DK: Orbán Viktor vesztett az uniós csúcson

 A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem győzött, hanem vesztett az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján. Eközben ismét bebizonyosodott, hogy a magyar kormány akadálya Európa közös biztonságának - közölte a párt EP-képviselője.

Niedermüller Péter úgy fogalmazott, a kormányfő hatalmas győzelemként ünnepli, hogy "a vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy az Európai Unió országai között kötelezően szét lehetne osztani a migránsokat". A miniszterelnök ismét blöfföl vagy csak simán hazudik - véli a politikus.

A csúcs célja az volt, hogy Európa megállapodjon Törökországgal abban, hogy közösen kezelik a menekültek helyzetét. Ennek a csomagnak része az is, hogy több uniós tagország vállalta, hogy hajlandó fogadni a Törökországban lévő menekültek egy részét. Ez a megállapodás azonban semmilyen módon nem érinti az Európai Tanács korábbi, érvényes határozatát, ami a már az unió területén lévő menekültek újraelosztásáról, tehát a kvótáról szó - hangsúlyozza.

Niedermüller Péter azt is kijelenti, Magyarországnak jogi és erkölcsi kötelessége az, hogy fogadja az ebben a rendszerben Magyarországra érkező mintegy kétezer menekültet.

Szerző

A birodalom visszavág?

A döntéshozók (bocs: ez a szó a mai politikában, kormányzati szinten nem létezik, szóval a pozícióban lévők) pontosan tudják, mi a feladatuk - írja Németh Péter holnap megjelenő jegyzetében. 

Majd így folytatja: Aktuálisan az: mindenhonnan kiszorítani Simicska Lajost. Kerüljön az forint milliárdokba, vagy járjon extrém törvényhozással, a lényeg az, hogy mindenhonnan kiszorítani a volt üzlettársat, illetve megakadályozni, hogy bárhol, bármiben új lehetőséghez jusson. Igazi vesszőfutás ez az elmúlt majd’ egy év az üzletember számára és nyilván tudja: Orbán még nem ért az út végére. A közvélemény meg csak nézi, mi mindent lehet megcsinálni a hatalom sáncai mögül és fel is fogja: érdemes hódolni, vagy csendben maradni, mert könnyen válhat bárki áldozattá. Főként akkor, ha maga Simicska Lajos is tehetetlenül vergődik ebben a hálóban; sokan hitték és sokáig, hogy benne „méltó” ellenfélre talált Orbán, de ez a csaknem egy év inkább annak bizonyítéka, hogy még ő, a nagyvad sem képes kitörni ebből a hálóból. Most éppen az ingyen terjesztett újság, a Metropol a célpont, de holnap, holnapután más vállalkozás lesz kénytelen kapitulálni. Egy ideig hittük: a birodalom majd visszavág, de ez a birodalom egyre inkább gyengülni látszik. Vagy csak erőt gyűjt?

Szerző

Együtt: Orbán ostoba döntést hozott

Orbán Viktor nem a magyar szempontokat, hanem saját elhibázott politikáját érvényesítette a vasárnapi EU-török csúcson, ezzel pedig nem a nemzeti érdeket képviseli, és Magyarországot kifelé viszi az Európai Unióból - írja közleményében az Együtt.

Az ellenzéki párt a dokumentumban ostobaságnak nevezi, hogy Magyarország 18 millió eurót fizet azért, hogy a közös európai megoldásból kimaradhasson, Orbán pedig homokba dughassa a fejét. Az Együtt továbbra is azt vallja, hogy a szigorú kitoloncolási politika, a menedékkérők emberséges ellátása és integrálása, a kötelező kvóták és a nemzetközi fejlesztési erőfeszítések egyszerre jelentik a megoldást a menekültáradat okozta európai kihívásra.

Szerző