Előfizetés

Csaknem ezer hackert fogott el a rendőrség

Több mint 900 hackert fogtak el Kínában egy júliusban kezdett országos razzia keretében - számolt be a helyi média a közbiztonsági tárca közlése nyomán pénteken.

A rendőrség által lefülelt kiberbűnözők bűncselekmények széles körében, összesen több mint 400 ügyben voltak érintettek. Többek közt pénzt loptak magánszemélyektől és bankoktól - áll a minisztériumi közleményben. Egy alkalommal egy vietnami vállalat email-fiókjának feltörésével szerzett információkkal éltek vissza, és szereztek több tízezer dollárt. Egy másik esetben dél-koreai számítógépes kalózokkal együttműködve trójai programokkal, illetve adathalászattal dél-koreai állampolgárok bankkártya adatait szerezték meg, és éltek vissza velük.

A minisztérium bejelentette, hogy országosan 300 olyan létesítményt hoztak létre, amelyek segítségével megfigyelhetik a kiberbűncselekmények gyanúsítottjait, illetve bizonyítékokat gyűjthetnek. Arról is beszámoltak, hogy fokozni kívánják a nemzetközi együttműködést a területen. Kínát rendszeresen érik bírálatok, elsősorban Washingtonból, amiért a hatóságok elnézik az ország területéről elkövetett internetes bűncselekményeket, s több alkalommal az is vád is elhangzott, hogy kormányzati felügyelettel, illetve e feladatra képzett katonák alkalmazásával hajtanak, hajtatnak végre elsősorban üzleti célú adatlopásokat.

Peking ezt tagadja, és rendszerint azzal utasítja vissza, hogy az effajta bűncselekmények nehezen bizonyíthatók, s az ország különböző intézményei is a kiberbűnözők áldozatai.

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy amerikai védelmi szakértők szerint a külföldön először a múlt hétvégén megnyílt dubaji légi ipari kiállításon bemutatott J-31/FC-31-es, ötödik generációs vadászrepülő váza sem véletlenül emlékeztet kísértetiesen az amerikai F-35-ös, ötödik generációs csapásmérő vadászgépéhez. A gyanú szerint kínai hackerek 2009-ben szerezték meg a kapcsolódó terveket, amikor betörtek a Lockheed Martin amerikai hadiipari óriás hálózatába.

Napelemes rendszer a nagykanizsai kórházban

Publikálás dátuma
2015.11.13. 11:46
Illusztráció/Thinkstock
Az intézmény éves villamosenergia-igényének 10-15 százalékát biztosítja az a napelemes rendszer, amelyet a nagykanizsai kórházban építettek ki mintegy 134 millió forintos európai uniós forrásból.

Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója a pénteki avatáson kifejtette: az egészségügyi intézmény épületeinek tetején 743 napelemtáblát helyeztek el, amelyek "tízmilliós tételt" jelentő energiamegtakarítást tesznek lehetővé az éves áramfogyasztást illetően. A főigazgató felidézte azt is, hogy a mostanival együtt az utóbbi két évben összesen mintegy hatmilliárd forint fejlesztési forrást használhatott fel a nagykanizsai kórház.

Lakóépületeknél robbant a kézigránát

Publikálás dátuma
2015.11.13. 11:41
Ukrajna 2015 Fotó: Spencer Platt/Getty Images
Két kézigránátos robbantás történt lakóépületeknél péntekre virradó éjszaka Ungváron, az egyik robbanószerkezetet egy városi önkormányzati képviselő házának udvarára dobták ismeretlen elkövetők.

Az ungvári rendőrség sajtószóvivői irodájának közlése szerint az első robbanásról szóló bejelentést négy óra előtt tíz perccel, míg a második detonációról szólót tíz perccel később kapták. A helyszínre kiérkező nyomozók megállapították, hogy az első esetben egy újonnan megválasztott - korábban a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök nevével jelzett Régiók Pártjában (PR) politizáló - ungvári önkormányzati képviselő házának udvarára dobott valaki kézigránátot, amelynek a felrobbanása kisebb kárt okozott a lakóépületben és egy autóban.

A második robbantás egy tömbház udvarán történt. A detonáció nem okozott sem személyi sérülést, sem anyagi kárt. A rendőrség közlése szerint a robbanásoknak nem volt nagy erejük. Mindkét bűnügyben megindult a nyomozás. A Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál - rendőrségi források által egyelőre meg nem erősített - jelentése szerint péntek hajnalban Ungváron ismeretlenek felrobbantották az ellenzéki Vidrodzsennya (Újjászületés) párt egyik helyi aktivistájának az autóját. A robbanás nyomán keletkezett tűzben megrongálódott egy közelben parkoló gépkocsi is.