Előfizetés

Alföldi újra a Nemzetiben rendez

B.GY
Publikálás dátuma
2015.12.01. 20:00
Korábbi felvétel. FOTÓ: Vajda József/Népszava
A jövő évi Armel Operafesztivál nyitó produkcióját Alföldi Róbert rendezi 2016. június 27-én, méghozzá nem is akárhol, hanem a Nemzeti Színházban, amelyet korábban öt éven át vezetett a színész-rendező. Alföldi egy Eötvös Péter-bemutatót jegyez majd rendezőként, a jeles kortárs zeneszerzőnek a Senza Sangue című művét viszi színre. 

Az előadás az Opera Theatre d’Avignon produkciója, az ősbemutatót Avignonban tartják majd májusban. A mű a szerző szándékai szerint Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának párdarabja. Ezért is lehetséges, hogy az est második részében az Eötvös-mű után A kékszakállút láthatja majd a közönség, de ezt nem Alföldi, hanem egy francia rendező, Nadine Duffaut viszi színre. Az Eötvös-mű több hasonlóságot mutat Bartók operájával, mindkettő két szereplős, és mindkettőnek azonos a hossza, illetve ugyanakkora zenekar szükséges hozzá. Az új darab műfaját tekintve egy pszichotriller. A librettót Alessandro Baricco regénye alapján Mezei Mari készítette.

A történet a bosszúról szól, ugyanis egy nő hosszú idő után találkozik apja gyilkosával. A Szöulban próbáló Alföldi Róbert a tegnapi sajtótájékoztatón egy video bejátszásban elmondta, bár két idős szerepről van szó, a szerzővel egyetértésben mégis úgy döntöttek, hogy két fiatal énekes - Romain Bockler és Albane Carrare - kapja meg faladatot. Havas Ágnes, az Armel Opera Fesztivál igazgatója elmondta, azért választották az Eötvös-mű bemutatójának helyszínéül a Nemzeti Színházat, szintén a szerzővel egyetértésben, mert azt a korszerű színpadtechnikát, amit megkövetel az előadás, illetve a zenekar elhelyezését, csak itt látják biztosítva.

Meg is keresték a Nemzeti Színházat az igényükkel, de az igazgatónő elmondása szerint szóban először nemleges választ kaptak. Később levélben megismételték a kérést, és végül Havas Ágnes sajtóérdeklődésre úgy fogalmazott, hogy a megszokottnál jóval drágábban, egy estére bruttó ötmillió forintért vehetik bérbe a Nemzeti Színházat, erről már a szerződés is megszületett. A Nemzeti Színházról a történtekkel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „A Nemzeti Színház bőven a saját színházi évadának lezárása utáni napra adta bérbe a nagyszínpadát az Armel Produkció és Sajtóiroda Nonprofit Kft-nek.

A bérbevétel díja óránként 100 000 Ft+áfa. A fesztivál 24 órára bérli a színpadot, ez 2.400.000 Ft + áfa. A bérbevétel napjára a fesztivál által igényelt 22 fős műszaki stáb - akiket a szabadságukról hívunk majd vissza - óradíja 6.350 Ft + áfa/óra/fő. Így alakul ki a bérbevétel teljes ára, ami 4.076.400 Ft + áfa. A bérbevételről a szerződést mindkét fél aláírta, a bérlő soha nem jelezte a színház felé, hogy azzal bármilyen aggálya lenne, de egyébként 2016. május 27-ig bármikor elállhat a megállapodástól. Kissé furcsálljuk, hogy a bérbevevő az általa is aláírt megállapodást a sajtó előtt kritizálja, de hát lelke rajta.” – állt lapunknak eljuttatott válaszukban. A Magyar Állami Operaháztól kapott tájékoztatás szerint az Operát egy alkalomra hat millió plusz áfáért, az Erkelt pedig 1,2 millió plusz áfáért lehet kibérelni.

Halálos vírus állhat az ijesztő kisfejűség elterjedése mögött

Publikálás dátuma
2015.12.01. 18:19
Illusztráció: Thinkstock
Az Afrikából származó zika-láz lehet a felelős a születési rendellenességek számának megszaporodásáért Brazíliában - közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

A szaktárca szerint a szúnyogok által terjesztett betegség áll a mikrokefáliás (kisfejűség) esetek számának robbanásszerű megnövekedése mögött. A minisztérium szerint a zika-láz mostanáig két felnőtt halálát okozta az országban és múlt év júliusa óta legkevesebb 739 gyermek - az éves átlag mintegy ötszöröse - jött világra súlyos agyi és koponya elváltozással. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csapata jövő héten érkezik Brazíliába.

A brazil egészségügyi minisztérium szerint az orvosok zika-vírust találtak egy mikrokefáliával született csecsemő vérében és szöveteiben az északkeleti Ceará államban. Az Afrikából származó vírus idén áprilisban jelent meg Brazíliában és eddig 18 szövetségi állam 311 városában 1248 embert betegített meg. Az esetek többségét az ország északkeleti részén regisztrálták, de hamarosan a délkeleti régióban, Rióban és Sao Paulóban is felütötte a fejét.

A világon elsőként egy belémi férfi halt bele a zika-lázba, akit korábban lupusz - az immunrendszer betegsége - miatt kezeltek. A második haláleset ugyancsak Pará államban történt: a 16 éves lány dengue-láz gyanújával került kórházba, ám kiderült, hogy később a zika-láz okozta a halálát. A betegség elsőre viszonylag ártalmatlannak tűnik, pár napig tartó bőrkiütéssel és lázzal jár. A minisztérium azonban óva inti a fertőzött területeken élő nőket attól, hogy most essenek teherbe - írta a BBC News. 

A zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. A minisztérium komoly egészségügyi kockázatnak nevezte a betegséget és hangsúlyozta, hogy mielőbb hozzá kell látni az Aedes aegypti szúnyogok számának csökkentéséhez.

Tállai "nagy" bejelentése a NAV-reformról (fotók)

Publikálás dátuma
2015.12.01. 18:00
Korábbi felvétel. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) irányításának és szervezetének átalakításától a szaktárca az irányítás és a jogértelmezés egyértelművé válását, a kettősségek felszámolását és energiák felszabadulását várja, amit a szakmai munkában lehet hasznosítani; XXI. századi modern, ügyfélbarát, szolgáltató jellegű adóhatóságot szeretnének - mondta Tállai András a parlamenti döntést követően tartott sajtótájékoztatóján.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, az adóhatóság átalakításáért felelő kormánybiztos ismertette: a változások lényege, hogy az adóhatóság kormányhivatal helyett központi hivatal lesz, vezetése integrálódik az NGM-be, a regionális főigazgatóságok megszűnnek, megyei szinten pedig egységes vám- és adóigazgatóságok jönnek létre, élükön egy igazgatóval. Az új irányítási rendszerben az adóhatóság élén államtitkár áll, a szakmai munkát négy helyettes államtitkár, a nem közvetlenül szakmai munkát (pénzügyi, gazdasági, számviteli, informatikai, oktatási stb. terület) pedig egy főigazgató irányítja.

A parlament által kedden megszavazott javaslatcsomag harminc törvényt módosít - mondta az államtitkár. A javaslatot azért kellett sürgősséggel és kivételes eljárásban tárgyalni, hogy minél előbb kihirdethessék, és a kapcsolódó jogszabályok - a NAV szervezetéről szóló kormányrendelet, az NGM és a NAV szervezeti-működési szabályzatának módosítása - is megjelenhessenek. Csak így indulhat meg az átszervezés első üteme 2016. január 1-jén. 

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

Az államtitkár kiemelte, hogy a törvényjavaslat elkészítése előtt széles körű felmérést végeztek, többek között megkérdezték a NAV dolgozóit arról, hogy min változtatnának, az iparkamara pedig 400 vállalkozás véleményét kérte ki az adóhatóság tevékenységéről. A végleges javaslatot több tárca, valamint a Miniszterelnökség véleményét is figyelembe véve alakították ki. 

A felmérések tanulsága egybehangzóan az volt, hogy az adóhatóság átvilágítása, átalakítása szükséges. A NAV dolgozói is kérték, legyenek változások - mondta Tállai András. A NAV szervezete nagyon széttagolt, párhuzamosságok vannak. Előfordul, hogy országosan nem azonos a jogértelmezés, az ellenőrzések nem egyértelmű jogértelmezés alapján történnek, az információáramlás a hivatalon belül nagyon lassú, sokszor nem kellő időben jutnak el a döntéshozókhoz - fejtette ki az államtitkár.

Ezeket figyelembe véve készült el a nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek benyújtott törvény, amely arról rendelkezik, hogy az adóhatóság kormányhivatalból központi hivatallá változik, felügyelete és irányítása a nemzetgazdasági miniszterhez fog tartozni. 

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

Kitért arra is, hogy a magyar közigazgatásban nagy horderejű változásról van szó, ez a megoldás azonban egyáltalán nem ritka, az uniós országok felében a pénzügyminisztérium vagy más, az adóbehajtásért felelős minisztérium szervezetén belül van az adóhatóság. Több országban államtitkár és helyettes államtitkár irányítja az adóhivatal munkáját, például Ausztriában, Észtországban, Hollandiában és Lengyelországban.

Az államtitkár szerint az új vezetési modellben nagyobb a nemzetgazdasági miniszter, az adott államtitkár és helyettes államtitkárok felelőssége, ugyanakkor a kormányzati akarat, szándék megjelenítése egyszerűbbé válik. Az a cél, hogy egy olyan adóhivatal jöjjön létre, amelynek két arca van: egy szolgáltató, adózó- és ügyfélbarát arc, amely sok információval segíti az embereket abban, hogy teljesítsék adózói kötelességüket, és egy másik, amely üldözi azokat, akik a jogszabályok megszegésével, másképp értelmezésével próbálják elkerülni az adófizetést. Megjegyezte: most a negatív arc dominál, holott az adóhivatalnál jelentős energiákat emészt fel az ügyfelek tájékoztatása.

Tállai András magyarázata szerint a regionális főigazgatóságok most másodfokú hatósági és koordinációs munkát végeznek, ellenőrzéseket nem folytatnak, megszűnésükkel a jelenlegi háromszintű rendszer helyett kétszintű jön létre, amely a központi irányításból és végrehajtó szintből (megyei igazgatóságok) áll.

A megyei igazgatóságokon is jelentős változások lesznek. Az adó- és vámigazgatóság jelenleg külön szervezetben van, most pedig szakmai téren is megvalósul az integráció azzal, hogy adó- és vámigazgatóságok jönnek létre. Az államtitkár kérdésre elmondta hogy a vagyonosodási vizsgálatok nem szűnnek meg, hanem a becslési eljárás alkalmazási lehetősége szűkül. Hozzátette, a jövőben egyre több olyan szabály lesz, amely az átlag adózókat védi az adóhatóság túlkapásaival szemben. Valószínűleg kevesebb vagyonosodási vizsgálat lesz, és azokat fogja "utolérni", akiknél gyanú vagy bizonyíték van arra, hogy költségvetési, állami pénzeket próbálnak elcsalni - jelezte.

A NAV létszámleépítéséről még nincs döntés. A törvény kihirdetése után fogja a NAV megbízott elnöke kiadni az átszervezési körlevelet, amely tartalmazza, hogy első körben lesz-e létszámleépítés. Az adóhatóságnál most létszámstop van, ha természetes csökkenéssel jelentősen mérséklődni tud a létszám, mesterségesen nem fogják elrendelni. Ez a következő napokban derül ki - mondta Tállai András.