Még több csatorna az állami médiának - Jöhet az M5, M6

Publikálás dátuma
2015.11.13. 10:25
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
Két új tévécsatornát, egy kulturális és egy oktatási tematikájút indít a közeljövőben az állami média - írja a Népszabadság. Így még több csatornán juthat el hozzánk a kormány propagandája üzenete. 

Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója a napokban tárgyalt a szakszervezetekkel első körben a jövő évi bérek alakulásáról - írja a lap. Ezen a megbeszélésen hangzott el az MTVA részéről az, hogy kötelezettség terheli az alapot, hogy két további csatornát, egy kulturálist és egy oktatásit indítson a közeljövőben. A „kötelezettség” nyilvánvalóan abból adódik, hogy idén júliustól az első programhelyekre kerültek a köztelevízió csatornái a digitálistévé-szolgáltatásoknál, és a törvény alapján hat „közcsatornát” kötelező a digitális csomagokban terjeszteni.

A kulturális csatorna létrehozását Ókovács Szilveszter még a Duna TV vezérigazgatójaként szorgalmazta, az Operaház mostani főigazgatójának tervei közt szerepelt egy Mezzo-Arte-féle, „DunArt" nevű művészeti csatorna elindítása. Ám az elmúlt években az MTVA kulturális szerkesztőségéből sokakat elbocsátottak, a kulturális műsorok egy részét, például Kult.hu-t és az Aranymetszést pedig külső produkciós irodáktól rendelték meg. A külsős megrendelés lehet a gyakorlat az új tematikus csatorna esetében is. A Vaszily Miklós által említett másik, oktatási tematikájú csatorna előkészítéséről a Népszabadság informátora annyit mondott, hogy szerinte a Spektrum vagy a National Geographic mintájára tudományos, ismeretterjesztő csatorna kialakításának van esélye.

lásd még: MTVA: az adósságot is mi fizetjük

Szerző

Kövér: a magyarság el fog tűnni

A házelnök álláspontja szerint, ha nem tudjuk megállítani a népességfogyást, akkor belátható időn belül el fog tűnni a magyarság Kárpát-medencében, a magyar szóval együtt, és ezt nekünk meg kell akadályozni.

A házelnök a Magyar szórvány napja alkalmából kifejtette: az a probléma, hogy az utódállamok egy része tudatos, állami szintű politikát folytat "rendszereket és párthatárokat átívelő módon" a magyarság asszimilálására, ami elsősorban "az iskolarendszer elsorvasztásán keresztül működik". Romániában egyelőre nem érdemes számítani arra, hogy az ottani kormány partner lesz abban, hogy segítsenek az ottani magyaroknak a magyarként való megmaradásukban - vélekedett.

Kiemelte: leginkább az iskolarendszeren keresztül lehet az asszimilációt előmozdítani, de ennek a lassítását elérni is. Jó példaként említette Szlovénia kisebbségvédelmi rendszerét, ott az olasz és a magyar kisebbségnek teljes jogú parlamenti képviselete van, a nyelvi jogaikat a legmagasabb európai sztenderdek alapján ismerik el. De olyan csekélyre fogyott már a magyar közösség Szlovéniában, hogy nagyon nehéz az oktatás színvonalát fenntartani - mondta. Közölte: nem elég magyarul tanítani a gyerekeket, olyan szinten kell mindezt tenni, hogy versenyképes tudáshoz jussanak abban az országban, ahol élnek.

Kövér szerint, az elmúlt húsz évben a Magyarország jelenlegi területén élő népesség jelentős mértékben fogyott, és ez a fogyás sokkal nagyobb mértékű lett volna, ha a Kárpát-medence más területeiről nem vándorolnak ide magyarok, akik aztán itt alapítottak egzisztenciát. Ezzel "tulajdonképpen a mi népességfogyásunkat mérsékelték" - tette hozzá. Az adatok szerint az elmúlt húsz évben a szórványban élő magyarság nagyobb ütemben fogyott, mint a tömbben élők közössége. 

Kövér László kiemelte, hogy "ami jó Magyarországnak, az egészen biztosan jó a magyaroknak Magyarország határain kívül is", és ez "fordítva is igaz". 

Szerző

Gyermekéhezés - Mégis foglalkozik a kormány az ellenzék javaslatával?

Publikálás dátuma
2015.11.13. 10:02
Ételosztás 1945-ben - Fotó: Fred Ramage/Hulton Archívum/Getty Images
Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint esetleg visszakerülhet a parlament elé az ellenzéki képviselők által benyújtott, a gyermekéhezés felszámolását célzó javaslat.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki képviselők által benyújtott nemzetiminimum-programot miért nem támogatta a kormány, az államtitkár - gyakorlatilag megkerülve a konkrét választ azt mondta: minden olyan kezdeményezés mellé állnak, amelynek célja a gyermekéhezés felszámolása.

Ismét elmondta, - mint az elmúlt időszakban szinte valamennyi, akár más témában megszólaló Fidesz-KDNP politikus, sőt "szakértő" - hogy a kormány az elmúlt öt évben rengeteget tett az ügyben, 2010-ben 28-29 milliárdot költött a költségvetésből erre a célra, a jövő évi büdzsében pedig már 71,7 milliárd forintot irányoztak elő erre. Az államtitkár mindazonáltal jelezte: a határozati javaslattal kapcsolatban érdemes leülni, megbeszélni a tartalmát, pontosítani a szövegét. Azt gondolja, hogy "talán még nem késő", és pontosítás után visszakerülhet a javaslat a parlament elé.

lásd még: Nyílt levél Balog miniszternek a gyermekéhezés ügyében

Szerző