Előfizetés

Feszültség az MSZP kongresszusán - Botka üzent a párt belső vitáiról

Publikálás dátuma
2015.11.28. 14:04
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Tapintható volt a feszültség az MSZP kongresszusán, ahol a párttagok döntöttek az alapszabály módosításáról, de kritizálták is az elnökség munkáját a rossz népszerűségi mutatók miatt. Botka László úgy üzent párttársainak az MSZP-n belüli ellentétekkel kapcsolatban, hogy tessék szárazon tartani a puskaport és ne egymásra pazarolni. Tóbiás József felszólalásában kiemelte, hogy a Fidesz zsákutcába vezette Magyarországot, és a szocialista párt küldetése Magyarország megmentése. Az MSZP-elnök miután többen kritizálták, azzal fenyegetőzött, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen. Valószínűleg azért lépte ezt meg Tóbiás, mert tudta, hogy az elégedetlenkedők sem akarnak "nagy, a pártot teljesen romba döntő balhét". Mindeközben végrehajtást kértek az MSZP-s székházcég ellen, miután kényszerből eladósorba került a terézvárosi pártszékház. A képre kattintva további fotókat láthat a kongresszusról!

Tóbiás József pártelnök kifejtette, a többi között azzal vádolja a Fideszt, hogy eltűri a mélyszegénységet, szándékosan feledkezik meg a társadalom kiszolgáltatott csoportjairól. Szerinte Magyarország legnagyobb problémája a Fidesz, amely zsákutcába vezette az országot, a szocialista párt küldetése pedig Magyarország megmentése. Az MSZP elnöke megerősítette pártja fizetésemelési követelését, és bejelentette, hogy országos aláírásgyűjtést kezdtek a tisztességes fizetésekért. Elmondta, hogy a kongresszusi küldöttek 80 százalékos többséggel fogadták el az alapszabály módosítását, amelyben rögzítették, az MSZP a nemzeti és európai hagyományokra építi politikáját. Úgy értékelt, az a program, amit másfél éve elnökké választásakor megfogalmazott, az most 80 százalékos támogatást kapott.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Botka László felszólalásában kiemelte, a szocialista pártnak a fizetésemelésre, a földügyekre, az igazságos szociális- és nyugdíjpolitikára, valamint egy valódi fenntartható rezsicsökkentésre kell koncentrálnia, hiszen ezek az ügyek milliókat érintenek húsbavágóan. Botka kitért arra is, a társadalomban olyan súlyos feszültségek vannak, hogy bármikor bekövetkezhet egy gyors politikai fordulat. "Ezért tessék szárazon tartani a puskaport és ne egymásra pazarolni" - fogalmazott a választmányi elnök az elmúlt napokban nyilvánosságra került belső nézeteltérésekre célozva.

Bizalmi szavazást akart maga ellen Tóbiás
Nem volt nyílt lázadás az MSZP kongresszusán, Tóbiás József elnök pozíciója pedig annak ellenére nem erősödött, hogy a küldöttek nagy többséggel hagyták jóvá a tervezett alapszabály-módosítást - írja az Origó. Még a kongresszus kezdete előtt rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Tóbiás József, ahol miután többen kritizálták, azzal vágott vissza, hogy akkor ő bizalmi szavazást kér maga ellen. Tóbiás azért fenyegetőzhetett a bizalmi szavazással, mert tudta, hogy az elégedetlenkedők sem akarnak "nagy, a pártot teljesen romba döntő balhét".

 Megtörtént az alapszabály módosítása az MSZP szombat délelőtt kezdődött kongresszusán. Az egyik küldött, a Horn-kormány volt minisztere, Baja Ferenc a Népszabadságnak azt mondta, négy szavazás volt délelőtt. Ezen belül az egyik téma az előválasztás volt, amely háromnegyedes többséget kapott. Végül csomagban szavaztak az új alapszabályról, amely négyötödös többséget kapott. Ennek előzménye, hogy Tóbiás József pártelnök az eredeti javaslatát jelentős mértékben felpuhítva, belső ellenzékével kompromisszumot kötve nyújtotta be azt.

A délután folyamán Tóbiás pártelnök és Botka László választmányi elnök szónoklata után elkezdődött egy politikai vita, ahol többen is felszólaltak, és kritizálták az elnökség munkáját a rossz népszerűségi mutatók miatt. A tudósító szerint a kongresszuson tapintható volt a feszültség, a küldöttek kisebb csoportokban beszélték ki a fejleményeket.

A szocialisták hat szekcióban folytatták a nap folyamán vitákat, ezek a következő témákat ölelték fel: a szociális krízis, a fizetésemelés, az olcsóbb energia kérdése, a földkérdés, a főváros helyzete és a részvételi demokrácia.

Végrehajtást kértek az MSZP-s székházcég ellen
A kongresszust tartó szocialistáknál a 2010-2014-es választási vereségek következtében csökkenő állami támogatás és a bankhitelek miatt a svájci frank drágulása pénzügyi válságot okozott, a Gyurcsány-időszakban kigondolt gazdálkodási terv összeomlott, így kényszerből eladósorba került a terézvárosi pártszékház - írta a hvg.
Az ennek üzemeltetésére 2007-ben létrehozott magáncég, a Puch László korábbi pártpénztárnokhoz közelálló Jókai 6. Zrt. is gondban van: sorra zárta a deficites éveket, tavaly már majdnem 400 millió forint volt az adózás előtti vesztesége. A végrehajtók is megjelentek a cégnél: a ThyssenKrupp Lift Kft. lépett fel ellene.

Tegnap az Origó megírta, hogy elnökségi tagok kényszeríthetik ki Tóbiás József pártelnök idő előtti távozását a mai kongresszuson. Gőgös Zoltán, Az MSZP elnökhelyettese a Népszavának cáfolta a hírt, de elismerte, többen vannak a 14 tagú elnökségben, akik ritkán, vagy egyáltalán nem járnak a pártvezetés üléseire. Egy másik, neve elhallgatását kérő elnökségi tag úgy fogalmazott a Népszavának, hogy "marhaság, szó sincs arról, hogy az elnökség tagjai lemondanának, ezt vagy kívülről gerjesztik, vagy néhány olyan ismert szocialista, aki így akar helyezkedni". Egy másik, ugyancsak befolyásos pártvezető szerint semmi értelme nem lenne az elnökségi tagok lemondásának, hiszen jövőre - legkésőbb júniusban - mindenképpen tisztújítást tart az MSZP.

Végrehajtást kértek az MSZP-s székházcég ellen

Publikálás dátuma
2015.11.28. 13:40
Fotó: Népszava
Az MSZP éppen ma igyekszik elvágni a pártot a Jókai utcához kötő jogi szálakat, az épület közelgő eladására gondolva „kijelentkeznek” a jelenlegi székházból, és új székhelyet választanak - írja a hvg.

A kongresszust tartó szocialistáknál a 2010-2014-es választási vereségek következtében csökkenő állami támogatás és a bankhitelek miatt a svájci frank drágulása pénzügyi válságot okozott, a Gyurcsány-időszakban kigondolt gazdálkodási terv összeomlott, így kényszerből eladósorba került a terézvárosi pártszékház.

Az ennek üzemeltetésére 2007-ben létrehozott magáncég, a Puch László korábbi pártpénztárnokhoz közelálló Jókai 6. Zrt. is gondban van: sorra zárta a deficites éveket, tavaly már majdnem 400 millió forint volt az adózás előtti vesztesége. A végrehajtók is megjelentek a cégnél: a ThyssenKrupp Lift Kft. lépett fel ellene.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

Megverték a Fidesz aláírásgyűjtő aktivistáját

Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselője, arról számolva be, a napokban Pestszentlőrincen bántalmaztak egy aláírásgyűjtő aktivistájukat.

Mint mondta, a vélemények ennek a kezdeményezésnek a megítélésében is lehetnek eltérőek, de felháborító és megengedhetetlen az ilyen aljas, gyáva és brutális cselekmény, amelynek esetében szerinte "messze nem zárható ki a politikai motiváció".

Elmondta: egy férfi előbb szidalmazta, majd többször megütötte és hajánál fogva rángatta egy aktivistájukat.  A bántalmazott nővel együtt aláírásokat gyűjtő férje rendőrt hívott, a támadót előállították, és értesüléseik szerint ellene nyomozás indult.