll arányban, de azért a miniszter teljesen nem zárkózott el az adatok közlésétől: Mesterházy előzetes bejelentkezést követően belenézhet a kabinetirodán a fizetési adatokba, de Rogán szerint ha nyilvánosságra hozzák az ott megismert pénzeket, azért a jogi és nem jogi felelősség Mesterházyékat terheli.

Mesterházy megkérdezte Lázár Jánost is, hogy a Miniszterelnökség tanácsadói hogyan keresnek, ő viszont nyilvánosságra hozta ezt válaszlevelében. Azt írja, hogy a stábjában, vagyis a miniszteri kabinetben összesen tizennyolc politikai tanácsadó dolgozik, akikre havonta bruttó 7 893 500 forintot tudnak költeni (ez átlagban 438,5 ezer forint fejenként). Aztán még két politikai főtanácsadó is dolgozik, összesen havi bruttó 2,52 millióért, a Miniszterelnök-helyettesnél pedig egy politikai főtanácsadó dolgozik, havi bruttó 750 ezerért.

Lázár Jánoshoz tíz államtitkárság tartozik, és az irányítása alatt álló államtitkárságokon – folytatja válaszában – tizennyolc politikai tanácsadó dolgozik, összesen bruttó havi 9 048 600 forintért, továbbá hat politikai főtanácsadó is, akik összesen havi bruttó 5 720 ezer forintot kapnak.

Mesterházy visszavág
Felháborító, hogy Rogán Antal eltitkolja, mennyit keresnek a tárcájánál a politikai tanácsadók, és emiatt még meg is fenyeget egy parlamenti képviselőt - reagált Mesterházy Attila az Origónak Rogán lépésére. Az MSZP-s politikus most kikéri a havi százmillióba kerülő 159 tanácsadó nevét is.
Tűrhetetlennek nevezte Mesterházy Attila, hogy írásbeli kérdésére minden minisztérium beszámolt arról, hány politikai tanácsadót foglalkoztatnak és ők mennyibe kerülnek az adófizetőknek, egyedül az új, Rogán Antal vezette tárca nem volt hajlandó összeget közölni.
Egy miniszter nem fenyegethet egy képviselőt, főleg nem a tájékoztatási minisztériumot vezető Rogán Antal, és főleg nem egy ellenzéki képviselőt, amikor az a közpénzek elköltését érintő tájékoztatásért fordul hozzá.Az Együtt az uniós kvóták mellett gyűjt aláírásokat

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja aláírásgyűjtést indított az európai uniós kvóták alkalmazása, egy új kitoloncolási politika, az eddiginél szigorúbb feltételekhez kötött menekülttámogatási rendszer és a menekültek emberséges fogadása mellett - mondta a párt elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: az Együtt a közös európai megoldást támogatja, egy erős Európában hisz, miközben a Fidesz aláírásgyűjtésbe kezdett a kvóták ellen, az MSZP pedig pálfordulást hajtott végre az ügyben. Az ellenzéki párt szerint Orbán Viktor miniszterelnök tévútra viszi az országot, mert a kerítésépítésnek nincs értelme és embertelen is; azzal Magyarország csak "átpakolta" a problémát Szlovéniába, Ausztriába, de nem oldotta meg azt.

Az Együtt örül annak, hogy más ellenzéki pártok is gyűjtenek aláírásokat a kvóta alkalmazása mellett, ebben a tekintetben álláspontja nem áll távol a DK-étól - válaszolta egy kérdésre Szigetvári Viktor. Hozzátette, nem egyeztettek az ügyben, azt viszont reméli, hogy a DK az elnöke által támogatott egykulcsos adóhoz viszont nem gyűjt aláírásokat, mert azzal az Együtt nem ért egyet.

Az Együtt a főváros mellett a megyei jogú városokban is gyűjt aláírásokat.